Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2014.      

spu.edu.rs    STUDIJSKA POSETA I IZLOŽBA U SREDNJOJ ŠKOLI ZA OBLIKOVANJE MARIBOR, SLOVENIJA 15 - 18. 12. 2014.

Grupa učenika i profesora je od 15-18. 12. 2014. godine boravila u studijskoj poseti Srednjoj školi za oblikovanje Maribor, u okviru koje je, osim poseta časovima, druženja i razmene iskustava u umetničkom i obrazovnom radu, naša škola premijerno prikazala film o svom radu i priredila  izložbu pod nazivom ''Umetnost – univerzalni jezik koji spaja ljude'', na kojoj su prikazani radovi učenika: plakati, nastali na časovima grafičkog dizajna, fotografije sa aktivnosti sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku i unikatni ogrtači od platna, kože i vune, nastali kao plod istraživanja učenika u oblasti dizajna tekstila. U Maribor je putovalo 12 učenika i profesori:  Dragana Mališić Marković, Mihailo Simović i Saša Gligorić.
''...Posebnu zahvalnost dugujemo našim domaćinima: direktorki škole Mojci Gornik Brodnjak, zamenici direktorke Nevenki Letonja, divnim kolegama Bojani Amon, Tanji Kšela, Alenki Lukič, Cvetki Hojnik, Dejanu Paska, Denisu Fras i prijatelju škole Aleksanderu Štularu, jer su nam svojim razumevanjem i podrškom pomogli da osmislimo i realizujemo ovu izložbu i studijsku posetu, uživajući u zajedničkom i dragocenom iskustvu.
Nadamo se i unapred radujemo gostovanju SŠOM u Šapcu, a Škola primenjenih umetnosti će se potruditi da bude podjednako dobar domaćin, nastavljajući putem uspostavljenih  kreativnih veza i saradnje i dokazujući da su kultura i umetnost oduvek bili jezik koji se svuda razumе''...

Nevenka Đokić, direktorka

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    PROJEKAT LOKALNE AKCIJE  ''INKLUZIJA U SREDNJIM ŠKOLAMA'' 

U okviru projekta „Unapređenje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“, koji sprovodi Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju u partnerstvu sa našom školom, Grupom MOST i uz podršku UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog  razvoja RS i uz finansijsku podršku SDC, od oktobra meseca realizuje se projekat ''Inkluzija u srednjim školama'' čiji je cilj informisanje javnosti o značaju inkluzivnog obrazovanja i uključivanje srednjoškolaca u rad sa vršnjacima kojima je potrebna dodatna podrška. Koordinator projekta je Mina Stupar, profesorka u Školi primenjenih umetnosti.
U okviru projekta 2. decembra u Kulturnom centru u Šapcu realizovana je tribina na kojoj su, o inkluziji i njenom značaju, govorili i izneli primere dobre prakse predstavnici osnovnih i srednjih škola i predstavnici roditelja.
Kao deo projekta, u Školi primenjenih umetnosti realizovana je i kreativna radionica za učenike - predstavnike srednjih škola, sa učenicima Škole primenjenih umetnosti koji nastavu pohađaju po IOP-u, a koji su, tom prilikom, bili njihovi edukatori.
Završna izložba radova nastalih na grnčarskoj radionici biće otvorena 23. decembra u galeriji Škole primenjenih umetnosti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    IZLOŽBA LENKE KRSTIĆ U GALERIJI ŠKOLE

U galeriji Škole 7. novembra je otvorena prva samostalna izložba Lenke Krstić, bivše učenice, sada uspešnog studenta druge godine slikarstva na Akademiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici. Na izložbi su prikazani crteži i slike sa I i II godine studija ove mlade umetnice.
Na ovaj način Škola primenjenih umetnosti nastavlja da prati stvaralačke domete svojih bivših učenika, a sadašnjim učenicima omogućava da se upoznaju sa specifičnostima studijskih programa na umetničkim fakultetima i akademijama.
Nastavnik-mentor: Ljiljana Kekić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    СТРУЧНА ПОСЕТА - 55. ОКТОБАРСКИ САЛОН И НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ 

Преко 200 ученика наше школе је 23 и 24. октобра имало прилику да посети значајна културна дешавања у Београду – 55. Октобарски салон (најзначајнију манифестацију у области визуелних уметности) и две репрезентативне  изложбе у Народном музеју:  изложба Хенри Мур – графичар и изложба Марко Мурат и оснивачи ''Ладе''.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    NAŠI UČENICI - VRŠNJAČKI EDUKATORI (KOLONIJA U MANASTIRU ČOKEŠINA, 6 - 12. OKTOBAR 2014.)

Na tradicionalnoj, devetoj po redu, kaligrafskoj koloniji u manastiru Čokešina, kao vršnjački edukatori, ponovo su učestvovali naši učenici, pod mentorstvom profesorke Nataše Jovanović. Organizator kolonije je Osnovna škola „Kralj Aleksandar Karađorđević“ iz Prnjavora, a učesnici su osnovci iz Srbije, iz škola koje nose ovo ime. U periodu od 6-12. oktobra, u mirnom, manastirskom ambijentu, Sara Gligorić i Milica Nikolić, učenice  III-2 razreda, sa profesorkom Natašom Jovanović, vodile su radionicu lepog pisanja, a od ove godine su im se priključili i grnčari: Jovanović Jana II-1, Krsmanić Milica II-1, Stevanović Stefan III-1, Perić Jovana III-1, Čačić Jelena III-1 i Tovitović Marija III-1, sa svojom radionicom i  profesorima Minom Stupar i Đorđem Zečevićem. U toku godine u Požarevcu, u galeriji Milena Pavlović Barili. biće realizovana i izložba učesnika kolonije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    LITERARNA PAPAZJANIJA - NASTUP DRAMSKE  SEKCIJE  NAŠE  ŠKOLE

U Kulturnom  centru  Šabac  28. septembra 2014. godine, u okviru Festivala omladinskog dramskog stvaralaštva  ''Udahni kulturu'' , učenici naše škole izveli su predstavu ''Literarna papazjanija'', u režiji profesorke Bojane Jovanović. Tekst ove predstave  čine odlomci iz literarnih radova naših učenika. Učesnici: Miljana Ćirić, Ana Marija Gajšek, Aleksandar Popović, Branislav Pavlović, Jelena Đokić, Ivana Bugar, Nikola Glišić, Radosav Milićević, Slavoljub Ručnov, Teodora Smiljanić i Ljubica Ignjatović. Za svoju ulogu, pohvalu žirija je dobio Nikola Glišić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    GRNČARI I KLESARI NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU GOMOLAVA, 13. SEPTEMBAR 2014.

U okviru obeležavanja manifestacije Rimski dani u Gomolavi, arheološkom lokalitetu koji se nalazi kod Hrtkovaca, nedaleko od Rume, naši učenici sa obrazovnih profila klesar i grnčar (Dušan Peladić III-2, Pantelić Ivan IV2,  Ivan Babić III-2, Majk Magoč III-4, Katarina Davidović IV-1, Anđelka Radovanović, Marija Tovitović III-1 ) i profesori Đorđe Zečević i Vladimir Tović su 13. septembra prikazali veštine izrade predmeta od gline i kamena. Gomolava je bila naseljena tokom šest milenijuma i spada u red najpoznatijih lokaliteta u Evropi na kome su  zabeleženi horizonti stanovanja iz kasnovinčanskog, eneolitskog, ranog bronzanog i gvozdenog doba.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    UČENICI NAŠE ŠKOLE PO TREĆI PUT NA KRFU

Već treću godinu zaredom, u organizaciji časopisa SPC  Svetosavsko zvonce, a sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Irineja, učenici Škole primenjenih umetnosti,  nagrađeni na konkursu koji je ove godine bio na temu  ''Moj zavičaj'', odlaze na Krf.  Deset dana u avgustu 2014. godine  na Krfu su boravile učenice: Đurđija Avramović, Bojana Milovanović, Andrijana Knežević, Marija Spasojević, sa profeosorkom Natašom Jovanović. Program boravka je bio kvalitetno osmišljen i realizovan kroz različite radionice, posete i aktivnosti.

„Radionice su prava dragocenost i za mene i za moje učenike jer u njima svi nešto novo naučimo, ponesemo i pružimo. Takvo druženje postaje deo našeg sećanja i nezaborava, kao što je i organizacija i gostoprimstvo domaćina“, kaže profesorka Nataša Jovanović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs   NAŠA ŠKOLA – DOMAĆIN ĐACIMA IZ BUGARSKE

Od 1 - 6. jula 2014. godine gosti naše škole su bili mladi kreativci, uzrasta od 8 do 19 godina iz bugarskog grada Šumen, polaznici Integrisanog dečjeg centra. Osamnaest učenika koji se bave drvorezbarstvom se družilo sa našim đacima, realizujući zajedničke radionice.

Ovo je bila lepa prilika za naše učenike da steknu nove prijatelje, upoznaju elemente druge kulture, a konkretno na radionicama i da razmene iskustva, znanja i veštine u oblasti drvorezbarstva.

Potrudili  smo se da budemo dobri domaćini, upriličili smo našim gostima, osim kreativnih radionica u oblasti drvorezbarstva,  dvosatnu šetnju kroz Šabac sa vodičem, posetu Parku nauke u Centru za stručno usavršavanje, odlazak na koncert srednjovekovne muzike ansambla Levant, prijem u Gradskoj upravi i zajednički izlet u Novi Sad.

Gostima se veoma dopao Šabac, posebno naša škola i dobili smo poziv da ih sledeće godine posetimo u Šumenu, što naše đake, koji su sada stekli nove prijatelje iz Bugarske,  posebno raduje.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA UČENIKA ''PROBUĐENI VITEZOVI'', 16. JUN – 7. JUL 2014.

U galeriji naše škole, 16. juna je otvorena Godišnja izložba radova učenika, na kojoj je izlagalo preko stotinu učenika sva četiri razreda. Na izložbi su prikazani najuspeliji radovi u različitim tehnikama primenjene umetnosti, sa zastupljenošću svih obrazovnih profila.
U okviru izložbe, na predlog Učeničkog parlamenta, organizovana je humanitarna akcija – prodaja radova učenika i nastavnika, a sav prihod je uplaćen na račun Vlade RS  za pomoć stanovništvu ugroženom u nedavnim poplavama.
Na svečanosti otvaranja uručene su knjige i pohvale učenicima koji su na Republičkoj smotri likovnog stvaralaštva osvojili prva tri mesta i njihovom mentoru  Nataši Jovanović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  IZLOŽBA ''KULTURA ĆIRILICE''  -  BIBLIOTEKA  ŠABAČKA, 12 – 26. JUN 2014.

U galeriji Biblioteke šabačke 12. juna je otvorena tradicionalna izložba radova učenika pod nazivom ''Kultura ćirilice'', u povodu godišnjica rođenja Branislava Nušića i Branka Miljkovića, kao i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.
...''Likovi velikana književne  scene, njihova dela i vreme u kome su živeli čine tematski okvir stvaralačkog duha učenika koji misle, žive i sebe realizuju kroz likovne forme – boju, prostor, odnose masa... Tehnike su određene obrazovnim profilom što dozvoljava hrabrost raznorodnosti stila i načina rada. Ulje na platnu – portret, kompjuterska grafika – omot za knjigu, kaligrafski rukopis – odlomak teksta, crtež – karikatura, samo su deo bogatog opusa predstavljenog u okviru ove galerijske postavke..'' (iz kataloga izložbe, Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  SAMOSTALNA IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA U KULTURNOM CENTRU ŠABAC, 12 – 19. JUN 2014.

U galeriji Kulturnog centra Šabac 12. juna je otvorena samostalna izložba Angeline Ostojić, maturantkinje sa obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara (dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo; nastavnik-mentor: Dragan Marković) i Đurđije Avramović sa obrazovnog profila stilski krojač (dobitnice nagrade za zanatsko umeće; nastavnici-mentori: Milica Lazić, Ljiljana Ajdarić i Ljiljana Kekić).
...'' Sigurno je da svaka od njih ima svoj izraz, svoj gest, svoj kamerton. U njihovim delima postoji sličnost istog izvora, iste želje da se stvori lepota koju došaptava urođeni osećaj za meru, u nesvesnim potezima ruke i misli angažovanih da oslobode tajnu skrivenu u svakom predmetu. Angelina i Đurđija slikaju svoj san...'' (iz kataloga izložbe, Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  ŠKOLA U MANIFESTACIJI NOĆ MUZEJA 2014.

Izložbom u školskoj galeriji, publika je u okviru manifestacije Noć muzeja 7. juna 2014. godine imala priliku da, u okviru izložbe pod nazivom  ''Varke'',  dvodimenzionalne geometrijske oblike percipira kao trodimenzionalne objekte. Izložbu su, korišćenjem optičke anamorfoze, postavili učenici sa obrazovnog profila aranžer sa nastavnikom-koordinatorom  Draganom Mališić Marković.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  TRI PRVA MESTA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

Na takmičenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Republička smotra likovnog stvaralaštva  naša škola je dobila priznanje za kolekciju i grafiku, a naši učenici su osvojili nagrade: Sara Gligorić II-2 - I mesto, Ivana Mišić II-2 - I mesto,  Đorđe Mijailović II-4 - II mesto,  Anđelka Radovanović  III-1 - II mesto,  Milica Nikolić II-2 - III mesto, Marija Spasojević II-4 - III mesto i Jovana Jakovljević II-2 - III mesto (nastavnik-mentor: Nataša Jovanović).


spu.edu.rs NAGRADE NA KONKURSU ''MOJ ZAVIČAJ''

Na Konkursu ''Moj zavičaj'', koji svake godine raspisuje časopis Srpske pravoslavne crkve Svetosavsko zvonce u saradnji sa Međunarodnim fondom jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve (Odeljenje za Srbiju), u kategoriji kaligrafije osvojene su nagrade: I mesto – Marija Spasojević II-4,  II mesto -  Vesna Geratović IV-2 (nastavnik-mentor: Nataša Jovanović), III mesto – Anita Pilić IV-2 (nastavnik-mentor: Mladen Pantelić);   u kategoriji zlatoveza i veza osvojene su nagrade: I mesto (zajednička nagrada) – Bojana Milovanović IV-1, Đurđija Avramović IV-1 i Andrijana Knežević III-1 (nastavnik-mentor: Ljiljana Ajdarić) i II mesto Anđelka Radovanović III-1 (nastavnik-mentor: Nataša Jovanović).


spu.edu.rs NAGRADE NA TAKMIČENJU ''SMOTRA ĆIRILIČKE PISMENOSTI''

Na takmičenju Smotra ćiriličke pismenosti, u organizaciji Narodne biblioteke ''Stojan Trumić'' u Titelu naši učenici su osvojili nagrade: Aleksandar Kovačević IV-2 za najbolji pismeni zadatak-ukupno (nastavnik-mentor: Bojana Jovanović); Ilija Petrović  II-2 za pismeni zadatak - II mesto (nastavnik-mentor: Vesna Korda); Miljana Ćirić III-2 za monogram - II mesto; Anica Starčević III-2 za monogram – gramatu; Aleksandar Marković III-2 za likovnu kreaciju - III mesto; (nastavnik-mentor: Mladen Pantelić); Milica Nikolić II-2 za najbolji kaligrafski rad sveukupno za srednje škole; Sara Gligorić II-2 za tradicionalno pismo - I mesto i Đorđe Mijailović II-4 za tradicionalno pismo - III mesto Tamara Tumbasević II-4 za kaligrafsku kreaciju - III mesto; (nastavnik-mentor: Nataša Jovanović).


spu.edu.rs NAGRADE NA KONKURSU ''DANI ĆIRILICE''

Na Konkursu  Dani ćirilice 2014. Tatjana Smiljanić II-3 osvojila je drugo mesto u kategoriji - inicijal, a Đorđe Mijailović II4 i Milica Nikolić II-2 treće mesto u kategoriji - kaligrafija. Nastavnik-mentor: Nataša Jovanović.


spu.edu.rs NAGRADE NA LIKOVNOM KONKURSU ''SAVREMENI MODELI INSPIRISANI ORNAMENTIMA NARODNE NOŠNJE SRBIJE''

Na likovnom konkursu koji je na temu ''Savremeni modeli inspirisani ornamentima narodne nošnje Srbije'' raspisao Tehnološki fakultet Leskovac, naše učenice su nagrađene: Marija Oljačić III-1 – I mesto i Bojana Milovanović IV-1 – III mesto. Nastavnik-mentor: Ljiljana Kekić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  Učenici na manifestaciji ''PAT DAY – Izbor  za kraljevskog ljubimca''

U Gradskom parku u Šapcu 10. maja je održana manifestacija posvećena kućnim ljubimcima na kojoj su učestvovali i učenici naše škole. Oni su, zajedno sa decom različitog uzrasta,  pravili maske ljubimaca od kartona, oslikavali dečija lica i crtali životinje na osnovu fotografija. U zelenilu gradskog parka priređena je i mini-izložba crteža i slika životinja – radovi učenika sa časova crtanja i slikanja. Nastavnici-koordinatori: Mladen Pantelić i Dragana Mališić Marković.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  REVIJE KOSTIMA UČENIKA NA MANIFESTACIJI  ''10. VEČE KUPOVINE I DOBRE ZABAVE''

U organizaciji Šabac Fashion Day Team-a, 9. maja 2014. na gradskom trgu, u okviru manifestacije ''Veče kupovine i dobre zabave'', naše učenice sa obrazovnog profila stilski krojač su prikazale kostime – svoje maturske radove, a Đurđija Avramović i Ljiljana Stojmirović i autorske kolekcije. Modele su nosili naši učenici. Nastavnici-mentori: Ljiljana Kekić i Milica Lazić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  USPEH ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI NA KONKURSU AMERIČKE ADOBE FONDACIJE

Na međunarodni konkurs pod nazivom Adobe Youth Voices (Glas mladih) koji za učenike srednjih škola širom planete organizuje američka Adobe fondacija, sa ciljem da podrži mlade u učenju, kreativnom rešavanju problema i razvijanju kritičkog mišljenja, učenici Škole primenjenih umetnosti su prvi put poslali radove u oblasti poezije i foto eseja. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, dva rada šabačke umetničke škole su ušla u finale – poetski film Ptica bez proleća po stihovima Ilije Pavlovića, učenika trećeg razreda, uz mentorstvo Bojane Jovanović i Mihaila Simovića, kao i foto esej Fragmenti lepote, rad In Hu, učenice prvog razreda, nastao na časovima Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, pod mentorstvom Mihaila Simovića.

U prvom krugu takmičenja žiri će proglasiti po dva prvoplasirana, a javnim glasanjem će biti izabran trećeplasirani finalista. Vredne novčane nagrade, namenjene učenicima, ravnopravne su za sve kategorije, kao i nagrade u vidu Adobeov-ovih softvera namenjene školama koje pohađaju nagrađeni učenici.

Javno on-line glasanje je započelo na sajtu youthvoices.adobe.com i trajaće do 30.5.2014, a proglašenje konačnih rezultata je 18.6.2014.


spu.edu.rs  IZLOŽBA KALIGRAFSKIH RADOVA NAŠIH UČENIKA U KRAGUJEVCU

28. APRIL - 14. MAJ 2014. GODINE

Na konkurs ''Ne misliš na zlo, nego na ljubav'' koji je raspisao Spomen park ''Kragujevački oktobar'', učenici naše škole su, sa svojih 15 kaligrafija, osvojili specijalnu nagradu.
Po oceni žirija, učenici Škole primenjenih umetnosti su poslali radove visokih umetničkih vrednosti, izuzetnog i ujednačenog kvaliteta, tako da nijedan nije mogao da se posebno izdvoji, mada svaki, naravno poseduje individualne vrednosti.
Zato je žiri doneo odluku da Školi primenjenih umetnosti u Šapcu dodeli specijalnu diplomu i priredi izložbu radova njenih vrednih i talentovanih đaka u Muzeju ''21. oktobar'' od 28. aprila do 14. maja 2014. godine.
Nagrađeni učenici su: Milica Nikolić, Sara Gligorić, Tatjana Smiljanić, Đorđe Mijailović, Tamara Tumbasević, Anđelka Radovanović, Marija Oljačić, Ivana Bugar, Aleksandra Gligorić, Đurđija Avramović i Ljiljana Stojmirović.
Profesor-mentor: Nataša  Jovanović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs POGLEDI - KOLEKTIVNA IZLOŽBA SEKCIJE ZA FOTOGRAFIJU I DIGITALNU GRAFIKU

10 – 24. APRIL 2014.
Drugu godinu zaredom, u okviru izlagačkog ciklusa „Afirmacija mladih“ u godišnjem programu Srećne galerije Studentskog kulturnog centra Beograd, naša Škola je predstavila svoj rad, izložbom 36 umetničkih fotografija, nastalih u okviru sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, pod mentorstvom Mihaila Simovića. Do 24. aprila 2014. godine posetioci će biti u prilici da pogledaju radove Milice Rafailović, In Hu, Jovane Jakovljević, Bojane Milovanović, Jelene Stević, Marije Marković, Marte Jagodić, Nevene Mitrović, Uroša Kojića i Ilije Pavlovića.

''Izložba Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke Škole primenjenih umetnosti je svojevrstan primer brilijantnog pedagoškog rada sa mladim ljudima, što i ilustruju izložene fotografije interesantno odabranih motiva, neočekivano zrelih kompozicija, visokog tehničkog kvaliteta i likovnog znanja.

Na ovoj, drugoj po redu, revijalnoj izložbi njihovih najuspelijih radova, polaznici su svojim likovnim izrazom i kreativnom energijom predstavili svet oko sebe iz pozicije pogleda ili sučeljavanja pojedinca-umetnika sa senzacijom estetske kategorije u stvarima, ljudima i predmetima iz realnog života i ličnog okruženja''...

Miki Pješčić
urednik programa Srećne galerije SKC Beograd

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs   SARADNJA SA NVO SVETLOST  – OSLIKAVANjE ZIDA ŠKOLE

Mladi umetnici iz Portugalije, Nemačke, Makedonije, Italije, Albanije, Slovenije i Srbije, u okviru projekta NVO Svetlost pod nazivom ''Staza razvoja'', početkom marta 2014. godine oslikali su zid naše Škole, družeći se i razmenjujući iskustva sa našim učenicima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs   SARADNJA SA MUZIČKOM ŠKOLOM

Na poziv Muzičke škole Mihailo Vukdragović u Šapcu, u okviru 18. Međunarodnog takmičenja mladih pijanista, izloženi su radovi učenika naše škole, u vidu mini izložbe simboličnog naziva Ruke. Škola primenjenih umetnosti uvek rado sarađuje sa Muzičkom školom Mihailo Vukdragović, pa tako i u ovom slučaju, što ne čudi, s obzirom na činjenicu da različite vrste umetnosti, postavljene u isti ili sličan kontekst, mogu samo da pojačaju umetnički doživljaj i percepciju dešavanja. Simboličan naziv izložbe Ruke povezuje ruke darovitih mladih ljudi - naših učenika koji misao i dušu daruju kroz oblik, teksturu i boju i mladih pijanista koji nam svoju emociju daruju kao ton i melodiju.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs


spu.edu.rs   PREDAVANJE NA TEMU – PRVI ODLAZAK KOD GINEKOLOGA

U okviru saradnje sa Opštom bolnicom i Zavodom za javno zdravlje Šabac, u Školi je 25. 2. 2014. godine za 50 učenika od prvog do četvrtog razreda (vršnjački edukatori) organizovana tribina – predavanje na temu - Prvi odlazak kod ginekologa i prevencija raka grlića materice. Predavač: dr Dragan Milošević.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs   SARADNJA  SA  OSNOVNOM  ŠKOLOM

Na poziv učenika i nastavnika OŠ Mića Stanojlović iz Koceljeve, učenici naše škole sa obrazovnog profila stilski krojač su, 20. februara 2014. godine u holu osnovne škole u Koceljevi, prikazali stilske kostime i savremenu odeću. Naši učenici u ulozi manekena su osnovcima prezentovali modele nastale na časovima praktičnog rada u prethodnim godinama. Nastavnici-mentori: Ljiljana Kekić i Milica Lazić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs  NAGRADE NA III KALIGRAFSKOM I LITERARNOM KONKURSU SVETOSAVLЈE I NAŠE DOBA 


Na III Kaligrafskom konkursu Svetosavlje i naše doba, koji su raspisali  Udruženje vojvođanskih učitelja, Kolo srpskih sestara Eparhije bačke, Odbor za veronauku Eparhije bačke i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, Tatjana Smiljanić II-3 osvojila je prvo mesto, a Đorđe Mijailović II4 osvojio je drugo mesto. Još tri rada iz naše škole izabrana su da budu na izložbi – radovi Milice Nikolić II-2, Anđelke Radovanović III-1, Bojane Milovanović  IV-1 i Đurđije Avramović IV-1. Nastavnik-mentor: Nataša Jovanović.
Na literarnom delu ovog konkursa na temu ''Idite i naučite sve narode'' pohvaljen je rad učenice Emilije Blagojević. Nastavnik-mentor: Vesna Korda.


spu.edu.rs  GALERIJA OZON, BEOGRAD - NAGRADE NA NACIONALNOM KONKURSU ZA IDEJNO REŠENjE PLAKATA NA TEMU ''GRADOVI BEZ DUVANSKOG DIMA''

Na konkursu za idejno rešenje plakata na temu Gradovi bez duvanskog dima, koji su za srednje umetničke škole u Srbiji raspisali Institut za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' i komisija za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja Republike Srbije, od 12 nagrada, učenici Škole primenjenih umetnosti u Šapcu osvojili su šest: Nemanja Tarabić IV-2 osvojio je prvo mesto, Petar Kovačević IV-2 treće mesto, a osvojeno je još i četiri prateće nagrade: Aleksandar Kovačević IV-2, Nađa Garačić II-2, Jovana Jakovljević II-2 i rad grupe autora iz odeljenja III-2: Aleksandar Popović, Miljana Ćirić, Aleksandar Marković, Branislav Pavlović, Đorđe Arnautović, Anica Starčević i Nataša Mitrović. Nastavnik-mentor: Mihailo Simović.
Svi nagrađeni plakati su prezentovani 31. januara u galeriji ''Ozon'' u Beogradu na centralnoj manifestaciji i izložbi posvećenoj obeležavanju 31. januara - Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima, kada su, nakon konferencije za štampu, uručene i nagrade najuspešnijima. Takođe, nagrađeni radovi nalaze se na svim promotivnim materijalima u okviru ovogodišnje Nacionalne kampanje protiv duvanskog dima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs SVETOSAVSKA PROSLAVA

Četvrtu godinu zaredom učenički parlamenti Medicinske i naše škole organizovali su humanitarnu manifestaciju ''Škole otvorenog srca''. Na platou između škola, u lepo dekorisanom ambijentu za koji su zaslužni učenici sa obrazovnog profila aranžer i prof. Dragana Mališić Marković i Mirjana Bojović, učenici i profesori obe škole su se družili i podelili radost školske slave sa svojim sugrađanima.

U školskoj galeriji učenici naše škole su izveli umetnički program koji su osmislile prof. Bojana Jovanović, Slađana Nikolić i Marija Sulji.

Na kraju je prof. Milena Kijurina, koja je zajedno sa prof. Miletom Đurićem autor postavke, otvorila izložbu radova učenika pod nazivom ''Svetosavsko znamenje''. Izložba na kojoj je prikazano 47 radova u različitim tehnikama primenjene umetnosti biće otvorena do 14. februara.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


spu.edu.rs    NOVOGODIŠNjI  POKLONI

U školi je za decu zaposlenih 27. decembra organizovana podela novogodišnjih paketića. U lepom ambijentu školske galerije za koji su bili zaslužni učenici sa obrazovnog profila aranžer, dečja graja je krasila pretpraznično popodne.
Ovo je bila prilika da se i našoj učenici Zorki Čačić i njenoj porodici  uruči poklon koji je rezultat humanitarne akcije učeničkog parlamenta i svih zaposlenih u školi. Prikupljena su sredstva u visini od 31.000,00 dinara. Zorki je kupljen tablet računar, a preostali deo novca uručen je njenom ocu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

menu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

- 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 - 2023 -

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts