Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2022.      

spu.edu.rs POMAŽEMO PTICAMA U HLADNIM DANIMA

Hladna i snežna zima je teška za ptice. Zato je presudno da pomognemo pticama kad god možemo tokom zimskih meseci. Škola je postala član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a članovi ekološke sekcije su, sa mentorkom Marijom Ivanović, 19.12.2022. godine pravili masne kugle od zrnevlja, orašastih plodova i masti, kojima će se ptice hraniti. Masnim kuglama, kao nesvakidašnjim ukrasima,  okićeno je drveće u školskom dvorištu. Ima li išta nije prijatnije od cvrkuta ptica u rano proleće? Zato se trudimo da sačuvamo naše senice, crvenperke, vrapce, zelentarke, gugutke…

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE ZA UČENIKE

Na 68. Izložbi likovnih radova dece i omladine Srbije, koju organizuje Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, na temu ,,Reprezentativno umetničko delo kao motivacija za dečiji likovni izraz”, u kategoriji srednjih škola iz Srbije, učenici naše škole postigli su veliki uspeh: druga nagrada pripala je Aleksandri Nedeljković, treća nagrada – Kristijanu Matiću, dok je Luka Vojnović pohvaljen za svoj rad. Nagrade će učenicima biti uručene 17. decembra na svečanosti povodom otvaranja izložbe u Novosadskom dečijem kulturnom centru. Nastavnik-mentor je Suzana Stefanović.
Na istoj izložbi biće prikazan i pohvaljeni strip naše učenice Ine Miletić, koji je na konkurs poslala Biblioteka šabačka. Strip je rađen pod mentorstvom nastavnice Bojane Jovanović i Aleksandre Erdevički Tomić, saradnice  iz Biblioteke šabačke.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SPORTSKI USPESI NAŠIH UČENIKA


Ženska odbojkaška ekipa naše škole osvojila treće mesto na Gradskom prvenstvu u odbojci za srednje škole.
Na Gradskom prvenstvu u basketu 3x3 Šabac 2022 ekipa naše škole u sastavu: Vuk Arsenović 4/1, Vuk Cvijić 2/1, Vladimir Begović 3/1 i Ognjen Lazarević 1/4, osvojila je pehar za treće mesto na ovom takmičenju.
Nastavnici - mentori su Silvana Jović i Aleksandar Jovanović.
Na Okružnom takmičenju iz plivanja učenici naše škole Strahinja Radovanović II/3 u disciplini leptir/delfin stil na 100m osvojio je prvo mesto i plasirao se na Republičko takmičenje, dok je Pavle Damnjanović II/1 u disciplini prsno na 100m zauzeo drugo mesto. Nastavnik mentor - Silvana Jović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs STRUČNA POSETA - NARODNI MUZEJ U BEOGRADU, 22. 10. 2022.

    Učenici sva četiri razreda su 22. 10. 2022. godine posetili Narodni muzej u Beogradu, a kroz Zbirku srpskog slikarstva 18. i 19. veka i Zbirku strane umetnosti vodila ih je Tamara Isaković Kovačević, istoričar umetnosti.
    Pored retkih ostvarenja 18. veka, među kojima posebno mesto imaju Teodor Ilić Češljar i Teodor Kračun, u Zbirci srpskog slikarstva se čuvaju dragoceni radovi umetnika 19. veka, poput Konstantina Danila, Nikole Aleksića, Dimitrija Avramovića, Uroša Kneževića, Katarine Ivanović, Stevana Todorovića, Đure Jakšića, Đorđa Krstića, ali i onih autora čiji je stvaralački opus započet u 19, a nastavljen u 20. veku, poput izuzetnih dela Paje Jovanovića ili Uroša Predića, predstavljajući celovit razvoj srpske umetnosti tog perioda.
    Najzastupljeniji i najznačajniji segment Zbirke strane umetnosti čine celine italijanske, francuske, flamanske, holandske, ruske i austrijske umetnosti. U celini italijanske umetnosti, izdvaja se stvaralaštvo majstora i umetničkih radionica iz perioda od 14. do 18. veka, među kojima su Đovani di Paolo, atelje Paola Venecijana, di Kredi, Karpačo, Tintoreto, Basano, Gambarini, Kanaleto, Marieski, Gvardi. Flamansko i holandsko slikarstvo istog perioda zastupljeno je delima Van Klevea, Brojgela, De Vosa, Van Gojena, Van Elsta, Van Utrehta i Rubensa, dok dela Toropa, Van Goga i Mondrijana predstavljaju najznačajnije autore holandske umetnosti 19. i 20. veka. Pored slika Turnijea i Robera, iz ranijih epoha, posebno vrednu celinu Zbirke predstavlja francusko slikarstvo 19. i prve polovine 20. veka, čiji su autori najistaknutiji umetnici tog doba: Koro, Domije, Buden, zatim vodeći predstavnici impresionizma, Pisaro, Dega, Mone, Renoar, Sisle, postimpresionisti Gogen, Tuluz-Lotrek, Sinjak, simbolisti – od Moroa do Redona i Karijera, nabisti Bonar i Vijar, fovisti Matis, Deren, Vlamenk, Ruo, kao i najpoznatiji pripadnici Pariske škole. Priču o modernoj umetnosti u okviru ove Zbirke zaokružuju radovi Pikasa, Kandinskog, Arhipenka i Šagala.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs MALA ZABAVA VELIKOG GETSBIJA - KARNEVALSKA TRUPA ŠKOLE

Mala zabava Velikog Getsbija je naziv ovogodišnje karnevalske trupe naših 14 učenika, koji su, sa svojim mentorima Milicom Lazić i Minom Stupar, kreirali kostime i osmislili nastup za učestvovanje na karnevalima. Inspiraciju su pronašli u dvadesetim godinama prošlog veka i romanu F. Skot Ficdžeralda ,,Veliki Getsbi“.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA RADOVA SA KONKURSA ZA DODELU NAGRADE MILOŠ SIMIĆ

U galeriji Škole 15. 9. 2022. godine, u znak sećanja na učenika Miloša Simića, otvorena je izložba ''Hilandar'' sa radovima učenika prvog i drugog razreda pristiglim na konkurs za dodelu nagrade koja nosi ime Miloš Simić. Dobitnik ovogodišnje nagrade je Tijana Ilić (nastavnik - mentor Marijana Gavrilović), koja se na svečanosti otvaranja zahvalila Miloševim roditeljima na pruženoj podršci. Miloševa porodica svake godine, dodelom nagrade, neguje sećanje na Miloša,  ukazujući na značaj umetnosti i davanja podstreka mladim stvaraocima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs USPEH UČENIKA NA KONKURSU ZA NAGRADU PAJA JOVANOVIĆ

Na konkursu Likovna manifestacija dece i omladine za dodelu nagrade Paja Jovanović, u konkurenciji umetničkih škola i ateljea iz Srbije, u starosnoj kategoriji 15 – 18 godina, učenici Škole primenjenih umetnosti postigli su veliki uspeh:
Prva nagrada – Sava Marković III-2, mentor Nataša Jovanović
Prva nagrada – Katarina Gegić II-2, mentor Mladen Pantelić
Druga nagrada – Ksenija Opanković, mentor Mihailo Simović
Treća nagrada – Andrijana Petrović III-2, mentor Mladen Pantelić
Treća nagrada – Lena Gligorić III-2, mentor Mladen Pantelić
Dobitnik ovogodišnje nagrade Kulturnog centra Vršac je Ana Arsenović II-2, mentor Mladen Pantelić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs PREDAVANJE O GRAFIČKOM DIZAJNU

Za učenike škole 17. 6. 2022. godine organizovano je predavanje poznatog grafičkog dizajnera Slobodana Jovanovića Cobe, koji je osnivač i kreativni direktor agencije i portala Designed.rs i projekta Packtivity. U saradnji sa Kulturnim centrom u Šapcu, gde je nedavno imao izložbu pod nazivom "64 logotipa za bolji svet", on je učenicima, kroz zanimljivo predavanje, predstavio segmente višedecenijskog rada kao i projekte na kojima aktivno radi.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs GODIŠNJA IZLOŽBA, NARODNI MUZEJ ŠABAC, 16 – 30. 6. 2022.

,,Ruke uronjene u hladnu glinu, prah zdrobljenog kamena u vazduhu, zvuk makaza dok paraju tkaninu, miris terpentina.
Skalpel seče najbolje kada se spusti blizu kartona. I kada je nožić nov.
Prsti su se navikli na žuljeve, a uši na grebanje po staklu, ruke sada same prate kretanje točka, maska i dalje steže nos.
Veći otvor blende daje manju dubinsku oštrinu, tada prostor van fokusa dobija fini boke.
Još samo par klikova i ovo može na štampu.
Od kamena će nastati slika, a od gline truba, od staroga novo, od ničega nešto.
Sve je moguće u Školi primenjenih umetnosti”.

Marko Gavrilović, M. Arch. (tekst za katalog izložbe)

U Narodnom muzeju 16. 6. 2022. godine svečano je otvorena Godišnja izložba radova učenika na kojoj su predstavljeni najuspeliji radovi iz produkcije tokom ove školske godine. Selektor izložbe je prof. Branka Kostadinović.
Nakon nastupa školskog hora i prof. Slađane Nikolić, obraćanja dirketorke Narodnog muzeja Mirjane Ukropina i direktorke Škole Nevenke Đokić, uručene su knjige i diplome najuspešnijim učenicima koji su osvajali nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima i konkursima: za literarno stvaralaštvo – Branislavi Topalović, Tari Petrović, Aleksandru Petroviću i Ivani Ekmeščić; za postignuća u oblasti video-umetnosti – Anđeli Đurić i Urošu Laziću; za grafički dizajn – Leni Gligorić, Veroniki Gajšek, Dimitriju Vasiću i Teodori Kovačević; u oblasti slikarstva – Katarini Marović, Vladislavu Vlahoviću i Nataši Gvozdenac; u oblasti crteža – Jovani Stepanović, Teodori Jovanović i Dejani Šobić; u oblasti fotografije – Kseniji Opanković, Dušanu Stanojloviću i Anamariji Fejzić; u oblasti grafike – Savi Markoviću i Andrijani Petrović; za kaligrafiju – Anđeli Đurić, Tadi Savkić i Danici Kuzmanović. Nosioci diplome Vuk Karadžić su Danica Kuzmanović, Dejana Šobić, Simona Opanković i Kristina Simović. Jovani Stepanović dodeljena je nagrada za sveukupna postignuća u oblasti likovnih umetnosti, a Danici Kuzmanović nagrada za postignuća u oblasti primenjene umetnosti. Učenik generacije u školskoj 2021/22. godini je Anđela Đurić. 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs REPUBLIČKE NAGRADE ZA LIKOVNO STVARALAŠTVO

Na republičkoj Smotri đačkih likovnih radova za učenike srednjih stručnih škola, gimnazija, dizajnerskih i umetničkih škola iz likovne kulture, učenici naše škole postigli su zapažen uspeh i osvojili: pod mentorstvom Nataše Jovanović - Sava Marković II/2 prvo mesto; Andrijana Petrović II/2 drugo mesto; Danica Kuzmanović IV/1 drugo mesto i Anđela Đurić IV/3 treće mesto; pod mentorstvom Mihaila Simovića - Dušan Stanojlović IV/4 prvo mesto i Ksenija Opanković IV/4 treće mesto; pod mentorstvom Aleksandre Horvat - Jovana Stepanović IV/2 prvo mesto i Dejana Šobić IV/2 treće mesto; pod mentorstvom Mladena Pantelića koji je na ovoj smotri proglašen za zaslužnog likovnog pedagoga - Vladislav Vlahović I/2 prvo mesto; Teodora Jovanović I/2 drugo mesto i Nataša Gvozdenac I/2 drugo mesto. Nagrade su uručene 11. juna 2022. godine na svečanom otvaranju izložbe u Pedagoškom muzeju u Beogradu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ODBRANA MATURSKOG RADA U CRKVI SVETE TROJICE U BRDARICI, JUN 2022.

Maturanti Škole primenjenih umetnosti sa obrazovnog profila Konzervator kulturnih dobara - Pantelić Sandra, Petrović Marija, Kolarić Tijana, Jovanić Jovana, Janković Marko i Dukić Jovana, imali su privilegiju da, u okviru izrade maturskih radova, učestvuju u procesu konzervacije i restauracije ikona sa ikonostasa hrama Svete Trojice u Brdarici (Draginje), koje datiraju sa početka 19. veka.
Milutin Ilić, protonamesnik:
,,Završetak procesa obnove svetih ikona krunisan je 9. juna 2022. godine u popodnevnim časovima odbranom maturskih radova, pri hramu Svete Trojice u Brdarici. U predivnoj atmosferi imali smo priliku da vidimo i čujemo o postupnosti i mehanizmima rada na očuvanju četiri ikone i carskim dverima koje izobražavaju: Blagovesti, Gospoda Isusa Hrista, Presvetu Bogorodicu, polaganje Gospoda u grob i prikaz Gospoda isusa Hrista kao mladića u ležećem položaju - ikonu nedremano oko. Ove novozasijale ikone će posle izložbe u muzeju biti postavljene u našem hramu u Brdarici da svedoče o lepoti starog ikonostasa i velikom delu naše dece i njihovih profesora, kao dostojnih naslednika i nastavljača naših slavnih predaka.
Obnovljeni hram Svete Trojice u Brdarici iz 1791. godine, kao biser Posavotamnave, baštini u svom postojanju mnogo značajnih ličnosti i događaja, a ovo je svakako jedno od dešavanja koje će ispisati nove stranice letopisa brdaričkog hrama.
Kao paroh brdaričko–draginjski blagodaran sam kako učenicima, tako i profesorima – mentorima: Mileti Đuriću, Suzani Zlatarić i Mileni Kijurini, kao i Nevenki Đokić, direktorici ove ugledne šabačke škole”.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs EKSKURZIJA  27 – 29. 5. 2022 – TREBINJE, BiH

,,Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san! Ono je jedna svetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti onda kada budu ostareli. Trebinje je mediteran, jer dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osećate da je more iza brda...” (Momo Kapor).
Učenici iz sva četiri razreda boravili su u Trebinju od 27. do 29. maja 2022. godine i imali priliku da posete znamenitosti Trebinja: Muzej Hercegovine, manastir Tvrdoš i crkvu Hercegovačku Gračanicu, u kojoj je sahranjen Jovan Dučić. Učenici su, tokom ove ekskurzije, posetili i manastir Dobrun, Višegrad, čuvenu ,,na Drini ćupriju” i Andrićgrad. Prilikom pauze u Nacionalnom parku Sutjeska, grupa učenika i nastavnika se popela do monumentalnog spomenika na Tjentištu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA, KULTURNI CENTAR 30. 5 – 6. 6. 2022.

U galeriji Kulturnog centra u Šapcu 30. maja 2022. godine svečano je otvorena izložba maturantkinja Jovane Stepanović, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo i Danice Kuzmanović, dobitnice nagrade za postignuća u oblasti primenjene umetnosti.
,,Jovana sa posebnom pažnjom neguje klasičan crtež i sliku. Njena četiri pozamašna bloka za crtanje, od kojih se nije odvajala, predstavljaju njene dnevnike u slikama i crtežima, bez reči, a reči za te priče iz njenog života nisu ni potrebne”. (mentor Aleksandra Horvat)
,,Nekoliko bitnih komponenti određuje Daničin rad: studioznost, poznavanje istorijskog kostima, razvijen smisao za izbor detalja koji na izrazit način karakteriše epohu, specifičan likovni senzibilitet, izvanredne crtačke sposobnosti, korišćenje različitih tehnika, eksperimentisanje…” (mentor Ljiljana Kekić).

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs MEĐUNARODNI PROJEKAT PLASTIC PIRATES  - GO EUROPE!

Učenici prvog razreda naše škole: Nemanja Nikolić, Nikolina Kovačević, Jovana Radovanović, Milica Živanović, Tanja Janković, Vuk Grujičić, Elena Rakić, Katarina Jakovljević, Anja Jovanović, Jelena Kukolj, Tamara Stojković, Anđela Nikolić, Hana Nahodović, Anđela Đorđić, Tada Savkić, Luka Vojnović i Ivana Kojić, učestvovali su u međunarodnom ekološkom projektu Plastic Pirates – Go Europe! (mentor Marija Ivanović).
Učestvovanjem u ovom projektu učenici proširuju svoje znanje o zagađenosti životne sredine istražujući zagađenost reka otpadom i mikroplastikom.
U ovom međunarodnom projektu, osim Škole primenjenih umetnosti koja predstavlja Srbiju,  učestvuju i: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, Slovenija; X gimnazija „Ivan Supek“ Zagreb, Hrvatska; Srednja stručna i tehnička škola Gradiška i JU Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ Visoko, BiH.
Savska komisija će, u okviru obeležavanja 1. juna - Dana Save, organizovati online Okrugli sto na temu plastike i mikroplastike. Na Okruglom stolu će učestvovati naučnici koji su analizirali otpad i mikroplastiku prikupljenu od strane škola, kao i mentori i učenici koji su učestvovali u projektu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NA SMOTRI ĆIRILIČKE PISMENOSTI

Na 20. Smotri ćiriličke pismenosti – Čitaj lepo piši 2022, koju organizuje Narodna biblioteka Stojan Trumić iz Titela, u kategoriji – najbolji školski pismeni zadatak, naša učenica Branislava Topalović osvojila je drugo mesto, a u istoj kategoriji treće mesto je osvojio Aleksandar Petrović. Nastavnik mentor je Bojana Jovanović.
...Ispovedam Vam se, jer ste vi jedini koji bi me saslušali. Hteo sam da olakšam svoju dušu, jer osećam da uskoro dolazi vreme žetve, a ja raširenih ruku čekam žeteoca.   
(Aleksandar Petrović)
...Ostala sam sama, zatvorio si me u kavez gde su rešetke tvoj osmeh koji me tera da ostanem.
Lisice su te lepe reči kojima me dozivaš.
Hladno je, ali ništa ne može da me povredi tu gde sam.

(Branislava Topalović)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA REPUBLIČKOM KONKURSU

Na 30. Konkursu ,,Svetosavlje i naše doba” učenica prvog razreda Tada Savkić dobila je prvu nagradu na kaligrafskom delu konkursa (nastavnik mentor je Nataša Jovanović). Na istom konkursu pohvaljene su naše učenice Danica Kuzmanović i Dragana Đukanović. ,,Svetosavlje i naše doba” je republički konkurs koji podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a organizuje Udruženje vojvođanskih učitelja, Kolo srpskih sestara Bačke eparhije, Odbor za veronauku Eparhije bačke i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs UČESTVOVANJE U MANIFESTACIJI EVROPSKA NOĆ MUZEJA, 14. 5. 2022.

Za mene fotografija nije gledanje, već osećaj. Ako ne možete da osetite ono što gledate, onda onda nikada nećete navesti druge da osete bilo šta dok gledaju vaše slike.

Sir Don McCulin

U sklopu obeležavanja dvadesetogodišnjice rada naše škole, 2013. godine je, u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, organizovana prva izložba fotografija polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku. Izložba je naišla na takav odziv ljubitelja umetničke fotografije, da su izložbe naših učenika postale deo redovnog izložbenog programa u beogradskom Studentskom kulturnom centru, u okviru izlagačkog ciklusa Afirmacija mladih.

Izabrane fotografije, koje čine presek desetogodišnjeg izlaganja sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, predstavljene su 14. 5. 2022. godine na izložbi u školskoj galeriji, kao deo saradnje sa institucijama kulture u Šapcu, a u okviru programa manifestacije Evropska noć muzeja.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA MOJ ŠABAC, BIBLIOTEKA ŠABAČKA 19. 4 – 3. 5. 2022.

Najlepši  grad na svetu je onaj u kome je čovek srećan.
Erih Marija Remark
                                                                                                            
Izložba Moj Šabac, u okviru edicije Kultura ćirilice, svečano je otvorena 19. 4. 2022. godine u galeriji Biblioteke šabačke, u čast jubileja - dve decenije saradnje Biblioteke šabačke i Škole primenjenih umetnosti i u čast Dana grada Šapca. Izložbu je otvorio Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Ovogodišnja izložba priređena je u okviru programa obeležavanja Dana grada i posvećena simbolima našeg grada, koji je spoj evropske elegancije i topline, gostoprimljivosti i šaljivosti njegovih stanovnika. Učenici su inspiraciju pronalazili u izgledu istorijskih zgrada i fasada, natpisima zanatskih radnji, ali i savremenoj arhitekturi, mostovima, znamenitim ličnostima, atmosferi grada, pa i njegovom neizostavnom simbolu - vašaru. Simbole Šapca učenici su istraživali, proučavali, spoznavali i interpretirali, inovativnim rukopisom i sebi svojstvenim senzibilitetom. Raznorodne likovne poetike predstavljene su slikama na platnu, radovima u tehnici veza, keramike, fotografije, kolaža, digitalne ilustracije, gravure, kaligrafije, grafike i različitim kombinovanim tehnikama.
Autori postavke su Mina Stupar i Dragana Mališić Marković.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ŠKOLA U MANIFESTACIJI ULICA HUMANIH ČIVIJAŠA, 16. 4. 2022.

U manifestaciji Ulica humanih čivijaša, koju tradicionalno organizuje Turistička organizacija Šapca, učestvovali su i naši učenici. Na štandu su Katarina Jakovljević, Todor Srnić, Jovana Bajrić, Hana Nahodović, Nikolina Kovačević, Mina Teodorović i Katarina Marović, prodavali sugrađanima učeničke radove, a prikupljena sredstva su opredeljena u humanitarne svrhe (nastavnik mentor Mladen Pantelić).
U isto vreme, ispred Kulturnog centra organizovana je i modna revija AlterEgo naše bivše učenice Ivane Krulj, sada studentkinje modnog dizajna i revija kostima maturskih radova nekadašnjih učenica Škole sa obrazovnog profila Stilski krojač (nastavnik mentor Milica Lazić).

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DUŠANOVA I KSENIJINA SAMOSTALNA IZLOŽBA ,,KONTINUUM“

U galeriji škole 8. 4. 2022. godine otvorena je samostalna izložba fotografija ,,Kontinuum“ maturanata Ksenije Opanković i Dušana Stanojlovića, koji su se već od prvog razreda izdvajali posvećenošću, istrajnošću i spremnošću za iskorak u umetnički eksperiment i istraživanje.

,,Likovni prostor na Ksenijinim i Dušanovim fotografijama je autentičan i originalan, u skladu sa njihovim afinitetima i unutrašnjim stremljenjima. Bilo da je u pitanju dokumentarni zapis, ili autorski koncept, njihovi radovi, već sada, na početku njihovog stvaralačkog uzleta, deluju unikatno i prepoznatljivo.
Ksenijini i Dušanovi radovi davali su doprinos svakoj izložbi fotografija koje su u protekle četiri godine organizovane u umetničkim galerijama u Šapcu i Beogradu“.


Mihailo Simović, mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NAŠIH UČENIKA NA KONKURSIMA

Na međunarodnom konkursu za vizuelnu umetnost pod nazivom ,,Brankuši. Motivi i simboli”, u organizaciji Nacionalnog muzeja Konstantin Brankuši i Srednje umetničke škole Konstantin Brailoiu u Trgu Žiu u Rumuniji, u kategoriji učenika od 15 - 19 godina i konkurenciji od 400 radova, učenica Škole primenjenih umetnosti, Lena Gligorić II-2 osvojila je specijalnu nagradu za svoj rad u tehnici - digitalni crtež (mentor Mladen Pantelić).

Na međunarodnom likovnom takmičenju u organizaciji američke organizacije Bow Seat, na temu Voda nadolazi, Lena Gligorić II-2 je osvojila Specijalnu nagradu žirija (mentor Mihailo Simović).

Na likovnom konkursu na temu Povezivanje, koji je za sve učenike srednjih škola i gimnazija u Srbiji raspisala Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija u Beogradu, Lena Gligorić II-2 osvojila je drugo mesto (mentor Mladen Pantelić).
Na prvom festivalu vizuelnih umetnosti 2021 u Novom Pazaru, Dimitrije Vasić IV-2 osvojio je treće mesto za plakat (mentor Mladen Pantelić), a Anamarija Fejzić III-2 treće mesto za fotografiju (mentor Saša Gligorić).
Na 29. konkursu Pesnički pozdrav proleću, u organizaciji KUD Karadžić Loznica, u kategoriji učenika srednjih škola u Srbiji, Ivana Ekmeščić IV-3 osvojila je prvo mesto za svoju pesmu Iz mog ugla, a na istom konkursu Tara Petrović IV-3 dobitnica je treće nagrade za svoju pesmu Gde ode detinjstvo (mentor Bojana Jovanović).

Iz mog ugla

Moglo bi to drugačije.
Igrati, pevati, plesati.
Nekad zaspati, oslušnuti.
Pružiti ruku, oprostiti.
Nešto zaboraviti.
Glasno reći, bez osude.
Voleti stvarnost.
Zagrliti sunce, plesati na kiši.
Prihvatiti ono novo, drugačije.
Biti zahvalan za osećaj spokoja.
Zavoleti život, hodati u svom ritmu.
Reći – hvala i izvini.
Napraviti grešku, biti ponosan na nju.
Plakati bez stida.
Reći sebi – možeš sve.
Trebalo bi, iz mog ugla.
                                  
                                      Ivana Ekmeščić IV3

Gde ode detinjstvo?

Ode moje detinjstvo,
Otišlo je negde daleko,
Gde kuće nisu od cigala,
već od čokolade i marcipana.
Pobeglo je moje detinjstvo,
tamo gde me još uvek majka uspavljuje
i priča mi priče za laku noć.
Sakrilo se moje detinjstvo,
ispod šatora napravljenog od jastuka i čaršafa.
Otišlo je moje detinjstvo,
u zemlju gde sam još uvek mali
i nemam briga.
Otišao bih i ja, ali ne mogu,
porastao sam.
                              Tara Petrović IV3

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DESETA, JUBILARNA IZLOŽBA U SREĆNOJ GALERIJI SKC-A, BEOGRAD, 17 – 28. 3. 2022.

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu 17. marta 2022. godine otvorena je deseta, jubilarna izložba fotografija pod nazivom Tren, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koju sa velikim uspehom čitavu deceniju vodi nastavnik Mihailo Simović.
Decenija izlagačke aktivnosti učenika, priča je o kontinuitetu ljubavi i posvećenosti,  koje su iza sebe ostavile neizbrisiv trag kreativne snage i ponosa na ostvarene rezultate, čime se potvrđuju reči Mikija Pješčića, urednika Srećne galerije, da našim učenicima ,,po talentu i radovima u domenu fotografije, u Srbiji nema ravnih vršnjaka”.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DAR IVANA GLIŠIĆA ŠKOLI

Ivan Glišić, poznati šabački pisac, novinar, slikar i tekstopisac, poklonio je biblioteci Škole primenjenih umetnosti primerke svojih knjiga. Većinu tih izdanja ilustrovali su učenici naše škole. Ivan je poznat, najpre, kao tekstopisac hitova zabavne muzike sedamdesetih (Darko Domijan, Josipa Lisac, Beti Đorđević), a od pojave pank scene sredinom 70-ih, bio je  jedna od najvažnijih ikona tog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rs ŠKOLICA CRTANJA I SLIKANJA

U Školi je uspešno završena Školica crtanja i slikanja koju je od novembra vodio nastavnik Mladen Pantelić i koju je pohađalo 27 učenika nižih razreda osnovne škole.
Na završnoj izložbi, upriličenoj 8. marta 2022. godine, dodeljene su i diplome svim polaznicima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SVETOSAVSKA IZLOŽBA NASLEĐE, januar – februar 2022.

Na Dan duhovnosti 27. januara – Dan Svetog Save, u školskoj galeriji otvorena je svetosavska izložba radova učenika pod nazivom Nasleđe. Na izložbi je prikazano oko 50 radova - ikone, mozaici, keramika, tekstil sa elementima ornamentalnog veza, crteži i slike, reljefi u kamenu, svi nastali u izazovnom i nimalo lakom vremenu, kao rezultat kreativnosti i posvećenosti učenika čuvanju kulturne baštine i našeg nasleđa. Domaćica ovogodišnje slave bila je Suzana Zlatarić. Nastup školskog hora je, zbog epidemioloških razloga, izostao. Učenica  Anica Radivojević (mentor Marija Lukić) govorila je deo iz knjige Misionarska pisma vladike Nikolaja.
Izložba će biti otvorena do 28. februara.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ZIMSKA ŠKOLICA GRNČARSTVA, januar 2022. godine

U okviru Zimske školice čiji je domaćin Centar za stručno usavršavanje Šabac, učenici osnovnih škola imali su priliku da na zimskom raspustu pohađaju časove grnčarstva i oblikovanja gline, a mentori su im bili nastavnici praktičnog rada naše škole na obrazovnom profilu grnčar - Mina Stupar i Đorđe Zečević.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsmenu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts