Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2016.      

spu.edu.rs    PODELA NOVOGODIŠNJIH PAKETIČA DECI ZAPOSLENIH, 29. DECEMBAR 2016.

I na izmaku ove godine školu je posetio Deda Mraz sa Snežnom kraljicom i deci zaposlenih podelio novogodišnje paketiće. Hol škole je odzvanjao dečjom grajom i bio ispunjen njihovim osmesima.
Doviđenja Deda Mraze, vidimo se u decembru 2017. !

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    IZLET ZAPOSLENIH U SEGEDIN – 10. DECEMBAR 2016. GODINE

Kolektiv naše škole imao je priliku da 10. decembra 2016. godine otputuje u Segedin na jednodnevni izlet i poseti muzej Mora Ferenc gde je trenutno aktuelna izložba ''Pompeja – život i smrt u senci Vezuva'', sa autentičnim eksponatima iz Arheološkog muzeja u Napulju. Takođe, posećena je i pravoslavna crkva Sv. Nikole. Ova barokna crkva je  predstavljala značajno mesto zajedništva Srba koji su u srednjem veku pred najezdom Turaka naselili Segedin. Segedin je lep grad na obali reke Tise, grad bulevara, trgova, palata, parkova, grad kulture i umetnosti u kome smo uživali ovog lepog decembarskog dana.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   NAŠI UČENICI NAGRAĐENI U OBLASTI FOTOGRAFIJE

Na 62. Republičkom konkursu likovnih radova dece i omladine Srbije na temu ''Geometrijski duh'', u kategoriji najboljih fotografija, Kristina Pantelić IV-1 osvojila je drugu nagradu, a Ivana Krulj III-1 i In Hu IV-2 su dobitnice treće nagrade. Njihov nastavnik-mentor Mihailo Simović je, za svoj pedagoški rad, dobio specijalnu pohvalu od strane žirija.

Na ''Konkursu za izbor najbolje fotografije Šabac 2016'' koji je pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije raspisao grad Šabac, uz stručnu i tehničku pomoć Šabačke fotografske zadruge, naše dve učenice su nagrađene za fotografije na temu ''Šabac, Šapčani... ljudi, događaji, arhitektura...'' – Ivana Krulj III-1 osvojila je treću nagradu, a Ružica Ristivojević II-4 je pohvaljena.

Na foto-konkursu na temu ''Putovanje vozom: lica, predeli, horizonti'' koji je raspisao ''RZD International'' iz Rusije, u saradnji sa pravoslavnim dečjim časopisom ''Svetosavsko zvonce'' i srpskim odeljenjem Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, u kategoriji od 16 – 19 godina, prvu nagradu osvojio je Petar Jovanović II-4 i treću nagradu Kristina Pantelić IV-1, a pohvaljene su i  fotografija Ivane Krulj III-1 i još jedna fotografija Petra Jovanovića.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   VEČE POEZIJE SA ILIJOM PAVLOVIĆEM

Ilija Pavlović, rođen 1996. godine u Paraćinu, završio je Školu primenjenih umetnosti kao jedan od talentovanijih učenika. Osim slikarstva, Ilijina velika ljubav je i poezija, a želju da svoj literarni rad prikaže i u školi koju je pohađao četiri godine, ostvario je 29. novembra u galeriji Škole primenjenih umetnosti. Uz gitarsku pratnju Petra Filipovića, Ilija je osim svojih pesama recitovao i poeziju Miroslava Antića, Duška Trifunovića, Žaka Prevera i Sergeja Jesenjina.

''Iako se danas poezija sve manje čita, ona nije potrošila sopstveni smisao i trajna je potreba određenih ljudi. To su oni koji u tišini i delikatnosti poezije pronalaze svoje istine. Ilija je jedan njih. Slikajući i pišući pesme, on i dalje razvija svoje stvaralačko biće i drago mi je što je svoja najintimnija promišljanja želeo da večeras podeli sa nama''.  (Nevenka Đokić, direktorka škole)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   UČENICI POSETILI 56. OKTOBARSKI SALON U BEOGRADU

Preko 200 učenika naše škole je 20. i 21. oktobra 2016. godine  imalo priliku da pogledaju postavku 56. Oktobarskog salona u Beogradu i uz kustosko vođenje kroz izložbu, sagledaju radove ovogodišnjeg salona koji nosi naziv Ljubavni zanos, prema koncepciji britanskog kustosa Dejvida Eliota (David Elliott).

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   NAGRADE U OBLASTI FOTOGRAFIJE

Na internacionalnom takmičenju ''Harmonija 2016'' u organizaciji International Students' Visual Arts Contest – cum – Exibition Hong Kong 2016, osnovanom sa ciljem razmene različitih kultura, u konkurenciji učeničkih radova iz celog sveta, naš učenik II-4 odeljenja Petar Jovanović je dobio priznanje za fotografiju pod nazivom ''Park''.
Na 35. omladinskoj izložbi fotografija u organizaciji Fotosaveza Srbije, Petar Jovanović osvojio je drugo mesto, a Ivana Krulj iz III-1 odeljenja osvojila je treće mesto.
Nastavnik-mentor nagrađenim učenicima je Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   Tajlanđanka u našoj školi - Interkultura

Tongta Supasine je učenica iz Tajlanda koja će školsku 2016/17. godinu provesti u našoj školi, u okviru programa međunarodne razmene učenika Inetrkultura. Škola primenjenih umetnosti je prva škola u Šapcu koja je  podržala program interkulturalne razmene učenika, pružajući 2014. godine gostoprimstvo učeniku iz Italije Antoniju Afidatu. Iterkulturalni pristup, koji se ne temelji samo na otvorenosti prema različitostima, nego i na prihvatanju istih, doneo je divna iskustva, prijateljstvo i trajne veze koje su pritom uspostavljene. Danas, naša škola nastavlja sa podrškom programu ''Interkultura'', jer je razvoj interkulturalnih kompetencija, koje su polazište, a ujedno i cilj celoživotnog učenja vrlo važan, kako za učenike, tako i za nastavnike.

Tongta je 5. 10. 2016. godine održala čas interkulture, na kome je prezentovala svoju zemlju, tradiciju, običaje, nošnju, uz degustaciju tajlandske hrane, a dve nedelje pre toga naši učenici su za nju pripremili prezentaciju o Srbiji.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   Nagrade za Jelenu Milić

Učenica IV-3 odeljenja Jelena Milić osvojila je prvo mesto na konkursu 57. Likovne manifestacije dece i omladine za nagradu ''Paja Jovanović''. Jeleni je nagrada uručena 30. 9. 2016. godine u Vršcu.
Za kolekciju radova na 18. Međunarodnom  likovnom  konkursu ''Radost Evrope 2016'' Jelena je osvojila prvo mesto, a nagrada joj je uručena 2.10.2016. godine u Beogradu.
Na Međunarodnom bijenalu prostornog dizajna za mlade, raspisanom u gradu Štanjel/Slovenija pod nazivom  ''Fabijanijevim putevima'' Jelena je dobila bronzano priznanje.
Nastavnik - mentor nagrađene učenice je Dragan Marković.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   Veče poezije Jelene Milić u Kulturnom centru Šabac

U okviru programa ''Mesec mladog autora'' Kulturnog centra Šabac, 29. 9. 2016. godine svoju poeziju publici je predstavila Jelena Milić, učenica IV razreda naše škole. Jelena je odličan učenik, uspešna ne samo u likovnom, već i u literarnom stvaralaštvu i po rečima Branke Todorović iz Kulturnog centra, koordinatorke programa ''Jelena je lirska, veoma osećajna duša, ali ona ima i stav, promišlja duboko, njene poruke su veoma snažne i za Jelenu će se tek čuti''...

* Piši duboko*
Zabosti misli u papir
I izreći najdublju istinu postojanja
Je poput pčelinog uboda.


(Jelena Milić)

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs   Poseta Srednjoj školi za oblikovanje Maribor / Slovenija 23 – 27. 9. 2016. godine

Deset učenika naše škole je boravilo u Mariboru u periodu od 23 – 27. 9. 2016. godine. Učenici su bili smešteni u porodice vršnjaka koje su i sami ugostili u aprilu ove godine. Boravak u Mariboru bio je sadržajan i upotpunjen izletom na Pohorje, pri čemu su učenici imali priliku da se voze žičarom, obilaskom Pokrajinskog muzeja Maribor, sa njegovim bogatim zbirkama, posetom izložbe Migranti, u okviru Festivala fotografije Maribor, posetama časovima u školi i realizacijom kreativne radionice – izrada zajedničke slike na platnu velikog formata. U školi je otvorena i izložba fotografija, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti, pod nazivom Izložba na dar. Na izložbi je prikazano trideset najboljih fotografija iz prethodnog perioda, od kojih su mnoge nagrađivane. Izložba će ostati kao poklon domaćinima.
Druženje, kroz upoznavanje drugog grada, predela, upoznavanje sa svakodnevnim životom, navikama i potrebama vršnjaka iz Maribora su značajno iskustvo za mlade ljude, a svi koji su putovali na ovu razmenu učenika, iz Maribora i Slovenije nose predivne utiske.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    POSTHUMNA IZLOŽBA NAŠEG UČENIKA MILOŠA SIMIĆA ''OD ZVEZDA SATKAN''

U okviru manifestacije Šabački karneval, na kojoj je i Miloš izlagao, u galeriji naše škole 16.9.2016. godine otvorena je posthumna izložba njegovih crteža i slika pod nazivom ''Od zvezda satkan''. U prisustvu Miloševe porodice, prijatelja, drugova i nastavnika iz škole, vrlo dirljivim i emotivnim rečima o Milošu, njegovoj ljubavi prema umetnosti, talentu, posvećenosti i imaginaciji ''od zvezda satkanoj'' govorili su: direktorka škole Nevenka Đokić, Hoze Miguel Arzuaga, režiser u Lionskoj operi i  baletu i predstavnik fransuskih karnevalista, Maša Tadić, Miloševa drugarica iz odeljenja, Branka Silov iz Rijeke, predstavnica hrvatskih karnevalista i Dragiša Marsenić, likovni pedagog. Izložbu su postavili Nataša Jovanović, Miloševa razredna  i drugovi i drugarice iz odeljenja.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    UČESTVOVANJE  NA  83. VUKOVOM  SABORU  U  LOZNICI

Na poziv Turističke organizacije Šapca naša škola je učestvovala na 83. Vukovom saboru u Loznici kroz program "Moj grad", kojim se  Grad Šabac predstavio građanima Loznice. Na štandu u lozničkoj glavnoj ulici 12. septembra 2016. godine šest naših učenika je demonstriralo tehniku rada na grnčarskom točku i veštinu kaligrafskog pisanja, što je posetiocima manifestacije bilo veoma zanimljivo. Nastavnici koordinatori su bili Nataša Jovanović i Đorđe Zečević. Organizator ove čuvene manifestacije je Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    RIMSKI DANI - GOMOLAVA 2016.

U subotu, 10. septembra 2016. godine Škola primenjenih umetnosti je po treći put učestvovala u manifestaciji RIMSKI DANI koja je po sedmi put održana u blizini arheološkog lokaliteta GOMOLAVA kod Hrtkovaca u autentičnom praistorijskom ambijentu na obali Save. Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Ruma. Na štandu škole izloženi su radovi obrazovnih profila: graver, grnčar, klesar, drvorezbar, juvelir i konzervator, dok su školu u tradicionalnom defileu predstavile učenice obrazovnoog profila stilski krojač u vizantijskim kostimima. U okviru kulturno-umetničkog programa nastavnik Vladimir Kojić je informisao posetioce o školi i njenim aktivnostima. 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    RUKOVODILAC ŠKOLSKE UPRAVE VALJEVO DR ZORICA JOCIĆ DODELILA NAGRADE ĐACIMA GENERACIJE

Na svečanosti dodele nagrada đacima generacije, koja je 8. jula 2016. godine održana u Centru za kulturu Valjevo, dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Valjevo, dodelila je nagrade najuspešnijim učenicima u ovoj školskoj godini. Predstavnik naše škole bila je Sara Gligorić, učenica koja je u školskoj 2015/16. godini ponela ovo značajno priznanje.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    POSETA UČENIKA IZ ŠUMENA/BUGARSKA, 8 – 13. 7. 2016.

Jedanaest učenika iz Bugarske, različtog uzrasta, koji su polaznici škole drvorezbarstva u okviru Integrisanog dečijeg centra Šumen, boravili su u Šapcu i bili naši gosti, od 8 - 13. 7. 2016. godine. Na ovaj način nastavljena je saradnja, započeta pre tri godine na poziv pedagoga  Angela Minčeva.  Naš gost bila je i direktorka Integrisanog dečijeg centra Šumen Pavlinka Stančeva Mareva.  Kroz zajednička druženja gostima  je pokazan novi Gradski trg, posećena  nova stalna postavka  Narodnog muzeja Šabac, posećena crkva Svetih apostola  Petra i Pavla, organizovan jednodnevni izlet u Beograd, sa posetom Sabornoj crkvi i sa panoramskom vožnjom otvorenim autobusom... U dvorištu naše škole organizovane su kreativne radionice drvorezbarstva i crtanja, a poslednjeg dana posećen je i manastir Kaona... Drago nam je što smo bili u prilici da ugostimo prijatelje iz Bugarske i nadamo se nekim novim susretima i druženjima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA UČENIKA, NARODNI MUZEJ U ŠAPCU, 16 – 29. JUN 2016. GODINE

U Narodnom muzeju u Šapcu  16. juna je otvorena Godišnja izložba, na kojoj su predstavljena najuspelija ostvarenja učeničkog stvaralaštva iz ovogodišnje produkcije. Publika ima priliku da vidi preko stotinu radova nastalih različitim tehnikama primenjene umetnosti i na taj način stekne uvid u duhovni, kreativni prostor i umetničku autentičnost mlade generacije. Selektor i autor ovogodišnje postavke je mr Dragan Marković.
Škola primenjenih umetnosti je godinama najnagrađivanija umetnička škola u Srbiji na republičkim takmičenjima - smotrama u oblasti likovnog stvaralaštva. Ove školske godine osvojeno je sedam  prvih, tri druga i tri treća mesta. Na svečanom otvaranju su uručene nagrade najuspešnijim učenicima, nosiocima diplome Vuk Karadžić i proglašen đak generacije - Sara Gligorić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA – KULTURNI CENTAR ŠABAC, 30. 5 – 6. 6. 2016.

Marija Tovitović, Nikola Mitić i Marija Spasojević svojim radovima potvrđuju da se umetničko delo ne može tražiti na drugom putu osim na svom sopstvenom. Upornim povlačenjem beskonačnog broja linija, studioznim postavljanjem neograničenog broja pikturalnih površina i istrajnim oblikovanjem glinene mase, uz svakodnevni rad i učenje, Marija, Nikola i Marija postigli su visoke stvaralačke domete, izdvojili se iz jake konkurencije, osvojili nagrade za likovno stvaralaštvo i zanatsko umeće i izborili se za prvu samostalnu izložbu radova u galerijskom prostoru Kulturnog centra u Šapcu.

Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs      EKSKURZIJA PRVOG I DRUGOG RAZREDA – SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE UVAC

Učenici I i II razreda su od 20-22. maja 2016. godine imali priliku da, u okviru planirane ekskurzije, posete jedan od najlepših rezervata prirode – Uvac. Takođe su posetili Narodni muzej u Prijepolju i manastire  Mileševu, Đurđeve stupove i Sopoćane, bisere srednjovekovne umetnosti koji su i pod zaštitom UNESCO-a.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs      ŠKOLA U NOĆI MUZEJA 2016.

I ove godine naša škola je učestvovala u manifestaciji Noć muzeja 2016. sa izložbom  koju je posvetila velikom jubileju – 160 godina od rođenja Nikole Tesle.  Autori postavke: Dragana Mališić Marković i Mina Stupar.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs  www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    SAJAM OBRAZOVANJA NA GRADSKOM TRGU, 9. MAJ 2016. GODINE

Na Gradskom trgu u Šapcu, u organizaciji aktiva stručnih saradnika šabačkih škola i uz podršku Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, 9. maja je organizovan Sajam obrazovanja. Na sajmu je učestvovalo osam srednjih škola, koje su na interesantan i kreativan način predstavile svoje obrazovne profile. Posetioci Sajma su u najvećem broju bili učenici završnih razreda osnovnih škola koji su imali priliku da na jednom mestu dobiju sve informacije značajne za  profesionalnu orijentaciju i odabir budućeg zanimanja.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    EKSKURZIJA – PRAG/BEČ

Učenici  trećeg i četvrtog razreda imali su priliku da od 28. 4 – 2. 5. 2016. godine posete Prag, Karlove Vari i Beč, u okviru planirane ekskurzije za ovu godinu. Utisci sa ovog putovanja su divni, jer su učenici doživeli mnogo lepih, korisnih i interesantnih iskustava. U Beču je posećen Muzej istorije umetnosti /KHM, sa svojim vrednim zbirkama.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    IZLOŽBA ''LUČA'' – U ČAST 160 GODINA OD ROĐENJA NIKOLE TESLE

PEDAGOŠKI MUZEJ  U BEOGRADU, 14 – 25. APRIL 2016. GODINE

Ovom izložbom Škola primenjenih umetnosti spaja dva jubileja, značajna za našu prosvetu i za našu nauku – 120 godina postojanja Pedagoškog muzeja i 160 godina od rođenja Nikole Tesle.
U izradi eksponata učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda svih obrazovnih profila. Izložba je pripremana godinu dana, uz prethodni iscrpni istraživački rad o životu, delu i doktrini Nikole Tesle. Autori postavke: Dragana Mališić Marković i Mina Stupar. Vizuelni identitet izložbe: Mihailo Simović
Izložbu je otvorio dr Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle:
...'' Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da otvorim ovu izložbu, a kada sam pogledao radove setio sam se reči profesora Vladete Jerotića da samo dela ljubavi ostaju, jer zaista tamo gde čovek ugradi energiju i ljubav, kao što ste vi pokazali ovom izložbom, to i opstaje. Vi svakako znate koliko je Tesla bio velika ličnost, ali on je imao i nešto umetničko u sebi. Danas je on fascinanatan za ceo svet, a ime Tesla doživljava neku vrstu renesanse. Ovo što je Škola primenjenih umetnosti uradila nosi jedan dublji smisao, koji svi, posebno na nivou države, moramo dalje da negujemo, jer ako u naš budući život ne integrišemo ono što je vredno iz naše prošlosti, mi kao narod nećemo opstati. Zato je ova izložba veoma značajna, jer promišlja šta znači istinsko obrazovanje i istinska kultura''...

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    RAZMENA UČENIKA IZ  SREDNJE ŠOLE ZA OBLIKOVANJE MARIBOR (SLOVENIJA)  4 – 9. 4. 2016.

Saradnja dveju umetničkih škola započeta 2014. godine nastavljena je razmenom devet učenika iz Maribora, koji su od 4 - 9. aprila boravili kod svojih vršnjaka iz Škole primenjenih umetnosti i družeći se, upoznali šabačku školu i grad. Sa učenicima su doputovali direktorka Nadja Jager Popović i nastavnici Renato Flis i Matjaž Črček.
Učenici iz Maribora su prisustvovali časovima praktičnog rada u Školi primenjenih umetnosti i rado se uključivali u sve aktivnosti. Nastavnik Renato Flis je održao čas geografije za učenike i nastavnike šabačke škole. U školskom dvorištu su organizovane zajedničke kreativne radionice, kaligrafski je pisana ćirilica, oslikavano je drvo prijateljstva, a učenici su posetili i institucije kulture – Biblioteku šabačku, Narodni muzej, Međuopštinski istorijski arhiv. Posećen je Park nauke, a u Hramu sv. Trojice na Letnjikovcu priređen je topao i srdačan prijem. Poslednjeg dana je organizovan zajednički izlet u Beograd sa posetom Muzeju Nikole Tesle, a u večernjim satima, uz suze i obećanje za ponovnim viđenjem, učenici su goste ispratili na voz i njihov povratak u Maribor.
Bilo je zadovoljstvo družiti se sa divnim ljudima iz Maribora. Mnogo toga smo naučili jedni od drugih, ali je najdragocenije prijateljstvo koje ćemo negovati, nastavljajući lepu saradnju.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs     IZLOŽBA ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI ''JEVREMOVI PROZORI KA JEVROPI''

HOL BIBLIOTEKE ŠABAČKE,  30. MART - 13. APRIL 2016.

Projekat Škole primenjenih umetnosti ''Jevremovi prozori ka Jevropi'' jedan je od odobrenih projekata na konkursu Gradske uprave grada Šapca za finansiranje/sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2016. godinu.
Ovim projektom Škola primenjenih umetnosti se priključila obeležavanju značajnog jubileja za grad – 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, a Biblioteka šabačka, kao partner u projektu, realizacijom izložbe u svojoj galeriji, nastavlja da pruža kontinuiranu podršku učenicima u njihovom stvaralaštvu.
Projekat je okupio sve učenike kojima je Jevremova epoha, njegov otvoreni duh  i sve prvine kojima se Šabac u tadašnje doba mogao ponositi, bila inspiracija za stvaranje dela u kojima se prepliću tradicija, elementi epohe i stila života u tadašnjem Šapcu i u konaku Jevrema Obrenovića, sa savremenim načinom prezentacije i umetničkog stvaralaštva. Na izložbi su prikazani različiti eksponati: Ankin kostim i nakit po evropskoj modi tog doba, instalacija koja predstavlja rodoslovno stablo Obrenovića koji su obeležili istoriju Srbije u XIX veku, prikazi Jevremovog konaka, reljefi, portreti i medalje sa likovima Jevremove porodice i njegovih savremenika, mapa tadašnjeg Šapca...

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    VELIKI USPEH NASTAVNIKA MIHAILA SIMOVIĆA NA 5. MEĐUNARODNOM FOTOGRAFSKOM KONKURSU HIPA, DUBAI 2016.

Na jednom od najprestižnijih i najvažnijih fotografskih konkursa u svetu HIPA, koji se petu godinu zaredom održava u Dubaiju, pod pokroviteljstvom princa Dubaija Šeika Hamdan Al Maktuma, Mihailo Simović, nastavnik grafičkog dizajna i fotografije u Školi primenjenih umetnosti, jedan je od pobednika.
Na ovogodišnji konkurs HIPA pristiglo je 80420 fotografija, iz 171 zemlje sveta. Takmičenje je održano u četiri kategorije, a Mihailo Simović nagrađen je u kategoriji  Otac i sin (treća nagrada) za fotografiju pod nazivom Zavet.
Mihailu Simoviću  nagrada je uručena 14. marta 2016. godine  na ceremoniji  u Dubaiju.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    Izložba ''Lica'' sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti

Studentski kulturni centar Beograd, Srećna galerija, 10 – 22. mart 2016.

Izlagački ciklus Afirmacija mladih u godišnjem programu Srećne galerije Studentskog kulturnog centra Beograd je uspostavljen kao rezultat praćenja rada najmlađih likovnih umetnika kod nas i pružanja mogućnosti  za afirmaciju najtalentovanijih, kroz izložbe njihovih najkvalitetnijih ostvarenja.
Izložba Lica obuhvata 40 fotografija na kojima su prikazana lica ljudi, ali i lica gradova, zemlje, predela....  Autori fotografija su učenici:  Jovana Jakovljević,  In Hu,  Ivana Mišić, Ružica Ristivojević,  Stefan Stevanović,  Ivana Krulj,  Ognjen Ninković,  Ivan Radnić,  Marija Marković,  Marija Božić,  Katarina Srdanović,  Ivana Zdenka Vardle,  Strahinja Pandur  i Kosta Đuričić.
‘’…Drago mi je što, kao mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, imam priliku da radim i da sarađujem sa nadarenim mladim ljudima, da posmatram kako sazrevaju i izrastaju kao stvaraoci. Visoki dometi izloženih fotografija, potvrđeni brojnim nagradama na republičkim i međunarodnim konkursima, predstavljaju najveću satisfakciju i ostvarenost u pedagoškom radu…’’

Mihailo Simović, mentor sekcije

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    SVETOSAVSKA PROSLAVA

Šestu godinu zaredom, učenički parlamenti naše i Medicinske škole ''Dr Andra Jovanović'' organizovali su na Dan Svetog Save humanitarnu akciju pod nazivom ''Škole otvorenog srca – Medicinska i Umetnička'', pri čemu su se na platou između škola, učenici i zaposleni družili sa građanima, uz posluženje koje su donirale okolne pekare i prodavnice. Najdraži gosti bili su predškolci iz PU ''Naše dete''.

U galeriji škole, uz svečan program koji su izveli naši učenici, a koji su osmislile Slađana Nikolić, prof. muzičke umetnosti i Dragana Đermanović, prof. srpskog jezika i književnosti, otvorena je i izložba ''Pirg Svetog Save'' na kojoj je prikazano preko 70 eksponata u različitim tehnikama primenjene umetnosti. Izložbu su, zajedno sa učenicima, postavili Milena Kijurina, Radivoje Marinković i Mileta Đurić. Izložbu je otvorio domaćin slave Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    SVETOSAVSKA  AKADEMIJA U ŠABAČKOM POZORIŠTU

U organizaciji grada Šapca i Crkvene opštine u Šabačkom pozorištu je 25. januara 2016. godine priređena Svetosavska akademija, na kojoj je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručio nagrade učenicima koji su se svojim radom istakli i zaslužili da ponesu ovo priznanje. Učenik četvrtog razreda naše škole Đorđe Mijailović je ovogodišnji dobitnik nagrade. Đorđe je godinama sa ljubavlju negovao naše pismo, kulturu i tradiciju i višestruko je nagrađivan na kaligrafskim konkursima republičkog i međunarodnog nivoa.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
spu.edu.rs    DEDA MRAZOVI NOVOGODIŠNJI POKLONI

U školi je za decu zaposlenih 29. decembra 2015. organizovana podela novogodišnjih paketića. U lepom ambijentu školske galerije za koji su bili zaslužni učenici sa obrazovnog profila aranžer, dečja graja je krasila pretpraznično popodne. Svi su bili radosni i zadovoljni. Sa Deda Mrazom je doputovala i Snežna Vila.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


menu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts