Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

Škola primenjenih umetnosti je specijalizovana za obrazovanje mladih talenata u oblasti likovne, primenjene umetnosti i dizajna. Osnovana je 1993. godine (pod nazivom Škola za umetničke zanate) i predstavlja zbir malih radionica, oazu mira i kreativnosti u kojoj učenici upoznaju estetsku, tehničku i duhovnu stranu umetničkih zanata u oblasti kaligrafije, ikonopisa, klesarsko-graverskih veština, grnčarstva, duboreza, juvelirstva, istorije kostima, pozlate i konzervatorsko-restauratorskih postupaka.

 

U Školi u kojoj tradicija predstavlja osnov za inovaciju, a umetnički zanati se shvataju u kreativnijem smislu reči - ne kao mehaničko preuzimanje gotovih plastičnih rešenja i formi, nego kao suptilno traganje za onim što iz tradicije može plodotvorno da zrači, osim tradicionalnih tehnika, učenici se bave i savremenim likovnim izrazom - kroz grafički dizajn, dizajn prostora, 3D modelovanje i fotografiju.

Područje rada Škole primenjenih umetnosti je Kultura, umetnost i javno informisanje, a školovanje traje 4 godine. U  školi se, u malim grupama i primenom individualnih metoda učenja, obrazuje oko 300 redovnih učenika.

U Školi su zastupljeni sledeći obrazovni profili::

1. GRNČAR
2. STILSKI KROJAČ
3. GRAVER umetničkih predmeta
4. JUVELIR umetničkih predmeta
5. KONZERVATOR KULTURNIH DOBARA
6. ARANŽER
7. FIRMOPISAC KALIGRAF

Obrazovni profili koji su ranije bili zastupljeni, ali trenutno nisu aktivni:

8. KLESAR [-]
9. DRVOREZBAR [-]
10. PLASTIČAR umetničkih predmeta [-]
11. LIVAC umetničkih predmeta [-]


 

Po završetku školovanja, učenici mogu da upišu sve visoke škole, najčešće akademije i fakultete likovne i primenjene umetnosti, a jedan deo učenika se opredeljuje za preduzetništvo i samostalno otvaranje umetničkih ateljea i/ili zanatskih radnji.


Konzervatori kulturnih dobara najčešce se opredeljuju za dalje školovanje na slikarskom odseku akademija likovnih i primenjenih umetnosti, dok se stilski krojači, grnčari, juveliri, graveri, firmopisci  i aranžeri odlučuju za srodne odseke na akademiji primenjene umetnosti. Klesari, drvorezbari i livci najčešće se opredeljuju za vajarske odseke na akademijama likovne i primenjene umetnosti.

Svaki obrazovni profil poseduje odgovarajući kabinet sa alatima i opremom za izvođenje praktične nastave. Škola kontinuirano osavremenjuje nastavu opremajući radionice savremenim alatima,  mašinama i IKT opremom, kako bi učenici imali mogućnost što kvalitetnije nastave i umetničkog izražavanja.

Najbolji uvid u umetnički rad Škole ipostignuća učenika može se steći na godišnjim izložbama, koje se organizuju svake godine u junu, u galerijama Narodnog muzeja i Kulturnog centra u Šapcu, kao i u galeriji Biblioteke šabačke. Radovi učenika se izlažu i u galerijama u Beogradu i Novom Sadu.

 

· ŠKOLA PRIMENJENIH UMETNOSTI · ŠABAC ·