Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2017.      

spu.edu.rs Deda Mraz u našoj školi  28. 12. 2017. godine

Deda Mraz i vila Ivana su nas posetili 28. decembra i deci naših kolega doneli paketiće. Školska galerija je odzvanjala od srećnih dečjih glasova, ali i ponekog plača. Ipak, na kraju su svi bili radosni i pozvali Deda Mraza da dođe i sledeće godine.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs Konkurs ''Selekcija i reciklaža otpada'', decembar 2017. godine

JKP ''Stari grad'' Šabac je u saradnji sa našom školom raspisao konkurs za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola sa teritorije grada Šapca na temu selekcije i reciklaže otpada, a u okviru akcije ''Odgovorni prema prirodi i svom gradu''.
Na izložbi najuspelijih radova, koja je u školskoj galeriji otvorena 25. 12. 2017. godine, proglašeni su pobednici konkursa - pojedinci, najuspešnija odeljenja i osnovne škole i tom prilikom su im uručene diplome i vredne nagrade.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs  Prijem kod Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačko-valjevskog gospodina Lavrentija

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabačko-valjevski gospodin Lavrentije organizovao je 6. 11. 2017. godine prijem za učenike i profesore naše škole koji su učestvovali u osnivanju umetničke kolonije manastira Soko grad. U srdačnom susretu vladici Lavrentiju su prikazane fotografije sa kolonije i radovi nastali tokom boravka učenika u manastiru. Uz dobijeni blagoslov za dalji rad, učenje i stvaranje, vladika je svakog učenika i profesora darovao knjigom o životu velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina Od pašnjaka do naučenjaka.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs  Stručna poseta - Muzej savremene umetnosti Beograd i galerija SANU,  23. i 24. 10. 2017.

Godišnjim planom rada škole predviđena je i realizovana stručna poseta značajnim izložbama – ''Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti", u Muzeju savremene umetnosti Beograd i ''Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost'' u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.
Preko 200 učenika imalo je priliku da poseti MSU, otvoren 20.10.2017. nakon 10 godina rekonstrukcije, sa oko 300 dela, gde je kroz 18 segmenata ispričana priča o razvoju likovnog i vizuelnog stvaralaštva na ovim prostorima, pravcima i tendencijama od početka 20. veka do naših dana. Druga, vrlo značajna izložba u galeriji SANU govori o srpskom kulturnom identitetu i sjaju kosovske riznice. ''Suočeni sa ugrožavanjem srpske umetničke baštine, sa krivotvorenjem njenog identiteta i uz ne manje bolnu ravnodušnost moćnih i nemoćnih, tešim se katkad parafrazom Ovidijeve misli da se sve menja, a da ne iščezava ništa…'' (Vladimir Kostić, predsednik SANU, inicijator ove postavke).

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs  Nastup školskih trupa na 10. Čivijaškom karnevalu, 16. 9. 2017.

Karnevalska trupa Od zlata jabuka

Karnevalskom trupom Od zlata jabuka učenici su evocirali kulturno-duhovne vrednosti našeg zavičaja. Jabuka u srpskoj kulturi simbolizuje zdravlje i mladost, a darivanje jabuke vezuje se za ceremoniju veridbe, prstenovanja i svadbene obrede. Mladence od zlih sila štiti duh predaka, oličen u najvažnijem svatu – čaušu. Idejno rešenje kostima uradila je prof. Ljiljana Kekić, a kostime su izradili učenici i profesori Milica Lazić i Radovan Ćirić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
Karnevalska trupa Egipćani

Na Prvom međunarodnom karnevalu u Šapcu 2008. godine za najbolji nastup proglašen je nastup trupe Egipćani, pa je naša škola od organizatora karnevala dobila poziv da ova trupa nastupi i na ovogodišnjem, jubilarnom 10. karnevalu. Tako su nas učenici ponovo vratili u drveni Egipat, u svet Horusa i Seta, faraona, kraljice i dvorjana, a kostimima, maskama i pratećim rekvizitima još jednom pokazali raskoš svog talenta i kreativnosti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs  OSNIVANJE UMETNIČKE KOLONIJE U MANASTIRU SOKO GRAD

U predivnom ambijentu manastira Soko grad od 28. 8 – 1. 9. 2017. godine boravilo je i stvaralo sedam učenika naše škole sa profesorom Mihailom Simovićem. Na inicijativu dr Miloša Rankovića, Mila Pajića i uz blagoslov vladike Lavrentija osnovana je umetnička kolonija koja će narednih godina uključivati i učenike iz drugih umetničkih škola u Srbiji, a ideja je da se galerija manastira oplemeni radovima učenika inspirisanih istorijom, lepotom i mirom manastirskog okruženja. Škola primenjenih umetnosti biće nosilac svih aktivnosti umetničke kolonije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA UČENIKA U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU, 15 – 29. 6. 2017.

Umetnost treba da je poput ogledala
koje nam otkriva sopstveni lik.


                          H. L. Borhes

U Narodnom muzeju u Šapcu 15. 6. 2017. godine svečano je otvorena Godišnja izložba radova učenika, na kojoj su prikazani najbolji radovi nastajali tokom školske 2016/17. godine (autor ovogodišnje postavke je Saša Stamenković). Komentari posetilaca su da je primetan kontinuitet u kvalitetu, kao rezultat dobre pedagoške prakse, posvećenosti nastavnog kadra obrazovanju i vaspitavanju učenika, ali i velike lјubavi prema umetnosti i likovnim formama izražavanja. Velika čast i blagoslov za sve je bio i dolazak Njegovog Preosveštenstva Vladike šabačko-valjevskog Lavrentija. Na svečanosti su dodeljene nagrade učenicima koji su u ovoj školskoj godini osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    SVEČANA DODELA DIPLOMA MATURANTIMA, 15. 6. 2017.

Svečana dodela diploma maturantima upriličena je u školi  15. 6. 2017. godine. Maturante je,  biranim rečima, pozdravila i direktorka Nevenka Đokić, izazivši zadovoljstvo što su ovi đaci prethodne četiri godine bili deo Škole primenjenih umetnosti i poželela im sreću u budućem ličnom i profesionalnom životu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    POBEDNIČKA  PREDSTAVA ''INBOX'' NA FESTIVALU ''ŠABAČKI TEATARSKI POKRET''

U okviru festivala ''Šabački teatarski pokret'', na kome su se takmičile školske predstave, predstavi naše škole ''Inbox'' dodeljeno je najviše prvih nagrada: za režiju, za likovnost, za glavnu žensku ulogu (Milica Stojadinović)  i proglašena je za pobedničku predstavu!
Brojne čestitke i aplauzi bili su upućeni članovima sekcije, njihovim mentorima: profesorki srpskog jezika i književnosti Bojani Jovanović i glumici Šabačkog pozorišta Aneti Tomašević. U realizaciji predstave učestvovali su i učenica drugog razreda Ružica Ristivojević – zadužena za fotografiju i profesor praktičnog rada Đorđe Zečević – kao autor scenografije. Plakat za ''Inbox'' rad je učenice Maše Tadić. Tekst predstave napisala je Aneta Tomašević.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    ROK BOGATAJ, VAJAR IZ SLOVENIJE GOST ŠKOLE

Rok Bogataj, vajar iz Ljubljane, koji je gost našeg grada i Kulturnog centra u okviru programa Artist in Residence, posetio je 8. juna 2017. godine našu školu i održao predavanje, predstavio sebe i svoj rad, pri čemu su profesori i učenici imali priliku da razgovaraju sa njim, razmene umetničke prakse i iskustva u učenju i radu. Rokova skulptura, nastala u okviru sedmodnevnog boravka, tokom jeseni će oplemeniti deo urbanog  jezgra grada Šapca, a mi u školi se nadamo njegovoj ponovnoj poseti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    REZULTATI UČENIKA NA REPUBLIČKIM KONKURSIMA U ŠKOLSKOJ 2016/17. GODINI

Na Smotri likovnog stvaralaštva učenika srednjih škola naši učenici su osvojili: u oblasti kaligrafije (nastavnik mentor Nataša Jovanović) Milica Aničić I mesto, Ana Lukić, Milica Stojadinović i Ivana Zdenka Vardle II mesto, Anastasija Mitrović i Milica Stojadinović III mesto; u oblasti fotografije (nastavnik mentor Mihailo Simović) Ružica Ristivojević I mesto i Dimitrije Graovac II mesto.
Na 62. smotri likovnih radova dece Srbije na temu ''Geometrijski duh'', u oblasti fotografije (nastavnik mentor Mihailo Simović) Kristina Pantelić dobila je II nagradu, a Ivana Krulj i In Hu III nagradu.
Na 25. konkursu „Svetosavlje i naše doba” u oblasti kaligrafije (nastavnik mentor Nataša Jovanović) Anastasija Mitrović osvojila je I mesto, Jelena Veselinović II mesto i Milica Stojadinović III mesto.
Na Republičkom takmičenju za učenike srednjih stručnih i umetničkih škola, u kategoriji Klasični likovni mediji, Petar Jovanović osvojio je I mesto za fotografiju na temu Život ulice – monohrom, a Ružica Ristivojević u istoj kategoriji osvojila je II mesto. Za slobodnu temu – monohrom Ružica Ristivojević  je osvojila i I nagradu.
spu.edu.rs    IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH UČENIKA U KULTURNOM CENTRU U ŠAPCU, 29. 5 – 5. 6. 2017.

U galeriji Kulturnog centra u Šapcu 29. maja 2017. godine otvorena je samostalna izložba maturanata Jelene Milić (dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo) i Luke Đurića (dobitnika nagrade za zanatsko umeće).
...''Izlažući sebe kroz autorska rešenja, samostalne poetike i originalne kreacije, oni odaju konstante koje ih povezuju: generacija, ozbiljan i predan odnos prema radu, zavidna zanatska veština, potpuna posvećenost stvaranju i veliki talenat''...

IvankaTrifunović, iz kataloga izložbe

Sanjar (pesma Jelene Milić):

Zašila sam dugme sanjara
Duboko u svom srcu.
Čvrsto zašila zlatnim koncem
Da ne otpadne nikad,
Da ne otpadne dok srce kuca
.
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    ALEKSANDRA NINKOVIĆ TAŠIĆ GOST ŠKOLE

Bila nam je čast i zadovoljstvo što je 24. maja sa nama bila Aleksandra Ninković Tašić, autorka Pupinovog virtuelnog muzeja i značajne izložbe ''Tesla i Pupin na istom putu''. Ona je nadahnuto govorila o dvojici naših istaknutih naučnika koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Govorila je o njihovoj duhovnoj zaostavštini i tačkama susretanja i saradnje ova dva velika čoveka.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    IZRADA MURALA NA ZIDU EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE U ŠAPCU

U okviru saradnje naše i Ekonomsko-trgovinske škole učenici sa obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara oslikali su mural – floralni motiv sa etno elementima, dimenzija 3,5 x 14 metara. Mural je rađen dva meseca u okviru časova praktične nastave, a za učenice Irinu Jagodić i Katarinu Srdanović on predstavlja i maturski rad. Nastavnik – mentor: Milena Kijurina.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    EKSKURZIJA I I II RAZREDA – NIŠ

Od 20 - 22. maja 2017. godine učenici I i II razreda su imali priliku da posete grad Niš i njegova turistička, kulturna i istorijska obeležja: spomenik na brdu Čegar, Ćele kulu, Logor na Crvenom krstu, tvrđavu iz XVIII veka, Spomenik oslobodiocima, Narodni muzej i Sinagogu. Posećen je i spomenik prirode Đavolja Varoš, kao i manastir Ravanica u kome se čuvaju mošti cara Lazara.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    Škola u manifestaciji 14. Noć muzeja, 20. 5. 2017.
 
Na izložbi pod nazivom Evolucija je moja revolucija u Školi primenjenih umetnosti su, u okviru manifestacije 14. Noć muzeja, prezentovani radovi 16 izuzetnih mladih umetnika, nekadašnjih učenika naše škole.
Luka Đuričić, Nemanja Jovičić, Petar Sibinović, Mirjana Ukropina, Nebojša Milutinović, Miloš Blagojević, Zvonko Petrović, Goran Bujišić, Jana Trivanović Ilić, Stefan Nedeljković,  Milan Mijailović, Dragana Đurđević, Sandra Mićić, Đurađ Stevanović, Ivana Vorguca i David Jovanović, svojim skulpturama, slikama, crtežima, grafikama, instalacijama i grafitom na zidu škole govore o evoluciji, razvojnom putu svog stvaralaštva i učenja, koračajući pritom hrabro u neke nove lične i društvene revolucije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    FINALE  XXIV POETSKOG KONKURSA "DESANKA MAKSIMOVIĆ"

Među finalistima XXIV Poetskog konkursa ‘’Desanka Maksimović’’ koji organizuje Valjevska gimnazija i Srpska književna zadruga našla se i Jelena Milić, učenica IV razreda naše škole. Na ovogodišnji konkurs prijavljena je 41 zbirka pesama iz 32 srednje škole i gimnazije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Na svečanosti  u Valjevskoj gimnaziji 15. maja 2017. godine, Jelena je, kao i ostalih trinaest finalista, predstavila svoju zbirku pesama ‘’Iza pogleda’’.

Crveno dugme (autor Jelena Milić)

Klikni i povedi me u drugu zemlju,
Ma da, to crveno, veliko dugme.
Okreni se i pogledaj sve ljude,
Lude, kako zbunjeno hodaju ulicom
Kao da su stranci u svojoj zemlji.
Bićemo to i mi, posle nekog vremena,
U svojoj.


KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    Ekskurzija učenika III i IV razreda – Italija, 19 – 23. 4. 2017.

Učenici III i IV razreda škole imali su priliku da u okviru planirane ekskurzije provedu nekoliko dana u najlepšim gradovima sveta – Veneciji, Firenci i Pizi, da posete galeriju Uffizi i pogledaju remek-dela renesansne umetnosti i kulture, što je, uz nezaboravno druženje, ostavilo zasigurno neizbisive utiske, utiske za sva vremena.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    Nagradni izlet za odlične učenike, Muzej Vojvodine, Novi Sad,  30. 3. 2017.

Škola je za sve učenike koji su pohvaljeni na polugodištu (za odličan uspeh i primerno vladanje) organizovala jednodnevni izlet u Novi Sad, sa posetom Muzeju Vojvodine -  stalnoj postavci i aktuelnoj izložbi ''Dodir stakla''.  Učenici su imali priliku da pogledaju i dokumentarni film sniman u skandinavskim manufakturama stakla i da se upoznaju sa načinom izrade eksponata koji se nalaze na ovoj izložbi. Na nagradni izlet putovalo je 47 učenika od prvog do četvrtog razreda.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    Izložba  Inicijal/Kultura ćirilice, galerija Biblioteke šabačke, 29. 3 – 19. 4. 2017.

U galeriji Biblioteke šabačke 29. marta 2017. godine je otvorena izložba radova učenika kojom se nastavlja tradicionalna edicija Kultura ćirilice. Na izložbi su prikazani brojni radovi u raznovrsnim tehnikama primenjene umetnosti, u tradicionalnom, ali i savremenom izrazu, na kojoj glavni motiv – inicijal, postaje konstruktivni element likovnog rada i inventivna tema dela. Svi radovi su dobili dodatnu estetsku dimenziju aranžiranjem i postavkom koju su realizovale Dragana Mališić Marković i Mina Stupar sa učenicima.

Na svečanom otvaranju, u inspirativnoj atmosferi uživali su mnogobrojni posetioci, a izložba je otvorena uz milozvučni dvoglas naših učenica Vere Arsenović i Katarine Trifunović koje su zanosno izvele pesme “Zaspo Janko” i “Bilbil pile, ne poj rano”.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    OBNAVLJANJE SEĆANJA NA ZADUŽBINARKU STANU MILANOVIĆ

Stana M. Milanović (Šabac, 1867 - Šabac, 1891) bila je veliki srpski dobrotvor. Ona je, testamentom sastavljenim 1891. godine, svoju pokretnu i nepokretnu imovinu u Šapcu i mačvanskom selu Belotić, zaveštala "na više vaspitanje i školovanje ženskog podmlatka". Danas se u darovanoj zgradi nalazi Ekonomsko-trgovinska škola u Šapcu. U saradnji sa ovom školom, naši učenici, polaznici vajarske sekcije: Luka Đurić, Aleksandar Kovanović i Nemanja Aleksić i nastavnik mr Miloš Popović su učestvovali u projektu izrade reljefa u bronzi sa likom Stane Milanović, a učenici sa obrazovnog profila klesar Nikola Stanojlović i Vuk Adamović, sa nastavnikom Vladimirom Tovićem su na Donjošorskom groblju restaurirali spomen obeležje velikoj zadužbinarki.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    IZLOŽBA OBRISI -  STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD / SREĆNA GALERIJA

16 – 27. 3. 2017.
U okviru izlagačkog ciklusa Afirmacija mladih, u Srećnoj galeriji SKC-a u Beogradu 16. marta je otvorena peta, jubilarna izložba fotografija polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku naše škole, na kojoj je predstavljeno 39 fotografija mladih autora: In Hu, Ivane Krulj, Petra Jovanovića, Ružice Ristivojević, Katarine Trifunović, Ognjena Ninkovića, Sandre Savić, Kristine Pantelić, Ive Mijić Pantić, Ivana Radnića, Vere Arsenović, Jelene Đurić, Dimitrija Graovca, Hristine Rajković i Dimitrija Šerbule.
Sekcija postoji od 2010. godine i njeni članovi sa mentorom Mihailom Simovićem vrlo uspešno se bave tehnikom fotografisanja, kreativnom fotografijom i digitalnom postprodukcijom.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    NAŠA ŠKOLA – PARTNER U PROJEKTU ''KREATIVNA LABORATORIJA''

U ponedeljak 13. marta 2017. godine u školi je realizovan deo aktivnosti u okviru projekta ''Kreativna laboratorija'', čiji je nosilac ‘'Re Crafts’’ – klaster za tradicionalne zanate u Srbiji (Vesna Rusić, koordinatorka projekta), u partnerstvu sa ITS školom za informacione tehnologije iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Republike Srbije. U projektu Škola primenjenih umetnosti učestvuje predstavljanjem kreativnog rada u okviru obrazovnih profila – stilski krojač i firmopisac kaligraf.
Jedan od ciljeva projekta je i umrežavanje - kroz jedinstvenu web platformu - šabačke umetničke škole sa drugim školama u Srbiji u kojima se izučavaju tradicionalni zanati.
Prezentaciji projekta ispred lokalne samouprave je prisustvovao Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika grada Šapca za oblast obrazovanja.
Primer dobre prakse kreativnog preuzetništva mladih i svoja iskustva u ovoj oblasti predstavila je Jana Trivanović Ilić, dipl. kostimograf, bivša učenica Škole primenjenih umetnosti, a sada uspešna preduzetnica.
Rezultati projekta biće predstavljeni u Privrednoj komori Srbije krajem maja 2017. godine.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    OTVARANJE IZLOŽBE POLAZNIKA ŠKOLICE CRTANJA I SLIKANJA, 2. 3. 2017.

U školi je 2. marta otvorena izložba crteža i slika polaznika Školice crtanja i slikanja koja je za učenike od trećeg do sedmog razreda osnovnih škola, od novembra do marta, organizovana u prostorijama naše škole.  Na izložbi su prikazana najuspelija ostvarenja 23 osnovca, kojima su tom prilikom uručene i diplome o uspešno završenom programu crtanja i slikanja. Školicu je vodio Mladen Pantelić i učenice trećeg razreda naše škole Milica Aničić, Ana Lukić i Milica Stojadinović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    SVETOSAVSKA PROSLAVA 27.1.2017.

Na platou između Škole primenjenih umetnosti i Medicinske škole Dr Andra Jovanović, u okviru obeležavanja Dana Svetog Save, učenički parlamenti dveju škola organizovali su, šestu godinu zaredom, druženje uz posluženje koje svake godine ovim povodom  daruju okolne pekare, prodavnice i piljarnice. Manifestaciji koja nosi naziv  ''Škole otvorenog srca - Medicinska i Umetnička'' prisustvovali su osim učenika i zaposlenih iz obe škole, i naši stariji sugrađani, kao i oni najmlađi iz Predškolske ustanove Naše dete.

U galeriji Škole primenjenih umetnosti, uz prigodan program dramske sekcije (mentor Bojana Jovanović) i nastup našeg hora (dirigent Slađana Nikolić), otvorena je svetosavska izložba pod nazivom ''Brojanica Svetog Save''. Postavka obuhvata preko 40 eksponata u različitim tehnikama primenjene umetnosti (ikone i kopije naših srednjovekovnih fresaka sa ornamentikom, kaligrafske radove, gravure na staklu, radove rađene u tehnici zlatoveza i sviloveza, juvelirske predmete...). Izložba će biti otvorena do kraja februara.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    POSETA MLADIH IZ HOLANDIJE, FINSKE I SRBIJE, 19. 1. 2017.

Našu školu su 19. 1. 2017. godine posetili mladi iz Holandije, Finske i Srbije koji su bili gosti našeg grada i Udruženja Svetlost u okviru međunarodnog trilateralnog projekta ''Zagrevanje odnosa''.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

 

menu
::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts