Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2013.      

spu.edu.rs   NAGRADE NA KONKURSU ''KAD MALO BOLJE RAZMISLIM'' (PLAKATI I KRATKI FILM)

Na konkursu ''Kad malo bolje razmislim'' koji je raspisala Agencija za borbu protiv korupcije naši učenici su osvojili posebnu nagradu u kategoriji - likovni rad/fotografija/plakat – I mesto – Mladen Lukić IV-2, profesor-mentor: Mihailo Simović, II mesto – Anita Pilić IV-2 i dva učenika su osvojila III mesto – Kristina Kovačević IV-2 i  Tamara Kovačević II-3. Nastavnik- mentor: Mladen Pantelić.
Na istom konkursu u kategoriji - kratki film, naši učenici su osvojili I mesto: Anđelka Radovanović III-1, Miljana Ćirić III-2, Radosav Milićević III-4, Aleksandar Marković III-2, Aleksandar Popović III-2  i Branislav Pavlović III-2. Profesori-mentori: Mihailo Simović i Bojana Jovanović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rs
spu.edu.rs NAGRADE NA KONKURSU ''NARODNA NOŠNJA I FOLKLOR'' (FOTOGRAFIJE)

Članovi fotografske sekcije (Hu In I-2, Jovana Jakovljević II-2,  Uroš Kojić III-1, Nevena Mitrović III-3, Bojana Milovanović IV-1, Jovana Petrović IV-1 i Milica Rafailović IV-3) osvojili si specijalnu nagradu za fotografije poslate na konkurs ''Narodna nošnja i folklor'', koji je raspisao Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Profesor-mentor: Mihailo Simović.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rs
umetnicka NAGRADNO - EDUKATIVNO PUTOVANjE ZA UČENIKE

Učenici koji su na tromesečju pohvaljeni, kao i članovi Učeničkog parlamenta i članovi Tima za medijaciju, imali su priliku da 29. novembra putuju u Šid gde su posetili Galeriju slika ''Sava Šumanović'', Muzej naivne umetnosti ''Ilijanum'' sa slikama Ilije Bašičevića Bosilja i da pogledaju pozorišnu predstavu ''Soba za uspavanku'' Amaterskog pozorišta ''Branislav Nušić'' u Šidu, koja govori o temi sve prisutnoj oko nas, a to je nasilje nad decom. Škola zahvaljuje gospodinu Zoranu Jagodiću iz Šida, roditelju naše učenice Irine, na gostoprimstvu i učestvovanju u organizaciji ovog izleta, što je još jedan dokaz da je dobra saradnja škole i roditelja i njihovo učestvovanje u realizaciji programa škole, od velike važnosti za sve aktere školskog života.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
umetnicka Izložba Scenski, istorijski i savremeni kostim - XVIII vek

U školskoj galeriji 25. novembra otvorena je izložba učenica IV-1 odeljenja, sa obrazovnog profila stilski krojač. Učenice: Đurđija Avramović, Bojana Milovanović, Ljiljana Stojmirović, Marija Borisavljević, Milica Simić, Marija Savić, Tamara Lazarević, uz mentorstvo Ljiljane Kekić, Milice Lazić i Ljiljane Ajdarić su prikazale skice, crteže, scenske, istorijske i savremene  kostime, inspirisane epohom XVIII veka. Svi radovi su nastali na časovima praktičnog rada. Izložbu su otvorile Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti i Đurđija Avramović, jedna od izlagača.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
umetnicka  Specijalna nagrada na konkursu Spomen-parka “Kragujevački oktobar”

Spomen-park “Kragujevački oktobar” u Kragujevcu raspisao je u oktobru 2013. godine literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola Srbije i Republike Srpske na temu: “Ne misliš na zlo, nego na ljubav” (Jovan Zivlak).

Škola primenjenih umetnosti je poslala 15 kaligrafskih radova (učenici: Đorđe Mijajlović, Tamara Tumbasević, Milica Nikolić, Tatjana Smiljanić, Sara Gligorić, Đurđija Avramović, Aleksandra Gligorić, Ivana Bugar i Anđelka Radovanović; nastavnik-mentor: Nataša Jovanović). Ova kolekcija je osvojila specijalnu nagradu – diplomu i organizaciju izložbe radova učenika u muzejskom prostoru u Kragujevcu, u aprilu 2014. godine.

Izjava Jelene Davidović, višeg kustosa, člana žirija o radovima iz naše škole:
''Po oceni žirija, učenici Škole primenjenih umetnosti iz Šapca su poslali radove izuzetnog i ujednačenog kvaliteta, tako da nijedan nije mogao da se posebno izdvoji, mada svaki, naravno poseduje individualne vrednosti. Zasluga za ovakav likovni kvalitet visokih umetničkih vrednosti učenika velikim delom pripada i predmetnom profesoru, gospođi Nataši Jovanović, koja podstiče učenike da se kreativno što smelije izraze.''

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs
umetnicka QR KOD ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI U TEHNICI MOZAIKA

Tokom protekle školske godine, učenici sa obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara su na časovima praktičnog rada uradili mozaik – QR kod Škole. Po nacrtu profesora Vladimira Tovića, maturanti Nemanja Dragićević i Bojan Radišić, uz stručnu pomoć profesora Milene Kijurine i Milete Đurića, izveli su QR kod u tehnici mozaika.
Prateći tokove dizajna, a samim tim i nove trendove merketinga, nije nam promakla pojava novog načina komunikacije putem QR koda. U školi smo počeli da ga koristimo na uobičajene načine, a onda se rodila i ideja koja savršeno odgovara grafičkoj predstavi QR koda – mozaik. Ovde se desio suštinski spoj čiste likovne umetnosti sa jedne strane i primenjene umetnosti (dizajna) i marketinga sa druge strane. Moglo bi se reći da je na delu neka vrsta dešifrovanja umetnosti!

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs
umetnicka UČENICI PO DRUGI PUT NA KRFU

Kao pobednici na konkursu ''Srpske majke'' časopisa Svetosavsko zvonce (za poslate kaligrafske radove i reljef u kamenu), petočlana ekipa učenika sa profesorkom Natašom Jovanović, boravila je krajem avgusta na Krfu. Učenice: Anđelka Radovanović, Marija Oljačić, Ljiljana Stojmirović, Marija Borisavljević i Milica Jančić su, osim obilaska istorijskih znamenitosti, obnovile i pozlatu na spomen obeležju srpskim vojnicima u luci Guvija u kojoj je srpska vojska, posle mukotrpnog puta preko Albanije, započela iskrcavanje 1916. godine. Za vreme desetodnevnog boravka i druženja sa vršnjacima iz Srbije i Grčke, učenice su bile i edukatori na radionicama srednjovekovnog krasnopisa, koje su bile organizovane u kampu u Kasiopiju.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

umetnicka GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA UČENIKA   14. 6 – 28. 6. 2013.

Godišnja izložba radova učenika je manifestacija na kojoj se, svakog juna od 1996. godine, prikazuju  opus rada i učenička postignuća u tekućoj školskoj godini, upoređuje kvalitet u odnosu na prethodne godine, vrednuje i samovrednuje rad Škole, nagrađuju najuspešniji učenici i nastavnici. Ove godine završna izložba, koja se već tradicionalno održava u Narodnom muzeju, zbog radova na rekonstrukciji muzeja,  je otvorena u galeriji Škole. Autor postavke je Mina Stupar. Na svečanom otvaranju 14. juna uručene su i nagrade najuspešnijim učenicima i nastavnicima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

umetnicka IZLOŽBA RADOVA UČENIKA KULTURA ĆIRILICE – U POVODU 200 GODINA OD ROĐENJA PETRA PPETROVIĆA NJEGOŠA 5 – 19. 6. 2013.

U galeriji Biblioteke šabačke, u sredu 5. juna otvorena je izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti – Kultura ćirilice,  u povodu 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša. Na izložbi su prikazani radovi u različitim tehnikama primenjene umetnosti koji govore o Njegoševom istorijskom, filozofskom i pesničkom delu. Ovom izložbom nastavlja se višegodišnja saradnja Škole i Biblioteke šabačke.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

umetnicka IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA U KULTURNOM CENTRU ŠABAC  3 - 10. 6. 2013.

U galeriji Kulturnog centra Šabac 3. juna je otvorena izložba učenika koji su u ovoj školskoj godini poneli nagrade kao najtalentovaniji maturanti. Nagradu za stvaralaštvo dobila je Zvezdana Đuričić, konzervator kulturnih dobara  (mentor: Dragan Marković Markus). Nagradu za zanatsko umeće dobio je Stefan Nedeljković, klesar (mentori: Saša Stamenković i Vladimir Tović). Zvezdanina i Stefanova prva samostalna izložba je vid podrške koju Škola u saradnji sa Kulturnim centrom Šabac već dugi niz godina pruža mladim  autorima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

umetnicka NAGRADE NA KONKURSU SRPSKE MAJKE

Na konkursu ''Srpske majke'' koji su raspisali pravoslavni dečji časopis Svetosavsko zvonce i Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve (odeljenje za Srbiju), a pod blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja, učenici naše škole su osvojili sledeće nagrade: treću nagradu za film pod nazivom ''Povratak'' – Anđelka Radovanović, Đorđe Arnautović, Branislav Pavlović, Aleksandar Marković, Ivan Pantelić i Aleksandar Popović i specijalnu nagradu – putovanje na Krf: Anđelka Radovanović, drugi razred; Marija Borisavljević, treći razred; Marija Oljačić, drugi razred;  Ljiljana Stojmirović, treći razred  i Milica Jančić, treći razred.
Svečano uručenje nagrada upriličeno je u 24. maja 2013. godine Ruskom domu u Beogradu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

umetnicka CENTRALNA SVEČANOST U OKVIRU OBELEŽAVANJA JUBILEJA – 20 GODINA USPEŠNOG RADA ŠKOLE

U Šabačkom pozorištu 23. maja 2013. godine, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, predstavnika Crkve, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gradske uprave, institucija kulture, prijatelja i roditelja učenika Škole, održana je završna svečanost kojom je obeleženo dve decenije rada Škole. U galeriji Šabačkog pozorišta otvorena je retrospektivna izložba radova učenika od 1993 – 2013. godine (izložbu je otvorio Filip Kovačević, istoričar umetnosti), a na velikoj sceni upriličena je svečana akademija u kojoj su učestvovali i učenici Muzičke škole ''Mihailo Vukdragović''. Na akademiji su uručena priznanja institucijama i organizacijama koje su davale podršku radu i razvoju Škole u prethodnih 20 godina. U završnom delu je prikazana pozorišna predstava ''Bajka-umetnički zanati kroz vekove'' koju su, u saradnji sa Ivanom Tomaševićem i Scenom ''Maska'', pripremili i izveli učenici naše Škole. Sve ove aktivnosti deo su projekta pod nazivom ''Kolaž kulture'' koji je, na konkursu projekata u kulturi za 2013. godinu, podržao Grad Šabac

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

umetnicka Konzervacija i restauracija ikonostasa Crkve Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija u Šapcu

U periodu od oktobra 2009. do maja 2013. godine učenici naše škole su u okviru časova praktične nastave radili na rekonstrukciji kako slikanog, tako i drvenog dela ikonostasa Crkve Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija u Šapcu.
Slikani deo obuhvata konzervatorsko - restauratorski tretman 17 ikona na platnu.
Završni deo radova je rekonstrukcija ukrasnih, pozlaćenih delova drvene konstrukcije ikonostasa.
Radove su izvodili učenici konzervatorskih smerova (preparatori i pozlatari - Nemanja Dragićević, Novica Bantić, Bojan radišić, Ivana Bojić, Aleksandar Vasiljević, Ognjen Pajić, Milan Ninković i Marijana Jokić) pod mentorstvom profesora Milene Kijurine i Milete Đurića, a završeni su 11. maja 2013. godine i osveštani na liturgiji koju je tim povodom služio vladika šabački Lavrentije. U znak zahvalnosti Episkop šabački je uručio gramate Školi, direktorki Nevenki Đokić i profesorima Mileni Kijurini, Mariji Abiba Sulji, Mileti Đuriću i Nikoli Kovačeviću. Direktorka se zahvalila Njegovom preosveštenstvu Episkopu šabačkom Lavrentiju, podsetila na dragocenu podršku koju je pre dvadeset godina dao za osnivanje Škole i uručila mu kaligrafiju na pergamentu, rad višestruko nagrađivanog učenika Dušana Mišića.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsumetnicka OBELEŽAVANJE 20 GODINA RADA ŠKOLE - RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RADOVA UČENIKA - MUZEJ GRADA NOVOG SADA, 7 -28. MART 2013. GODINE

U Muzeju grada Novog Sada, 7. marta je otvorena retrospektivna izložba radova učenika kojima se predstavlja kontinuitet dvodecenijskog rada Škole.
Izložba obuhvata postavku 180 eksponata ( 129 izlagača – bivših i sadašnjih učenika) nastalih u školi u prethodnih dvadeset godina.
''Izložba je potreba da se na jednom mestu istovremeno, barem fragmentarno, ali kroz raznolik odabir dela, istorijskih stilova i pojedinačnih pristupa, sagledaju dometi, osobenost i senzibilnost učenika različitih generacijskih pripadnosti. Stoga je ova izložba i u estetskom i u organizacionom smislu za nas bila vrlo zahtevna, a s obzirom na oduševljenje publike, Novosađanima smo darovali izložbu koju će zavoleti i pamtiti''.

Nevenka Đokić, direktor

Realizatori izložbene postavke su bili: Mihailo Simović, Dragana Mališić Marković i Mina Stupar.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsumetnicka EKOLOŠKA I SIMBOLIČNA AKCIJA  ''20 STABALA ZA 20 GODINA''

U okviru obeležavanja jubileja - 20 godina postojanja Škole, na inicijativu ekološke sekcije, a uz podršku JKP Stari grad koji je Školi poklonio 20 stabala javora, učenici su 4. marta 2013. godine na izletištu Stari grad posadili 20 mladica ovog drveta.
Tom prilikom otkrivena je kamena ploča na kojoj su učenici sa obrazovnog profila -  klesar uklesali prigodan tekst, a javnim preduzećima koja su učestvovala u ovoj akciji (JKP Stari grad i JP za upravljanje građevinskim zemljištem) direktorka Škole je uručila zahvalnice.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsumetnicka STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD  SREĆNA GALERIJA

IZLOŽBA SEKCIJE ZA FOTOGRAFIJU I DIGITALNU GRAFIKU ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI  ''RUKE''
21. FEBRUAR – 07. MART 2013.
UČESNICI: MILICA RAFAILOVIĆ, ALEKSANDRA DUNOVIĆ, JOVANA PETROVIĆ, ANĐELKA RADOVANOVIĆ, UROŠ KOJIĆ, MARINA TRIFUNOVIĆ, DRAGANA MILOVANOVIĆ, MILICA MATIĆ, KATARINA STANKOVIĆ, NEVENA MITROVIĆ, PETAR KOVAČEVIĆ, DRAGANA BUDIMIROVIĆ, MARTA JAGODIĆ, SELENA MIĆIĆ, SUNČICA JOVKIĆ

...'' Izložba sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke Škole primenjenih umetnosti je svojevrstan primer briljantnog pedagoškog rada sa mladim ljudima, što ilustruju i izložene fotografije interesantno odabranih motiva, neočekivano zrelih kompozicija, visokog tehničkog kvaliteta i likovnog znanja. Ova izložba umetničke fotografije učenika od 15 do 18 godina starosti, po kvalitetu ne zaostaje za pojedinim primerima izložbi već afirmisanih umetnika, što nam još jednom potvrđuje ozbiljnost pedagoške koncepcije same škole i predanost mentorskom radu nastavnika i selektora izložbe Mihaila Simovića''....

Miki Pješčić, urednik programa Srećne galerije SKC Beograd

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rswww.spu.edu.rswww.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsumetnicka OBELEŽAVANJE DANA DUHOVNOSTI - 27. JANUAR 2013.

MANIFESTACIJA  ''ŠKOLE OTVORENOG SRCA - MEDICINSKA I UMETNIČKA'' I IZLOŽBA ''SVETLOST UČENJA''
Na platou između Škole primenjenih umetnosti i Medicinske škole Dr Andra Jovanović, u nedelju 27. januara, u okviru obeležavanja Dana Svetog Save, učenički parlamenti ovih dveju škola,  treću godinu zaredom, organizovali su druženje, uz posluženje i na taj način radost školske slave i radost davanja podelili sa sugrađanima.
U galeriji Škole primenjenih umetnosti otvorena je svetosavska izložba učeničkih radova pod nazivom ''Svetlost učenja''. Postavka obuhvata ikone, kaligrafije, nakit, radove u kamenu i drvetu - preko 50 eksponata u najrazličitijim tehnikama primenjene umetnosti.
Svečano otvaranje obogaćeno je umetničkim programom u kome su učestvovali učenici: Minja Vujović, Anđelka Radovanović, Filip Rajković i školski hor sa profesorkom Slađanom Nikolić. Domaćin slave bio je Ivko Petronić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs

 

 

menu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts