Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2019.      

spu.edu.rsDEDA MRAZ I VILA KSENIJA POSETILI ŠKOLU

Deda Mraz je 26. decembra 2019. godine posetio našu školu i deci zaposlenih uručio novogodišnje darove. Sa Deda Mrazom iz daleke Laponije doputovala je i vila Ksenija.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsNAGRADA NA KONKURSU EU PRO

Na Likovnom konkursu na temu ''Moja evropska zajednica'' koji je raspisala organizacija EU PRO – program koji finansira Evropska unija, rad učenice drugog razreda Danice Kuzmanović nagrađen je u konkurenciji 153 rada iz 53 škole u Srbiji (mentor Nataša Jovanović). Daničin rad, posvećen deci leptirima, jedan je od dvanaest nagrađenih radova koji će biti deo zvaničnog kalendara EU PRO za 2020. godinu.
Na svečanosti organizovanoj u Čačku 18. decembra 2019. godine nagradu je Danici uručio Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsTEMIŠVAR – SEMINAR ZA NASTAVNIKE, 14. 12. 2019.

Za 34 nastavnika Škola je organizovala seminar ''Korak ka kulturi'', delom i kao studijsko putovanje u Temišvar. Nastavnici su imali priliku da u odlasku u Srpskoj Crnji posete rodnu kuću/muzej Đure Jakšića, kao i pravoslavnu crkvu čiji je ikonostas 1853. godine oslikao ovaj čuveni srpski slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac učitelj, ali i boem. U Temišvaru su nastavnici obišli najvažnije punktove starog gradskog jezgra, oblikovanog tokom 17. i 18. veka pod uticajima Austrougarske, Beča i Pešte. U njemu se nalazi i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1748. godine.  U ovom prestižnom delu grada živeli su i radili najbogatiji i najotmeniji Srbi, među njima i Miloš Crnjanski. Upravo pored njegove biste realizovana je i kraća radionica u kojoj su korišćeni citati iz dela ovog pisca.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsNAGRAĐENI UČENICI U RUSKOM DOMU U BEOGRADU, 11. 12. 2019.

Na likovnom konkursu na temu ''Moje veliko putovanje – od Srbije do Rusije'' prvu nagradu osvojila je Marina Nikolić, drugo mesto podelile su Katarina Barišić i Andrea Kabić, dok je Anđela Đurić, osvojila treće mesto. Nastavnici-mentori: Nataša Jovanović, Aleksandra Horvat i Mladen Pantelić. Nagrade su učenicama uručene na otvaranju izložbe u Ruskom domu u Beogradu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsUČENICI POSETILI IZLOŽBU ČISTAČ MARINE ABRAMOVIĆ

Učenici su 5.12.2019. godine sa prof. istorije umetnosti Tamarom Isaković Kovačević posetili izložbu Čistač u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu .
Izložba Čistač je prva velika evropska retrospektiva umetnice Marine Abramović i prati sve faze njene predesetogodišnje karijere. Marina Abramović (Beograd, 1946) jedna je od najvećih umetnica performansa i značajna pojava u svetu savremene umetnosti. Ona je jedina iz generacije radikalnih performera sedamdesetih koja se i dalje bavi umetnošću performansa. Tokom karijere pomerala je svoje fizičke i mentalne granice istražujući teme emocionalne i duhovne transfiguracije, i potpisujući neke od najupečatljivijih performativnih činova sve do danas.
Izložba Čistač otvorena je 21. 9. 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i trajaće do 20.1.2020. godine.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NA 65. IZLOŽBI LIKOVNIH RADOVA DECE I OMLADINE SRBIJE

Prva nagrada na 65. Izložbi likovnih radova dece i omladine Srbije, na temu Linija, dodeljena je Anđeli Jerković III/2 (mentor Mihailo Simović), a nagrada Novosadskog dečijeg kulturnog centra - Kseniji Dimitrić II/2 (mentor Nataša Jovanović). Takmičenje organizuje Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Izložba i dodela nagrada biće upriličena 14. decembra 2019. godine u Novom Sadu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA STRIP-TABLI ''GROMOBRAN SVEMIRA'', NARODNI MUZEJ U ŠAPCU, NOVEMBAR 2019.

Narodni muzej i Biblioteka šabačka 26. 11. 2019. otvorili su Izložbu strip-tabli Gromobran svemira i predstavili istoimenu publikaciju (sa prekomponovanim tekstom Stanislava Vinavera). Na izložbi su prikazani radovi naših 19 učenika koji su sa mentorom Mihailom Simovićem bili učesnici radionice stripa održane u maju 2019. godine u Narodnom muzeju u Šapcu, u okviru programa festivala Vinaverovi dani, na temu Videlo sveta, uz učešće AKC Matrijaršija. Izložbu su otvorili Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja u Šapcu i Igor Marsenić, vizuelni umetnik i član Gradskog veća grada Šapca. Nakon otvaranja izložbe, u Biblioteci šabačkoj predstavljena je publikacija Gromobran svemira, na kojoj je govorila i Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.


KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA RADOVA SA TREĆE KOLONIJE - RIZNICA UMETNOSTI I DUHOVNOSTI 2019

Izložbu sa treće likovne kolonije Riznica umetnosti i duhovnosti, koja je krajem juna 2019. godine održana u manastiru Soko-grad, svečano su u galeriji Škole 1. 11. 2019. godine otvorili Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački gospodin Lavrentije i direktorka Škole Nevenka Đokić.
Otvaranju su prisustvovali učenici i profesori iz šest umetničkih škola koje su učestvovale u projektu (Škola za dizajn iz Beograda, Škola za dizajn Bogdan Šuput iz Novog Sada, Umetnička škola iz Kraljeva, Umetnička škola iz Niša, Umetnička škola iz Užica i Škola primenjenih umetnosti iz Šapca), a za sve učesnike kolonije u Eparhiji je organizovan i svečani ručak. Za drage goste upriličena je kraća šetnja gradom i poseta Narodnom muzeju, gde su imali priliku da vide postavku Grad i sećanje u okviru 63. Oktobarskog salona, kao i stalnu muzejsku postavku.
Nakon izložbe u Šapcu, radovi Riznice umetnosti i duhovnosti biće prezentovani i u drugim gradovima, odnosno školama koje su deo ovog jedinstvenog projekta.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs  STRUČNA POSETA – NARODNI MUZEJ U BEOGRADU, OKTOBAR 2019.

Nakon 15 godina od početka poslednje rekonstrukcije, 28. 6. 2018. godine Narodni muzej u Beogradu je, kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji, otvorio svoja vrata za javnost.
Učenici i nastavnici naše škole imali su priliku da 23. i 24. oktobra 2019. godine posete ovaj muzej i uz stručno vođenje pogledaju stalnu postavku, sa značajnim i bogatim zbirkama koje obuhvataju obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA SAN – DODELA NAGRADE MILOŠ SIMIĆ

U školskoj galeriji 12. 9. 2019. godine otvorena je izložba radova učenika prvog i drugog razreda Škole sa nagradnog konkursa na temu San. Žiri u sastavu: Mina Stupar, Tamara Isaković Kovačević i Milena Kijurina, u konkurenciji 51 rada, prvu nagradu Miloš Simić dodelio je Jeleni Mijailović (mentor Dragana Mališić Marković).
Konkurs koji neguje sećanje na učenika Miloša Simića, realizovan je u saradnji sa njegovom porodicom, sa ciljem pružanja podrške mladim talentima na putu umetnosti i kreativnog stvaralaštva, a uz podršku Turističke organizacije grada Šapca.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs KOLONIJA UMETNIČKIH ŠKOLA U MANASTIRU SOKO

U manastiru Soko, u organizaciji Škole primenjenih umetnosti i Eparhije šabačke, od 24. do 29. juna 2019. godine realizovana je treća po redu umetnička kolonija pod nazivom ''Riznica umetnosti i duhonosti'', u kojoj je učestvovalo 33 učenika i profesora iz šest srednjih umetničkih škola: iz Beograda (Škola za dizajn), Novog Sada (Škola za dizajn ''Bogdan Šuput''), Niša (Umetnička škola), Užica (Umetnička škola), Kraljeva (Umetnička škola) i Šapca (Škola primenjenih umetnosti). Projekat je nastao uz blagoslov vladike Lavrentija, kao saradnja Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja sadržajno i programski koordinira sve aktivnosti. Veliku pomoć u organizaciji kolonije pružio je i dr Miško Ranković, predsednik Društva prijatelja manastira Sv. Nikolaja Velimirovića u Soko-gradu. Svi umetnički radovi nastali na koloniji (crteži, slike, kolaži, mozaici, gravure u kamenu, ornamentalni vez i kaligrafije) u decembru će biti prikazani na izložbi u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, a kasnije i u ostalim gradovima širom Srbije iz kojih dolaze učesnici kolonije. Radovi sa sve tri do sada održane kolonije čine deo stalne galerijske postavke manastira Soko.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADNI IZLET U SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ''ZASAVICA''

Za nastavnika - mentora Mirjanu Arsić i 13 naših učenika koji su učestvovali u manifestaciji ''Festival ekologije u Šapcu'' i pobedili sa svojim radom, Evropski centar za ekologiju  je 22. juna 2019. godine organizovao jednodnevni izlet u SRP ''Zasavica'' – jedinstveni vodeni i močvarni eko-sistem, sa malom farmom u kojoj se čuvaju i stare rase – genetički resursi Srbije. Specijalni rezervat prirode ''Zasavica'' sa istoimenom rečicom je nekadašnje rečno korito promenjenog toka reke Save, sa 671 hektara pod I kategorijom zaštite. ''Zasavica'' je oaza za oko 200 vrsta biljaka, 120 vrsta ptica i 20-ak vrsta riba. Od 2001. godine prirodni rezervat ''Zasavica'' je član Europarc Federacije. Učenici su uživali u šetnji obližnjim pašnjakom i u vožnji brodom, te su na pravi način doživeli svu lepotu ovog rezervata prirode.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA UČENIKA U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU, JUN 2019.

U Narodnom muzeju u Šapcu 20. juna otvorena je Godišnja izložba radova učenika, kao presek najkvalitetnijih radova iz godišnje produkcije Škole. Na izložbi je zastupljeno preko 150 eksponata rađenih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i zanatstva, kao i savremenom likovnom izrazu. Prikazima bareljefa, crteža, grafika, fotografija, slika, instalacija, komada nakita, savremene odeće i istorijskog kostima, plastične forme ili optičke iluzije učenici su darovali raskošnu izložbu, koju će posetioci moći da pogledaju do 4. jula 2019. godine.
Na otvaranju izložbe, učenicima koji su osvajali nagrade na takmičenjima i konkursima uručene su knjige, kao i njihovim mentorima Nataši Jovanović, Bojani Jovanović, Mladenu Panteliću, Mihailu Simoviću i Ivanu Vujaniću.
Reči hvale za izložene radove i oduševljenje organizacijom događaja nisu krili ni gosti iz Rumunije, članovi delegacije iz umetničke škole ''Constantin Brailoiu'', Targu-Jiu. Na otvaranju izložbe obratili su se Nela Tonković - direktorka Narodnog muzeja, Nevenka Đokić – direktorka Škole, Mladen Pantelić – koordinator postavke, a izložbu je otvorila Ivana Zdenka Vardle – učenik generacije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA U KULTURNOM CENTRU U ŠAPCU, 7 – 14. 6. 2019.

U galeriji Kulturnog centra 7. juna otvorena je izložba ''Vizure'', Ružice Ristivojević, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo (mentor Mihailo Simović) i Nenada Despotovića, dobitnika nagrade za zanatsko umeće (mentor Svetomir Samardžić). Saradnja sa Kulturnim centrom traje više od dve decenije, kao vrlo važna spona škole i ustanove kulture, u zajedničkoj misiji pružanja podrške mladim talentima. Ove godine Ružica i Nenad, svako sa svojim promišljanjima, veštinama i nadasve, ljubavlju prema umetnosti, donose različite vizure u umetničkom izražavanju, jednu kroz objektiv fotoaparata, drugu kroz drvorezbarsko dleto. 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

Na Republičkom takmičenju za učenike srednjih stručnih i umetničkih škola iz klasičnih likovnih medija – fotografija, učenici Škole primenjenih umetnosti su i u školskoj 2018/19. godini osvojili najviša mesta: Dimitrije Graovac – drugo mesto na temu Život ulice – monohrom i treće mesto na Slobodnu temu – monohrom; Petar Jovanović – treće mesto na temu Život ulice – kolor; Ružica Ristivojević – treće mesto na Slobodnu temu – monohrom i Ksenija Opanković – treće mesto na temu Život ulice – monohrom. Nastavnik mentor je Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ''ŠABAC-BEOGRAD-ŠABAC''

''Za mene, kamera je blok za skiciranje, instrument intuicije i spontanosti.'' Henri Cartier-Bresson

U utorak 28. maja 2019. godine na Trgu šabačkih žrtava otvorena je izložba fotografija velikog formata učenika Škole primenjenih umetnosti, višestruko nagrađivanih članova sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku (mentor Mihailo Simović). Izložba pod nazivom ''Šabac-Beograd-Šabac'' obuhvata 30 fotografija koje su izlagane u Srećnoj galeriji u Beogradu tokom sedmogodišnje saradnje Škole primenjenih umetnosti i Studentskog kulturnog centra. Izložba je deo projekta koji je podržan na Konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata u kulturi Grada Šapca za 2019. godinu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs PRVA NAGRADA ZA GRAFIČKI DIZAJN JELENI ĐURIĆ

Na Velikom konkursu Fakulteta savremenih umetnosti za srednjoškolce kreativce, Jelena Đurić, učenica četvrtog razreda, osvojila je prvo mesto u kategoriji dizajn, za digitalnu grafiku na temu ''Telo''. Nagrada je Jeleni uručena 28. maja 2019. godine na izložbi u Dorćol Platzu u Beogradu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ŠKOLA U NOĆI MUZEJA – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ‘’INTROJEKCIJA’’

U okviru manifestacije Noć muzeja 18. maja 2019. godine u školskoj galeriji prikazana je izložba fotografija učenika Ružice Ristivojević i Petra Jovanovića, pod nazivom ‘’Introjekcija’’. Ružica i Petar su višestruko nagrađivani na republičkim i međunarodnim takmičenjima i konkursima u oblasti fotografije.
Izložene radove, različite po motivima i energiji koju u sebi nose, povezuje lirsko osećanje iščekivanja melanholije, proisteklo iz aktuelnog trenutka neizvesnosti, kao i posvećenost i istrajnost mladih autora u istraživanju stvarnosti, kako one vidljive, spoljašnje, tako i one lične, unutrašnje.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ODBOJKAŠKA UTAKMICA MATURANTI – PROFESORI, 14. 5. 2019.

Na inicijativu profesora 14. maja u Školi je odigrana je odbojkaška utakmica u kojoj su se takmičile ekipa maturanata i ekipa zaposlenih u školi. Pobedu su, na kraju, očekivano slavili naši učenici – maturanti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs EKSKURZIJA UČENIKA I i II RAZREDA

Od 10-12. maja 2019. godine 75 učenika I i II razreda je u okviru ekskurzije najpre posetilo Požarevac i galeriju Milene Pavlović Barili, koja je jedna od naših najznačajnijih umetnica međuratnog perioda. Posećen je i arheološki park Viminacijum sa mauzolejem i grobnicama, termama, amfiteatrom i objektom projektovanim u formi rimske vile rustike, kao i lokalitet Lepenski Vir koji je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Poslednji dan posećena je i hidroelektrana Đerdap I, izgrađena 1970. godine u tadašnjoj SFRJ, koja je omogućila, ne samo proizvodnju više od 12 milijardi kilovat-časova struje godišnje, već je, pokoravajući ćudi Dunava, četiri puta skratila putovanje đerdapskom klisurom.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs EKSKURZIJA – VENECIJA, PIZA, FIRENCA 

Od 10 – 14. aprila 2019. godine na ekskurziju u Italiju je putovao 91 učenik III i IV razreda. Učenici su imali priliku da vide prelepe gradove Veneciju, Firencu i Pizu, posete galeriju Uffizi i ponesu divne utiske o predelima, gradovima, ljudima, kulturi i umetnosti Italije, kao i nezaboravno sećanje na zajedničko druženje sa svojim drugovima i profesorima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DIGITALNA GRAFIKA NAŠE UČENICE U JAPANU

Digitalna grafika Jovane Stepanović, učenice prvog razreda Škole primenjenih umetnosti, pod nazivom ''Distrakcija'', izabrana je među pet radova koji će predstavljati Srbiju na 20. Međunarodnom festivalu umetnosti za učenike srednjih škola, koje će se u avgustu održati u Tokiju.
Najbolji radovi iz celog sveta biće izloženi u tokijskom Centru za nacionalnu umetnost. Ovaj festival, u organizaciji japanske Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu, podržavaju Ministarstvo za lokalnu administraciju i komunikacije i Agencija Vlade Japana za kulturu, a konkurs na nivou Srbije realizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Jovanin nastavnik – mentor je Mihailo Simović..

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs USPEH UČENIČKE KOMPANIJE CLOCK O'MANIA

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija srednjih škola Srbije, održanom u Kragujevcu 27. marta, u organizaciji ''Dostignuća mladih u Srbiji'', pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenička kompanija Škole primenjenih umetnosti CLOCK O'MANIA osvojila je treće mesto i plasirala se na Republičko takmičenje iz oblasti preduzetništva, koje će u drugoj polovini maja biti održano u Novom Sadu. Članovi kompanije su učenice III-1 odeljenja: Marina Nikolić, Tijana Stjepanović, Milica Vasić, Katarina Barišić i Andrijana Matić. Nastavnik - mentor je Saša Gligorić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA ''SRPSKI SREDNJOVEKOVNI ORNAMENT''  U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ, 27. 3 – 10. 4. 2019.

U sredu 27. marta u galeriji Biblioteke šabačke, u okviru edicije Kultura ćirilice, svečano je otvorena izložba radova učenika pod nazivom Srpski srednjovekovni ornament.
Izložbu je otvorila profesorka Slađana Nikolić, koja je sa učenicama Katarinom i Verom otpevala pesmu Kosovski božuri. Nakon obraćanja Jelene Podgorac Jovanović, direktorke Biblioteke šabačke i Nevenke Đokić, direktorke Škole primenjenih umetnosti, izložbu je svečano otvorila Mina Stupar, koja je, pored Dragane Mališić Marković, i autorka postavke.
Izložba obuhvata preko 100 radova, nastalih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i dizajna. Osim kopija fresaka manastirskih zadužbina porodice Nemanjić, na izložbi su prikazani radovi u tradicionalnim tehnikama: mozaik, pozlata, grafika, kaligrafija, klesanje u kamenu i vez, ali i savremeni upotrebni predmeti – keramika i asamblaži, inspirisani lepotom i simbolikom srpskih srednjovekovnih ornamenata sa fresaka od 12 – 15. veka.

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs  USPEH OGNJENA NINKOVIĆA NA PESNIČKOM KONKURSU

Na Pesničkom konkursu ''Pesnički pozdrav proleću'', koji za učenike zzzzzu Srbiji raspisuje Književni klub KUD Karadžić u Loznici, Ognjen Ninković, učenik četvrtog razreda osvojio je prvu nagradu za pesmu ''Pre nego što padnem u dubine''. Na istom konkursu Dimitrije Graovac, takođe učenik četvrtog razreda, pohvaljen je za pesmu ''Sužanj''. Nastavnik - mentor je Bojana Jovanović.


PRE NEGO ŠTO PADNEM U DUBINE

Pre nego što padnem u dubine
leteću visoko
dok mi sunce ne otopi vosak sa krila
Kao Ikar, sin Dedalov
Kao čovek

Ništa me neće zasititi

Tako će me dočekati čeljusti mora
Prostrana, mirna
i smrtonosna
da ublaže moj pad sa najvećih visina
moju neizmernu, dečju radoznalost
moju ljudskost
i smrtnost

Ali ću znati
i ako zaronim u beskrajna mora prerano
da sam voleo
više nego što se može voleti
da sam osećao
više nego što se može osećati
da sam učio i stvarao
da sam živeo.

To će biti moja besmrtnost
i posle mene.
www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA ''TRAGANJA'', SREĆNA GALERIJA STUDENTSKOG KULTURNOG CENTRA U BEOGRADU,  14 – 25. 3. 2019.

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu 14. marta otvorena je izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti  pod nazivom ''Traganja''. Ovo je sedma  po redu izložba polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koja je zahvaljujući kvalitetu svog rada, uvrštena u redovni godišnji program Studentskog kulturnog centra, u okviru ciklusa Afirmacija mladih. Ovodišnja izložba, pod mentorstvom Mihaila Simovića, donosi radove Anđele Jerković, Anje Marković, Valentine Moravčević, Dimitrija Graovaca, Dušana Stanojlovića, Isidore Novaković, Jovane Todorović, Ksenije Opanković, Mirjane Janković, Petra Jovanovića i Ružice Ristivojević. Na izložbi je prikazano 42 fotografije, na kojima se nižu portreti naglašene psihologije, prizori svakodnevice, nevidljivi detalji ambijenta i motivi koje će beogradska publika imati priliku da vidi do 25. marta, do kada će izložba biti otvorena.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA O GRAFIČKOM ZNAKU ''MANJE JE VIŠE'' PROFESORA NOVAKA DEMONJIĆA OZRENSKOG

Izložba Novaka Demonjića Ozrenskog pod nazivom ''Manje je više'' otvorena je u petak 1. marta 2019. godine u galeriji naše škole.
Novak Demonjić Ozrenski je profesor na predmetu Slikanje i crtanje na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Član je ULUS-a od 1996. godine. Aktivno se bavi grafičkim dizajnom (realizovao na desetine grafičkih znakova i na desetine knjiga), dobitnik nagrada na konkursima za grafički znak. Znakove objavljivao u časopisu KvadArt, a sa tridesetak znakova je zastupljen u više izdanja monografije Znakovito. Izlagao više od dvadeset puta samostalno i više puta grupno.
Na izložbi su prikazana dizajnerska rešenja za grafički znak, a nakon otvaranja izložbe profesor Demonjić je, za učenike sa obrazovnog profila firmopisac kaligraf, održao predavanje o znaku u grafičkom dizajnu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs Školica crtanja i slikanja za najmlađe, mart 2019.

Prethodna četiri meseca, svake srede u popodnevnim časovima, pod mentorstvom Mladena Pantelića i naših učenica (Isidora Popović, Andrea Damnjanović, Danijela Sredić, Marija Sekulić), realizovana je Školica crtanja i slikanja za najmlađe sugrađane. Prvog marta otvorena je izložba najuspelijih radova, pri čemu su dodeljene i diplome za uspešno pohađanje školice.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SVETOSAVSKA PROSLAVA 27. 1. 2019. GODINE

Dan duhovnosti 27. januar Škola je, sada već tradicionalno, obeležila humanitarnom manifestacijom u organizaciji učeničkih parlamenata naše i Medicinske škole ''Dr Andra Jovanović'', kada su sugrađanima na platou ispred škola deljeni čaj, pecivo, voće i kolači. Posluženje su donirale pekare, prodavnice i piljare, naši dobri susedi.
U galeriji Škole, uz svečani program u kome su učestvovali Ivana Ekmeščić i  školski hor sa profesorkom Slađanom Nikolić, otvorena je izložba pod nazivom ''Ornament''. Na izložbi je prikazano preko stotinu radova, inspirisanih lepotom ornamenata sa srpskih srednjovekovnih fresaka od 12. do 15. veka. Domaćica ovogodišnje slave bila je profesorka Mina Stupar.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DEDA MRAZ U NAŠOJ ŠKOLI

I ove godine Deda Mraz je, sa šumskom vilom Katarinom, doputovao sa dalekog Severa i 28. 12. 2018. godine doneo poklone našoj deci. Samo, pitamo se, kako Deda Mraz zna šta koje dete voli i želi? To je velika tajna, koju ni Deda Mraz neće da nam otkrije...

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsmenu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts