Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2018.      

spu.edu.rs NAŠA ŠKOLA PROGLAŠENA ZA NAJBOLJU ŠKOLU NA KONKURSU EU PRO

Na likovnom konkursu čija je tema bila ''Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?'' koji je za učenike srednjih škola u Srbiji raspisala organizacija EU PRO - program koji finasira Evropska unija, a sprovela Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Škola primenjenih umetnosti proglašena je najboljom u konkurenciji 61 škole iz 41 opštine/grada. Našoj školi, kao pobedničkoj, uručena je nagrada - laptop računar, projektor i propratna oprema, a radovi učenika: Jovane Todorović (mentor Josipa Čok), Ivana Radnića (mentor Mladen Pantelić), Katarine Barišić (mentor Nataša Jovanović) i Ane Petrović (mentor Dragana Mališić Marković) istaknuti su na izložbi i svečanosti povodom dodele nagrada 18. 12. 2018. godine u Kraljevu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs POSETA ŠKOLI U RUMUNIJI LICEUL DE ARTE ''CONSTANTIN BRAILOIU'', TARGU-JIU

Na poziv umetničke škole Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'', iz rumunskog grada Targu-Jiu, učenice Irena Isić, Paula Gligorić i Ružica Ristivojević, nastavnici Mina Stupar i Mladen Pantelić i direktoka Nevenka Đokić, uz podršku Gradske uprave grada Šapca, bili su 13. i 14. decembra 2018. godine gosti ove škole, pri čemu je realizovana i izložba radova učenika, sa prezentacijom elemenata kulturnog nasleđa Srbije. Radovi naših učenika, izloženi u modernom tržnom centru, privukli su posebnu pažnju posetilaca. Domaćini su bili gostoljubivi, pokazali su svoju školu, kabinete, način rada; posećena je Godišnja izložba/salon umetnika, upoznat grad u kome je živeo i stvarao znameniti vajar Konstantin Brankuši. Zajednička želja je da sledeći susret i prilika za druženje učenika i nastavnika dveju umetničkih škola budu u Šapcu.


KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs  OTVARANJE IZLOŽBE RIZNICA UMETNOSTI I DUHOVNOSTI 2018

U galeriji naše škole 7. decembra 2018. godine otvorena je izložba radova nastalih krajem juna, na likovnoj koloniji na kojoj je učestvovalo šest umetničkih škola iz Srbije. Otvaranju izložbe, uz promociju kratkog filma kao dokumenta o boravku u Soko-gradu (autor filma Mihailo Simović, Škola primenjenih umetnosti), prisustvovali su svi učesnici likovne kolonije, a na svečanosti im se obratio i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabačko-valjevski gospodin Lavrentije, koji je pohvalio umeće i talenat učenika umetničkih škola i istakao da su vrata manastira Soko za njih uvek otvorena. Nakon otvaranja izložbe vladika je priredio svečani prijem i ručak za sve učesnike kolonije Riznica umetnosti i duhovnosti 2018.

''Utisci sa kolonije su predivni, manastir i priroda oko njega su prelepi, toliko je sklopljenih prijateljstava, toliko volje za radom, sarađivanjem, druženjem, razmenjivanjem iskustva, znanja i učenja, jer smo i na samoj koloniji imali priliku da učimo jedni od drugih, ali i da slušamo predavanja naših profesora iz oblasti umetnosti kojom se oni bave,'' ističe Teodora Tomić, učenica Umetničke škole u Kraljevu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs PRVO MESTO NA TAKMIČENJU KOJE JE RASPISALA AMBASADA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

Ružica Ristivojević, učenica četvrtog razreda, osvojila je prvo mesto u kategoriji video rada, na takmičenju pod nazivom ''Mladi za društvo bez korupcije'', koje je raspisala ambasada SAD u Srbiji. Nastavnik – mentor: Bojana Jovanović.
Tim povodom u Beogradu u Domu omladine 10. decembra 2018. godine ambasada SAD će organizovati koktel i izložbu, na koje su pozvani nagrađena učenica, nastavnica Bojana Jovanović, Ružičini roditelji i direktorka Škole.
Obraćanje Ružice Ristivojević na dodeli nagrade:
''Želim da zahvalim u svoje ime i ime škole na primljenoj nagradi. Tema ovog takmičenja je za mene bila inspirativna, s obzirom koliko je korupcija prisutna u mnogim sferama društva, a svi želimo da gradimo bolje društvo. Ovo je moj doprinos tome. Hvala na pruženoj prilici da ukazujemo na ovaj problem i pokušamo da utičemo na promenu svesti svih građana, posebno mladih''.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ČUDO KAKOFONIJE - NAŠI  ĐACI NA 57. OKTOBARSKOM SALONU U BEOGRADU

Izložbu "Čudo kakofonije", što je naziv 57. Oktobarskog salona u Beogradu, 23. i 24. oktobra 2018. godine posetilo je 224 učenika naše škole. Umetnički direktori i kustosi izložbe Gunar Kvaran i Danijel Kvaran okupili su 72 umetnika iz celog sveta sa idejom da predstave izuzetnu raznolikost savremene svetske umetničke produkcije, kako na planu sadržaja, tako i u domenu korišćenih materijala, podloga, tehnika i jezika. Umetnici svih generacija, različitog porekla i senzibiliteta, među njima i velike art zvezde: Joko Ono, Sindi Šerman, Takaši Murakami, Anselm Kifer, Ero, Olafur Elijason, Lari Bel, Tom Saks, Helen Marten, Eve Kotatkov, Dominik Lang, Cao Fej… - svako na svoj način, predstavili su deo kakofonije umetnosti. Izložba 57. Oktobarskog salona postavljena je u pet prostora u užem centru Beograda i to u: Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom), Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetničkom prostoru, kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ŠKOLA U MANIFESTACIJI ''EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2018''

Škola je, od 26 - 28. 9. 2018. godine u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje Šabac, učestvovala u programima manifestacije ''Evropska noć istraživača'' sa umetničkim radionicama: grnčarstva - realizatori radionice bili su učenici sa obrazovnog profila grnčar i profesori Mina Stupar i Đorđe Zečević; radionicom kaligrafije - realizatori su bili učenici i profesorka Nataša Jovanović, radionicom izrade nakita - realizatori su bili učenici i profesori Miloš Popović i Ivko Petronić i radionicom klesarskih veština - realizatori su bili učenici i prof. Saša Stamenković. Osim ovih aktivnosti, učenici sa obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara su u dvorištu CSU, sa profesorima Milenom Kijurinom i Miletom Đurićem, reparirali globus DING.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAŠI UČENICI – DOBITNICI NAGRADE PAJA JOVANOVIĆ

U petak 28. septembra 2018. godine u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, otvorena je izložba radova sa Konkursa 59. likovne manifestacije dece i omladine za nagradu Paja Jovanović, uz svečanu dodelu nagrada. U konkurenciji više od 700 radova, naši učenici su pokazali zapažen uspeh i osvojili:

1. mesto Irena Isić - likovni pedagog Aleksandra Horvat
1. mesto Teodora Maksimović - likovni pedagog Ivan Vujanić
2. mesto Andrea Damnjanović - likovni pedagog Ivan Vujanić
2. mesto Ružica Ristivojević - likovni pedagog Mihailo Simović
3. mesto Jovana Todorović - likovni pedagog Nataša Jovanović
3. mesto Marina Nikolić - likovni pedagog Nataša Jovanović

Nagradu Kulturnog centra Vršac za kreativnost dobila je Sofija Danilović - likovni pedagog Aleksandra Horvat,  Nagradu Gradskog muzeja Vršac dobila je Andrea Kabić - likovni pedagog Aleksandra Horvat, a Nagradu Književne opštine Vršac Ivana Milošević - likovni pedagog Mladen Pantelić.
U starijoj uzrasnoj kategoriji 1. mesto osvojila je Anastasija Mitrović – likovni pedagog Nataša Jovanović. Nagradu Kulturnog centra Vršac za kreativnost dobila je takođe Anastasija Mitrović – likovni pedagog Mihailo Simović, a Nagradu Gradskog muzeja Vršac dobila je Anđela Obrenović - likovni pedagog Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs KARNEVALSKA TRUPA ŠKOLE HAKUNA MATATA

Na Čivijaškom karnevalu u Šapcu 15. 9. 2018. godine zapažen nastup imala je trupa naše škole ''Hakuna Matata''. Trupa broji 17 učenika, vodi na drugi kontinent, donosi duh nove civilizacije i kulturu zasnovanu na kontaktu sa prirodom, na igri, plesu, životu sa stalnim osmehom, praćenim vrlo često izjavom ''Hakuna matata'' ili ''Nema problema''... Kostime su izradili učenici naše škole sa profesorkom Milicom Lazić, koja je i autor idejnog rešenja za kostime.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsIZLOŽBA I NAGRADNI KONKURS KRILA, GALERIJA ŠKOLE, 13. 9 – 31. 10. 2018.

...Leteti, leteti, leteti visoko,
Neznanom prostoru kao starom drugu,
Vitlati se kao omađijan soko,
I umreti, sjajan, u sunčanom krugu.

Čuti samo zamah svoj u prostorima-
Muziku svog krila! I na samom kraju,
Svoj trag izgubiti i cilj među svima,
Iščeznuvši tako u nebu i sjaju...

Jovan Dučić


U školskoj galeriji 13.9.2018. godine otvorena je izložba radova učenika prog i drugog razreda Škole sa nagradnog konkursa na temu Krila. Žiri u sastavu: Slavka Jakovljević, likovni pedagog, Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti i Miloš Popović, mr primenjenog vajarstva, u konkurenciji 59 radova, prvu nagradu Miloš Simić dodelio je Slavku Jankoviću i Jeleni Mijailović, a specijalnu nagradu van konkurencije Ognjenu Ninkoviću.
Konkurs koji neguje sećanje na učenika Miloša Simića, realizovan je u saradnji sa njegovom porodicom, sa ciljem pružanja podrške mladim talentima na putu umetnosti i kreativnog stvaralaštva.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsDRUGA LIKOVNA KOLONIJA U MANASTIRU SOKO-GRAD, JUN 2018. GODINE

Od 25 – 30. juna 2018. godine u manastiru Soko-grad održana je likovna kolonija za 33 učenika i nastavnika iz šest umetničkih škola u Srbiji (Škola za dizajn Bogdan Šuput, Novi Sad;  Škola za mašinstvo i umetničke zanate Tehno art, Beograd;  Škola za dizajn, Beograd; Umetnička škola Užice; Umetnička škola u Kraljevu i Škola primenjenih umetnosti, Šabac) pod nazivom Riznica umetnosti i duhovnosti 2018. Projekat je nastao u saradnji Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja je sadržajno i programski koordinirala sve aktivnosti.

Cilj ovog projekta je razvijanje osećaja za likovnost, interpretaciju i snagu izraza mladih autora, povezanog sa verom i kulturnim nasleđem; negovanje duhovnosti, kroz upoznavanje manastirskog života, volontiranje na uređenju okruženja i samog manastira, kao i jačanje saradnje među učenicima i profesorima umetničkih škola u Srbiji, razmena iskustava, znanja i veština u načinu rada i primeni različitih likovnih tehnika i načina izražavanja u tradicionalnom, ali i savremenom kontekstu.

Umetnički radovi koji su nastali na koloniji biće od decembra 2018. godine   prezentovani publici na izložbama u gradovima škola-učesnica.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsGODIŠNJA IZLOŽBA ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU, 14 – 29. 6. 2018.

Fasada (od latinskog facies u značenju lice, izgled) predstavlјa prednju stranu građevine i označava granicu između unutrašnjeg i spolјašnjeg prostora.

Marko Busalј 

Tradicionalna izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti u galerijskom prostoru Narodnog muzeja svečano je otvorena 14.6.2018. godine. Izložba se razlikuje od prethodnih postavki prezentovanim delima, formatima radova i elementima dekoracije ali su, i ovoga puta, zastuplјena autorska rešenja učenika, izvedena u poznatim i prihvaćenim tehnikama likovne i primenjene umetnosti, koja slede prvobitnu misao, realizovanu sigurnom rukom i snažnim gestom... Radovi su, kao i kod generacija u prethodnih 25 godina,  fasada učenika Škole primenjenih umetnosti i odbrana prostora snova od svakodnevice postojanja.

Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsKULTURNI CENTAR  ŠABAC -  SAMOSTALNA IZLOŽBA MATURANATA, JUN 2018.

U Kulturnom centru Šabac 8. juna je otvorena samostalna izložba maturantkinja Škole primenjenih umetnosti – Anastasije Mitrović, koja je za ovu školsku godinu ponela nagradu za likovno stvaralaštvo i Maše Tadić, koja je dobila nagradu za zanatsko umeće.
Izložba pod nazivom ''Među javom i med snom'' obuhvata crteže, slike, ilustracije i radove iz oblasti grafičkog dizajna i predstavlja nastavak podrške koju Kulturni centar Šabac pruža mladim autorima. Profesori-mentori nagrađenih učenica su Branka Kostadinović i Mihailo Simović. Izložba će biti otvorena do 15. juna.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsNAGRADA NA VELIKOM FSU KONKURSU

Na velikom konkursu za srednjoškolce kreativce koji je, na temu ''Autoportret'' raspisao Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu, u kategoriji dizajn drugo mesto osvojila je Jelena Đurić III-2, a Anastasija Mitrović IV-1 je pohvaljena u kategoriji fotografija. Ove učenice su 28. 5. 2018. godine u Beogradu, sa svojim drugovima iz Škole čiji su radovi takođe bili izloženi, prisustvovale dodeli nagrada i otvaranju izložbe, u izložbenom prostoru Dorćol Platza.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsOBELEŽAVANJE JUBILEJA – 25 GODINA POSTOJANJA ŠKOLE

U Šabačkom pozorištu 25. maja 2018. godine održana je centralna svečanost obeležavanja jubileja – 25 godina rada Škole. U prvom delu svečanosti otvorena je izložba ''DNA for Art'', a drugi deo bila je svečana akademija koju su osmislili i u njoj učestvovali učenici i nastavnici Škole. Publika je imala priliku da uživa u tradicionalnim pesmama u izvođenju članova školskog hora, pod dirigentskim vođstvom Slađane Nikolić, kao i u završnoj numeri ''Totalno drukčiji od drugih'' koju su zajedno izveli učenici i nastavnici.
U emotivnoj večeri, publici su se obratila i dva bivša učenika, sada uspešna mlada umetnika – Ivana Vorguca i Marko Crnobrnja, koji su na divan način govorili o Školi, svojim nekadašnjim nastavnicima i vrednostima koje su obeležile njihovo školovanje u Šapcu.
U okviru akademije uručene su zahvalnice svima koji su u proteklih 25 godina podržali rad i razvoj Škole.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsNOĆ MUZEJA U ŠKOLI, IZLOŽBA ''OSLOBAĐANJE''  19. MAJ 2018.

U okviru manifestacije Noć muzeja, u školskoj galeriji je 19. maja 2018. godine otvorena izložba ''Oslobađanje'', na temu – akt. Prikazane su slike, crteži, grafike, nakit i skulpture, radovi šest mladih umetnika koji su bili i učenici naše škole: Mine Stupar, Branke Kostadinović, Suzane Zlatarić, Mladena Pantelića, Ivana Vujanića i Miloša Popovića. Izložba će biti otvorena do kraja juna 2018. godine.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsEKSKURZIJA - SRP UVAC I MANASTIRI RAŠKE ŠKOLE, 18 - 20. 5. 2018.

Učenici I i II razreda su od 18-20. 5. 2018. godine imali priliku da borave na prelepom Zlataru, da posete SRP Uvac, da se voze njegovim meandrima i vide beloglave supove, a posebnost putovanja činile su posete manastirima: Mileševa, Sopoćani, Đurđevi stupovi i Gradac, čije su freske remek-dela srednjovekovnog slikarstva i pod zaštitom su UNESCO-a.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsPROJEKAT ''NEDOGLED'' – IZLOŽBA NA GRADSKOM TRGU,  15 - 31. 5. 2018.

Projekat ''Nedogled'' koji je na konkursu u oblasti umetničkog stvaralaštva za 2018. godinu podržao i Grad Šabac, obuhvatio je radionicu koju je sa učenicima realizovao naš vrhunski fotograf Imre Sabo i izložbu fotografija, nagrađivanih na republičkim i međunarodnim likovnim smotrama i izložbama na gradskom trgu, svojevsrnoj galeriji na otvorenom. Izložbu su otvorili Igor Marsenić, član Gradskog veća i Nevenka Đokić, direktorka škole.
Na 20 panoa velikog formata, prikazana je 31 fotografija, nastajala u periodu od 2010-2017. godine. Zastupljeno je 12 mladih autora, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koju godinama sa sve većim uspehom vodi mentor Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsEKSKURZIJA – PRAG, BERLIN, DREZDEN,  11-15. 4. 2018. GODINE

Ove godine učenici trećeg i četvrtog razreda imali su priliku da od 11-15.4.2018. godine borave u  Pragu, Berlinu i Drezdenu, da upoznaju predele Češke i Nemačke, znamenitosti ovih gradova, arhitekuru, istoriju, kulturu i umetnost, koje su deo i svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. U Berlinu je posećen Stari muzej (Altes Museum), izgrađen 1830. godine, najstariji u kompleksu Ostrvo muzeja, sa bogatom zbirkom etrurske, rimske i grčke antičke umetnosti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsGALERIJA BIBLIOTEKE ŠABAČKE, 28. MART – 11. APRIL 2018.

Ovo je veoma stara priča. U to davno doba jezici i pismo behu sasvim različiti od onih koji postoje danas. Pogledajte samo te neobične znakove koje primećujete na ovim pločama.
Dž. R. R. Tolkin

Neobični znakovi u galeriji Biblioteke šabačke. Znakovi prošlosti, tradicije, viševekovne iskre znanja koja tinja u svakom od nas. Već šesnaest godina učenici i profesori Škole primenjenih umetnosti u Biblioteci šabačkoj postavljaju mape ispisane veštim rukama talentovanih mladih ljudi, zahvaljujući kojima dolazimo do izvorišta, do spoznaje sebe. Nastavljajući tragom Vuka Karadžića, mladi autori izvode reformu u likovnom stvaralaštvu već 25 godina, koliko postoji i Škola. Ova postavka u svakom pogledu ima simbolično–sentimentalni karakter. Radovi učenika inspirisani su slovnim znacima i inicijalima crkvenoslovenske azbuke, pri čemu su učenici, kao i uvek do sada, davali originalna autorska rešenja.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rsIzložba naše škole ''6/25'', Srećna galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu, 15 - 26. 3. 2018. godine

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u godini u kojoj Škola primenjenih umetnosti slavi 25 godina postojanja i rada, 15. marta otvorena je 6. po redu tradicionalna, retrospektivna izložba pod nazivom „6/25“. Na izložbi je prezentovano 40 fotografija nastalih tokom jednogodišnjeg ciklusa rada polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku: Anastasije Mitrović, Anđele Jerković, Anđele Obrenović, Danijele Trifunović, Dimitrija Graovca, Ivane Krulj, Isidore Novaković, Jovane Todorović, Katarine Đorić, Milice Dedagić, Mirjane Janković, Petra Jovanovića  i Ružice Ristivojević.
''Njihove radove, različite po atmosferi, osećanju i energiji koju u sebi nose, povezuje posvećenost i istrajnost u istraživanju stvarnosti, kako one vidljive, spoljašnje, tako i one unutrašnje koju u sebi nose i koja ovim radovima daje bogatstvo i raznovrsnost''. (nastavnik - mentor Mihailo Simović)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs Nagradni izlet za najbolje učenike, 15. 3. 2018. godine

Za 57 učenika od prvog do četvrtog razreda, koji su na polugodištu pohvaljeni za odličan uspeh i primerno vladanje, škola je 15. 3. 2018. godine organizovala nagradni izlet u Beograd sa sledećim sadržajem: poseta izložbi ''Iza portala'' u Muzeju primenjene umetnosti, poseta galeriji SANU i izložbi ''Dakle, Vi ste taj Uroš Predić'' posvećenoj 160 godini od rođenja velikog srpskog slikara i akademika i odlazak na otvaranje izložbe ''6/25'' naše sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku u Studentskom kulturnom centru.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA  ''REFLEKSIJA''  U STUDENTSKOM KULTURNOM CENTRU U BEOGRADU

U Studentskom kulturnom centru u Beogradu, 2. marta 2018. godine svečano je otvorena izložba Refleksija, na kojoj su prikazani  radovi sa Prvog republičkog takmičenja u klasičnim likovnim medijima: fotografija. Izložbu su otvorile Jelena Medaković, direktorka Škole za dizajn iz Beograda i Marija Krneta, predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U konkurenciji od 301 fotografije iz 11 škola, žiri je Prvu nagradu na temu: Život ulice/monohrom dodelio Petru Jovanoviću, učeniku trećeg razreda, a drugu Ružici Ristivojević, takođe učenici trećeg razreda.
Na temu: Slobodna/monohrom prvu nagradu dobila Ružica Ristivojević za fotografiju pod nazivom Refleksija.
Nastavnik-mentor: Mihailo Simović

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs POSETA DELEGACIJE FRANCUSKE AMBASADE

U okviru posete Šapcu, delegacija ambasade Francuske posetila je 1. 3. 2018. godine i našu školu. Delegacija u sastavu An-Loren Viguru /ataše za kulturu i izvršna direktorka Francuskog instituta, Žan-Batist Kizen / savetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta i Bertran Mije / ataše za saradnju, imala je priliku da poseti školske ateljee i upozna se sa različitim umetničkim zanimanjima koja se izučavaju u našoj školi. Žan Batist Kizen je rekao da je došao u Šabac kako bi se razgovaralo o produbljivanju saradnje, naročito u oblasti umetnosti i kulture.


KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SVETOSAVSKA PROSLAVA, 27. 1. 2018. GODINE

I ove godine Dan duhovnosti – Dan Svetog Save počeo je humanitarnom manifestacijom ''Škole otvorenog srca'' na platou između naše i Medicinske škole ''Dr Andra Jovanović'', a nastavio se otvaranjem tradicionalne izložbe radova učenika pod nazivom ''Svetkovina'', koju su postavili učenici sa profesorima Milenom Kijurina, Miletom Đurićem i Radivojem Marinkovićem.

Na svečanoj akademiji učestvovala je Milica Stojadinović (tekstove pripremila prof. Bojana Jovanović) i školski hor pod dirigentskim vođstvom prof. Slađane Nikolić, a čitav događaj oplemenili su svojim učestvovanjem i mali horisti Jovana, Nađa, Kira i Lena, deca naših kolega.

Prilog na RTS-u: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3017850/skole-otvorenog-srca-u-sapcu.html


KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
menu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

- 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 - 2023 -

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts