Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

Škola primenjenih umetnosti je specijalizovana za obrazovanje mladih talenata u oblasti likovne, primenjene umetnosti i dizajna. Osnovana je 1993. godine (pod nazivom Škola za umetničke zanate) i predstavlja zbir malih radionica, oazu mira i kreativnosti u kojoj učenici upoznaju estetsku, tehničku i duhovnu stranu umetničkih zanata u oblasti kaligrafije, ikonopisa, klesarsko-graverskih veština, grnčarstva, duboreza, juvelirstva, istorije kostima, pozlate i konzervatorsko-restauratorskih postupaka.

 

U Školi u kojoj tradicija predstavlja osnov za inovaciju, a umetnički zanati se shvataju u kreativnijem smislu reči - ne kao mehaničko preuzimanje gotovih plastičnih rešenja i formi, nego kao suptilno traganje za onim što iz tradicije može plodotvorno da zrači, osim tradicionalnih tehnika, učenici se bave i savremenim likovnim izrazom - kroz grafički dizajn, dizajn prostora, 3D modelovanje i fotografiju.

Područje rada Škole primenjenih umetnosti je Kultura, umetnost i javno informisanje, a školovanje traje 4 godine. U  školi se, u malim grupama i primenom individualnih metoda učenja, obrazuje oko 300 redovnih učenika.

U Školi su zastupljeni sledeći obrazovni profili:

1. STILSKI KROJAČ
2. JUVELIR umetničkih predmeta
3. KONZERVATOR KULTURNIH DOBARA
4. ARANŽER
5. FIRMOPISAC KALIGRAF
6. GRAVER umetničkih predmeta [-]
7. GRNČAR [-]

Obrazovni profili koji su ranije bili zastupljeni, ali trenutno nisu aktivni:

8. KLESAR [-]
9. DRVOREZBAR [-]
10. PLASTIČAR umetničkih predmeta [-]
11. LIVAC umetničkih predmeta [-]


 

Po završetku školovanja, učenici mogu da upišu sve visoke škole, najčešće akademije i fakultete likovne i primenjene umetnosti, a jedan deo učenika se opredeljuje za preduzetništvo i samostalno otvaranje umetničkih ateljea i/ili zanatskih radnji.


Konzervatori kulturnih dobara najčešce se opredeljuju za dalje školovanje na slikarskom odseku akademija likovnih i primenjenih umetnosti, dok se stilski krojači, grnčari, juveliri, graveri, firmopisci  i aranžeri odlučuju za srodne odseke na akademiji primenjene umetnosti. Klesari, drvorezbari i livci najčešće se opredeljuju za vajarske odseke na akademijama likovne i primenjene umetnosti.

Svaki obrazovni profil poseduje odgovarajući kabinet sa alatima i opremom za izvođenje praktične nastave. Škola kontinuirano osavremenjuje nastavu opremajući radionice savremenim alatima,  mašinama i IKT opremom, kako bi učenici imali mogućnost što kvalitetnije nastave i umetničkog izražavanja.

Najbolji uvid u umetnički rad Škole ipostignuća učenika može se steći na godišnjim izložbama, koje se organizuju svake godine u junu, u galerijama Narodnog muzeja i Kulturnog centra u Šapcu, kao i u galeriji Biblioteke šabačke. Radovi učenika se izlažu i u galerijama u Beogradu i Novom Sadu.

 

· ŠKOLA PRIMENJENIH UMETNOSTI · ŠABAC ·