Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2021.      

spu.edu.rs HUMANITARNA AKCIJA – SLATKIŠI ZA DECU IZ SIROMAŠNIH PORODICA

U Školi su 23. 12. 2021. godine predstavnicima Fondacije Humano srce Šapca uručeni slatkiši koje su učenici, u okviru humanitarne akcije, prikupili za decu iz siromašnih porodica. Ovom akcijom se nastavlja višegodišnja saradnja Škole primenjenih umetnosti i Fondacije Humano srce Šapca.

Ovi darovi idu u prave ruke, deci koja nemaju roditelje i koja žive u teškim uslovima. Ponosni smo na našu dugogodišnju saradnju, ne samo po pitanju paketića, već i za svaku drugu vrstu saradnje i podrške. Udruženi, naravno, možemo postići mnogo više nego kao pojedinci i veoma smo ponosni što imamo ovakve ustanove i škole kao što je Škola primenjenih umetnosti.

Ana Perić, upraviteljka Fondacije

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NA FESTIVALU VIZUELNIH UMETNOSTI

Na Prvom festivalu vizuelnih umetnosti 2021 u Novom Pazaru, na temu ,,Ravnopravnosti, mir i građansko pravo”, u kategoriji plakat Dimitrije Vasić učenik četvrtog razreda Škole primenjenih umetnosti osvojio je treće mesto (nastavnik mentor Mladen Pantelić). Na istom konkursu, u kategoriji fotografija, učenica trećeg razreda Škole primenjenih umetnosti Anamarija Fejzić osvojila je treće mesto (nastavnik mentor Saša Gligorić).
Nagrađeni radovi biće štampani u većem formatu, za potrebe izlaganja na otvaranju Festivala u utorak 14. decembra u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA VIDEO-KONKURSU

Na video-konkursu o omiljenoj knjizi, pod nazivom Na krilima sreće, koji je raspisan u okviru 3. Festivala dečijeg stvaralaštva "Umetnik iz školske klupe", učenici IV-3 odeljenja Uroš Lazić i Anđela Đurić, kao reditelji i ostali članovi filmske ekipe: Ivana Janković, Anja Taborović, Mateja Petrović i Tara Petrović,  pod mentorstvom profesorke Bojane Jovanović, osvojili su treću nagradu za trejler pod nazivom Nova prilika.
Festival dečjeg stvaralaštva Umetnik iz školske klupe organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Leskovca.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA KONKURSU FOTO SAVEZA SRBIJE

Na 40. Omladinskoj izložbi fotografije Srbije, pod pokroviteljskom Foto saveza Srbije, učenica četvrtog razreda Ksenija Opanković osvojila je prvo mesto. Nastavnik mentor je Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs MEĐUNARODNA NAGRADA ZA ŠKOLSKI TIM

Na konkursu za učenike srednjih škola i mlade uzrasta od 19 do 25 godina koji je raspisala Međunarodna komisija za sliv reke Save, na temu „Zaštitimo našu kulturnu baštinu“, nagrađen je Tim učenika Škole primenjenih umetnosti u sastavu: Sara Mladenović, Jana Jelesić, Anamarija Fejzić, Ksenija Jevtić i Dušan Stanojlović. Tim umetničke škole nagrađen je za prezentaciju u kojoj je predstavljen istorijat šabačke tvrđave, kao i problematika njene zaštite od potencijalnog izlivanja reke Save iz rečnog korita. Konkurs je organizovan za mlade iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, u okviru 9. Parlamenta mladih sa sliva reke Save. Nastavnik mentor Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA MEĐUNARODNOM LIKOVNOM KONKURSU

Na 3. Međunarodnom likovnom konkursu malog formata Mini RestART, u organizaciji Obrazovno-kreativnog centra RestART iz Velike Plane, na temu Ptice, u konkurenciji od 5000 radova, pristiglih iz 34 države sveta, učenica trećeg razreda Škole primenjenih umetnosti Katarina Marović osvojila je drugo mesto. Nastavnik-mentor je Suzana Zlatarić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NA KONKURSU PAJA JOVANOVIĆ

Na 61. Likovnoj  manifestaciji dece i omladine „Nagrada Paja Jovanović“ u organizaciji Kulturnog centra Vršac, prvu nagradu dobio je Filip Lugonja, učenik prvog razreda Škole primenjenih umetnosti (mentor Mladen Pantelić), a treću nagradu Dimitrije Vasić, učenik trećeg razreda (mentor Nataša Jovanović).
Izložba selektovanih radova svečano će biti otvorena 4. oktobra 2021. godine u Vršcu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DODELJENA NAGRADA GRADA VALJEVA NAŠOJ UČENICI

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predsednica Komisije za dodelu nagrada dr Zorica Jocić uručili su 9. 8. 2021. godine Nagrade grada Valjeva za 2020. godinu.
Nagrada u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata dodeljena je mladoj Valjevki Andrei Kabić, učenici generacije u 2020. godine, danas studentkinji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.
Predlog za dodelu nagrade, sa pratećom dokumentacijom, poslala je naša škola.
Iako se nagrade grada Valjeva dodeljuju povodom 20. marta - Dana grada Valjeva, zbog epidemiološke situacije, dodela nagrada je pomerena na 9. avgust, kada je u sklopu „Tešnjarskih večeri“ nagrađeno 15 pojedinaca i kolektiva, koji su ostvarili uspeh ili postigli značajan rezultat u 2020. godini, a dodeljene su i dve specijalne nagrade.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs GODIŠNJA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU, 17.  6 – 1. 7. 2021.

U Narodnom muzeju u Šapcu 17. juna 2021. godine otvorena je Godišnja izložba na kojoj su prikazani najbolji radovi učenika iz godišnje produkcije škole, sa svih obrazovnih profila. Selektor izložbe bila je Suzana Zlatarić. Na otvaranju izložbe govorili su državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović i gradonačelnik grada Šapca dr Aleksandar Pajić, koji su istakli specifičnost škole i njenu vrednost ne samo na lokalnom, već i na nacionalnom nivou. U završnom činu otvaranja direktorka škole je uručila knjige najuspešnijim učenicima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA U KULTURNOM CENTRU U ŠAPCU

U galeriji Kulturnog centra u Šapcu 31. maja 2021. godine otvorena je samostalna izložba najtalentovanijih maturanata Škole primenjenih umetnosti - Teodore Maksimović, učenice na obrazovnom profilu konzervator kulturnih dobara - preparator zidnog i štafelajnog slikarstva, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo (mentor Aleksandra Horvat) i Jelene Mijailović, učenice na obrazovnom profilu aranžer, dobitnice nagrade za postignuća u oblasti primenjene umetnosti (mentor Dragana Mališić Marković).

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

spu.edu.rs NAGRADE NA 25. REPUBLIČKOJ SMOTRI UČENIČKOG LIKOVNOG STVARALAŠTVA

I ove godine naši učenici su postigli zapažen uspeh na Smotri likovnih radova u organizaciji Udruženja likovnih pedagoga Srbije (https://udruzenjelps.com) za učenike srednjih stručnih škola, gimnazija, dizajnerskih i umetničkih škola iz likovne kulture: u oblasti kaligrafije -  prvo mesto Danica Kuzmanović III1, drugo mesto Ksenija Jevtić II2, treće mesto Anđela Đurić III3 (nastavnik mentor Nataša Jovanović); u oblasti grafike - prvo mesto Dimitrije Vasić III2, drugo mesto Marko Janković III2, treće mesto Jovana Tufegdžić II2  (nastavnik mentor Nataša Jovanović); u oblasti fotografije - prvo mesto Anđela Jerković IV2, drugo mesto Dušan Stanojlović III4, treće mesto Ksenija Opanković III4 (nastavnik mentor Mihailo Simović); u oblasti crteža  - prvo mesto Jovana Stepanović III2, drugo mesto Dejana Šobić III2 (nastavnik mentor Aleksandra Horvat) i treće mesto Jelena Mijailović IV2 (nastavnik mentor Nataša Jovanović). (https://udruzenjelps.com/)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA FOTO-KONKURSU

Na četvrtom foto-konkursu pod nazivom „Razglednica iz školske biblioteke“, koji je za učenike osnovnih i srednjih škola raspisalo Društvo školskih bibliotekara Srbije, u kategoriji učenika srednjih škola, prvu nagradu osvojio je učenik drugog razreda Boris Čekić, a na istom konkursu pohvaljena je i učenica četvrtog razreda Dunja Popović. Nastavnici mentori su bili Marija Lukić i Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA MOSTOVI U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ, 22. 4 – 18. 5. 2021.

Povodom Dana grada Šapca, u galeriji Biblioteke šabačke, 22. aprila 2021. godine otvorena je izložba radova učenika pod nazivom Mostovi, kao priča o, ne samo dva postojeća mosta i novom mostu, čiji se obrisi naziru i kojeg sa nestrpljenjem svi iščekuju, već i priča o mostovima koji, kao tihi svedoci ljudskih sudbina i događaja, spajaju obale i ljude, brišu granice, čuvaju zaostavštinu...
Ove godine Škola primenjenih umetnosti 19. put izlaže u prelepom ambijentu Biblioteke šabačke. Izložbu su postavile Dragana Mališić Marković i Mina Stupar sa učenicima, a na njoj su predstavljene fotografije, grafike, akvareli i centralna instalacija - most od knjiga, koja svedoči o mostu znanja i saznanja, mostu poverenja, saradnje i prijateljstva koji su Biblioteka šabačka i Škola primenjenih umetnosti izgradile na zajedničkoj misiji edukacije, pre svega mladih, u oblasti kulture i umetnosti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU FESTIVAL DIZAJNA MARIBOR, APRIL 2021. GODINE

Na međunarodnom Festivalu dizajna Maribor FOMB, na temu Svetovi, u kategoriji fotografija drugo mesto osvojila je učenica trećeg razreda Ksenija Opanković. Nastavnik – mentor je Mihailo Simović. Na istom takmičenju, u kategoriji plakat, treće mesto osvojila je učenica prvog razreda Lena Gligorić. Nastavnik – mentor je Mladen Pantelić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA TAKMIČENJU NA TEMU - STARI ZANATI

Na konkursu 31. Izložbe likovnih radova dece i omladine Vojvodine, na temu Stari zanati, koji je raspisao Centar za likovno obrazovanje dece i omladine Vojvodine, učenica četvrtog razreda Anđela Jerković osvojila je treće mesto, a na izložbi će biti prikazani i radovi Jovane Popović i Andree Kosanić (nastavnik - mentor Mladen Pantelić). Izložba će biti postavljena i dostupna javnosti od 21.04.2021.godine u Novosadskom dečjem kulturnom centru.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU IZ PLIVANJA

Na Državnom školskom prvenstvu u plivanju koje je održano 7. aprila u Beogradu, u konkurenciji učenica III i IV razreda srednjih škola iz Srbije, naša učenica III 4 odeljenja Nađa Gruban, u disciplini 100 m prsno, osvojila je treće mesto. Nastavnik - mentor Nemanja Ilić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rsVREDNA DONACIJA ŠKOLI

U okviru projekta „Podrška STEAM obrazovanju u srednjim školama“, koji su raspisali Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centrom za promociju nauke, Škola primenjenih umetnosti u Šapcu jedna je od devet izabranih škola  u Srbiji koje će dobiti sredstva za nabavku opreme za realizaciju nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEAM oblasti, odnosno iz domena nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike. U konkurenciji više od stotinu srednjih škola iz Srbije, Škola primenjenih umetnosti dobiće sredstva za nabavku savremene opreme za nastavu - 3D štampača i 3D skenera.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rsNAGRADE NA MEĐUNARODNOM KONKURSU

Na međunarodnom konkursu za vizuelnu umetnost pod nazivom ,,Brancusi viđen na 145 portreta’’ koji su organizovali Nacionalni muzej Constantin Brancusi i Srednja umetnička škola Constantin Brailoiu u Targu Jiu, rodnom mestu svetski poznatog vajara, u konkurenciji 536 radova, naši učenici su imali zapažen uspeh: 1. mesto Ivana Ekmeščić, mentor Dragana Mališić Marković; 1. mesto Katarina Marović, mentor Suzana Zlatarić; 2. mesto Anđela Đurić, mentor Dragana Mališić Marković; 2. mesto Nina Mijatović, mentor Aleksandra Horvat i 3. mesto Jelena Mijailović, mentor Mladen Pantelić.
Nagrađeni radovi biće izloženi u sedištu Nacionalnog muzeja Constantin Brancusi i u sali palate Parlamenta Rumunije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsNAGRADA ANĐELI ĐURIĆ ZA POEZIJU

Na jednoj od najlepših manifestacija pesničkog stvaralaštva mladih u Srbiji, 29. Susretu ’’Pesnički pozdrav proleću‘’, koji organizuje KUD Karadžić iz Loznice, učenica trećeg razreda Anđela Đurić, dobila je drugu nagradu za pesmu ‘’Besmislena krivica’’. Nastavnik – mentor je Bojana Jovanović.

Osećaj krivice nakon sreće zbog proleća
je zimski teška tuga
koja steže srce hladnim prstima
dok ti šapuće da si krivac.
Letnja snaga srca tvoga
otopiće joj prste
i propustiti vrele ostatke
kroz krvave oči.
Nesvesna smene godišnjih doba
u svome telu,
sebi bićeš krivac.
spu.edu.rs IZLOŽBA RADOVA UČENIKA INTRO, STUDENTSKI KULTURNI CENTAR, BEOGRAD, 11 – 25. MART 2021. GODINE

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u okviru izlagačkog ciklusa Afirmacija mladih, od 11. do 25. marta biće otvorena 9. izložba radova učenika, polaznika Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, pod mentorstvom nastavnika Mihaila Simovića. Autori fotografija na izložbi pod nazivom Intro su: Isidora Novaković, Anđela Jerković, Dušan Stanojlović, Ksenija Opanković, Simona Opanković, Ksenija Jevtić, Boris Čekić, Nikola Maksimović, Ksenija Dimitrić, Anamarija Fejzić, Nikola Babić, Dejana Šobić, Anđelija Vasić, Anđela Mihailović i Matija Borojević.

Izjava Mikija Pješčića, urednika Srećne galerije:

Učenici Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, koji su pokazanim rezultatima u domenu fotografije privilegovani da budu polaznici Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku škole, u svom profilisanom nastavnom programu, ulaze u magični i zavodljivi svet fotografije savladavajući kako osnove tako i tajne fotografije i fotografskih tehnika i, kroz rad u sekciji, istražuju kreativne mogućnosti ovog medija.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA ŠKOLICE CRTANJA I SLIKANJA ZA OSNOVCE, MART 2021. GODINE

U Školi je 4. marta 2021. godine otvorena izložba radova učenika osnovnih škola, nastalih na časovima u okviru Školice crtanja i slikanja, koja se, sada već tradicionalno, od novembra do marta organizuje svake školske godine. Školicu je, za 30 polaznika, vodio Mladen Pantelić, uz podršku učenica: Anite Ljepović, Jelene Mijailović i Aleksandre Gajić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SVETOSAVSKA IZLOŽBA – ČUVARI TRADICIJE, 27. 1. 2021.

U galeriji škole 27. januara 2021. godine otvorena je svetosavska izložba radova učenika pod nazivom Čuvari tradicije. Na izložbi su prikazani radovi učenika - ikone, kaligrafije, mozaici, gravure na staklu, keramika, vez, nastali u izazovnom i nimalo lakom vremenu, kao rezultat posvećenosti čuvanju kulturne baštine i tradicije našeg naroda. Domaćica ovogodišnje slave bila je Aleksandra Jovanović. Himnu Svetom Savi otpevale su Marina Gašić, Anđelija Vasić i Mina Stupar. Izložba je otvorena do 1. marta.
U okviru obeležavanja Dana duhovnosti, prvi put nakon deset godina, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, na platou između dveju škola, nije realizovana manifestacija Škole otvorenog srca - Medicinska i Umetnička.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsmenu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts