Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2009.      

umetnicka FASHION DAY - ''MOCA GREY COLLECTION''

Na reviji ''FASHION DAY'', u Šabačkom pozorištu, 11. 12. 2009. godine, kao deo revije, prikazani su i modeli-autorska rešenja učenica četvrtog razreda obrazovnog profila stilski krojač, pod nazivom ''MOCA GREY COLLECTION''.
Mladi autori: Kojić Marija, Avramović Zorica, Ilić Vera i Maričić Marina dočarale su nam boju modnog trenda ove sezone-sivu i pokazali svu njenu lepotu-neutralnost i sofisticiranost, otmenost i dostojanstvo, sigurnost i specifičan izraz u sklopu sa drugim bojama. Sastavni deo kolekcije je bio i unikatan, ručno pravljen nakit od vune.
Svi modeli su nastali u školi na časovima praktičnog rada, pod budnim okom nastavnika-mentora: Ljiljane Kekić, Dragane Mališić Marković, Milice Lazić i Radovana Ćirića.


 

umetnickaIZLOŽBA ''TRAG''

U galeriji Škole 14. 12. 2009. godine otvorena je izložba radova učenika sadašnje i prethodnih generacija, pod nazivom ''Trag'', na kojoj su prikazani mozaici i radovi u drvetu i kamenu. Naziv izložbe ''Trag'' asocira na trajanje i pečat koji učenici Škole za umetničke zanate, kao čuvari kulturnog nasleđa, ostavljaju kasnijim generacijama.


 

umetnickaSEMINAR ZA NASTAVNIKE - MOTIVACIJA ZA UČENJE

Akreditovani seminar iz oblasti Osnaživanje kompetencija nastavnika, pod nazivom - Motivacija za učenje, organizovan je u školi 05. 12. 2009. godine. Učesnicima seminara je predočeno na koji način da identifikuju i primene aktivnosti koje mogu koristiti u izradi individualnih strategija za pojačanje motivacije pojedinih učenika i na koji način da u svom daljem radu prepoznaju, razlikuju dimenzije motivacije i  primenjuju njene osnovne principe.

 

 

umetnicka IZLOŽBA ‘’ŠARENE PERLE NA DAR’’

 

U galeriji Kulturnog centra-Šabac 30. 11. 2009. godine je otvorena izložba nakita od vune pod nazivom ''Šarene perle na dar''.  Izložba je delo nastavnika praktičnog rada u Školi Dragane Mališić Marković, diplomiranog dizajnera tekstila, a realizovana je u saradnji sa  36 učenika obrazovnog profila- stilski krojač. U postavci izložbe učestvovali su i učenici sa novog obrazovnog profila-aranžer.
Izložba traje do 07.12.2009. godine.

 

>>> POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

 

 

umetnicka POZLATARI U ŠKOLSKOJ GALERIJI

U školskoj galeriji  23. 11. 2009. godine otvorena je izložba radova u pozlati, nastalih na časovima praktičnog rada učenika IV-3 odeljenja sa obrazovnog profila-konzervator kulturnih dobara. Na izložbi su prikazane tehnike pozlate na različitim materijalima, najvećim delom na papiru, rađene pod mentorstvom profesora Milete Đurića i Marije Abibe Sulji.

galerija

galerija

galerija

 

galerija

galerija

 

umetnicka KULTURNO-PROSVETNA SARADNJA KARLOVAČKE GIMNAZIJE I ŠKOLE ZA UMETNIČKE ZANATE

Izložba radova učenika Škole za umetničke zanate, pod nazivom ''Čuvari tradicije'', otvorena je 06. 11. 2009. godine u Karlovačkoj gimnaziji, kao deo proslave 218. godišnjice ove značajne institucije.
Na izložbi je predstavljena kamena plastika-rozete, ikone i reljefi- kopije ranog srednjeg veka, kao i kaligrafski rukopisi sa, za ovu priliku, posebno biranim tekstovima koji govore o duhovnosti, o jeziku, njegovoj lepoti i značaju u očuvanju identiteta svakog naroda.

karlovci

karlovci

karlovci

karlovci

karlovci

karlovci

 

umetnicka TAJNE UKIJO-e TEHNIKE

Naši učenici-članovi kaligrafske sekcije i nastavnik Mihailo Simović su u Beogradu 02.11.2009. godine posetili predavanje i Ukijo-e radionicu, u organizaciji Japanske ambasade i Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ovo predavanje i radionicu održali su g. Isamu Adaći i g. Jošio Kjoso, poznati japanski majstori Ukijo-e tehnike.Odlazak učenika pomogli su Klub prijateljstva Šabac-Fuđimi i Opšta bolnica Šabac.


 

 

umetnickaIZLOŽBA CRTEŽA I SLIKA U ŠKOLSKOJ GALERIJI

U holu škole 26. 10. 2009. godine otvorena je izložba crteža i slika odeljenja II-3, nastalih na časovima crtanja i slikanja kod profesorke Ljiljane Kekić u protekloj školskoj godini. Na ovaj način učenici mogu da vrednuju svoja postignuća i da, presekom rada po razredima, prate stepen ovladavanja crtačkom i slikarskom veštinom.

 

umetnicka 50. OKTOBARSKI SALON U BEOGRADU

Izlagačke prostore jubilarnog 50-og Oktobarskog salona likovne umetnosti koji nosi naziv ’’Okolnost’’ posetilo je 217 učenika naše škole. Učenici su 21.10.2009. godine imali priliku da se upoznaju sa radovima umetnika u prostoru Muzeja 25. maj, Kulturnog centra, Galerije Artget  i javne garaže u Masarikovoj 4.

 


 

umetnicka KALIGRAFSKA KOLONIJA U MANASTIRU ČOKEŠINA

I ove godine je, u prelepom ambijentu manastira Čokešina kod Loznice, organizovana kaligrafska kolonija za učenike seoskih osnovnih škola u okruženju i pojedinih škola iz Beograda, Gornjeg Milanovca i Požarevca. Edukatori su bili Danica Veselinović, učenica trećeg razreda naše škole i nastavnik kaligrafije Mihailo Simović, diplomirani grafičar. Na koloniji su, u periodu od 5. 10 - 11. 10. 2009. godine nastajali kvalitetni i neobični radovi koji će biti prezentovani u narednom periodu, na izložbi u Biblioteci šabačkoj


 

 

umetnicka SPORTSKI USPESI NAŠIH UČENIKA

Nikolić Nemanja i Nikolić Stefan, učenici naše škole osvojili su 1. mesto u disciplini kajak-dvosed na 1000 metara i 1. mesto u disciplini kajak-četvorosed na 500 metara na Juniorskom prvenstvu Balkana u kanuu i kajaku na mirnim vodama, održanom u Apatinu 19. 09. 2009. godine.

kajak

 

kajak

 

umetnicka NASTUP ŠKOLE NA  II  MEĐUNARODNOM  KARNEVALU  U  ŠAPCU

Na ulicama Šapca 19. 09. 2009. godine, u okviru 2. Međunarodnog karnevala, nastupilo je preko 1.000 učesnika, a karneval su otvorili prošlogodišnji pobednici - učenici naše škole sa trupom Egipćani. Škola za umetničke zanate je kasnije nastupila sa još jednim zapaženim performansom – Vremeplov.

karneval

 

umetnicka NASTAVAK PODRŠKE TALENTOVANIM UČENICIMA

U galerijskom prostoru Škole 17. septembra 2009. godine otvorena je samostalna izložba kaligrafskih radova Danice Veselinović, učenice trećeg razreda.
...’’ Ova izložba nam pokazuje svu lepotu kaligrafske veštine, ali nam govori i o Danici, njenom trudu, strpljenju, a pre svega ljubavi prema ovoj vrsti umetnosti...’’

iz kataloga, M. Simović, nastavnik - mentor

 

 

 

umetnicka KALIGRAFI U BELOM DVORU

U Belom Dvoru 27. juna 2009. godine upriličena je svečanost za prvonagrađene učenike na literarnom i likovnom konkursu za osnovne i srednje škole Dani ćirilice Bavanište 2009. godine (tema: Kolevka). Danica Veselinović, učenica II razreda naše škole osvojila je prvo mesto u obe kategorije i imala je čast i zadovoljstvo da se susretne sa NJ.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom II i Princezom Katarinom. Danicu, Jelenu Inđić (takođe nagrađenu učenicu) i nastavnika kaligrafije Mihaila Simovića, u kapeli Patrijaršije, primio je i vladika Atanasije Rakita, a gosti su imali priliku i da razgledaju Kraljevski dvor, kao i da posete Hram Svetog Save.

 

 

 

umetnicka MANIFESTACIJA RUŽE LIPOLISTA

Škola za umetničke zanate se, sa svojim aktivnostima, uključila u manifestaciju Ruže Lipolista, pri čemu su učenici, 25. juna 2009. godine u centru grada, ispisivali građanima inicijale i ukrasne vinjete za one koje vole, a učenici obučeni u stilske kostime su podelili 1000 ruža. Na trgu je upriličena i mini izložba slika-radova učenika, a naši sugrađani su imali priliku da prate i tok nastajanja jedne slike.

 

 

 

umetnicka GODIŠNJA IZLOŽBA ŠKOLE U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU (18. 06 - 03. 07. 2009.)

Veoma davno Gohended Oldbak prešao je reku, koja je bila granica, izgradio Brendi Hol i postao gospodar te male nezavisne zemlje. /Tolkin/.
            Svake godine učenici Škole za umetničke zanate prelaze granicu i u prostorijama Narodnog muzeja u Šapcu grade svoju, malu nezavisnu državu koja svedoči o autonomiji umetnosti i slobodi stvaralaštva. Na ovoj teritoriji izlažu se materijalizovani snovi, inspirisani istorijskim stilovima, zanatskim rešenjima, tradicijom, novim milenijumom... Bogatstvo i poetika materijala kao i poznavanje tehnika/načina rada, umetničke vizije učinile su realnim. Autorska rešenja su pred nama – individualnost, lični senzibilitet, kultivisani rukopis izrađeni kroz rad na skulpturi, slici, reljefu, ikoni, kostimu, estetici pisma i poetici linije ali, pre svega, rešenja zasnovana na veri, veri u život, stvaranje, šansu da se postoji i bude slobodan – veri u umetnost.

(iz kataloga Godišnje izložbe, Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti)

U predivnoj atmosferi 18.06.2009. godine otvorena je 13. Godišnja izložba radova učenika Škole za umetničke zanate u Narodnom muzeju u Šapcu na kojoj su uručene i nagrade najuspešnijim učenicima u školskoj 2008/09. godini. Nakon izložbe, u dvorištu Škole priređen je koktel parti na kome su svi uživali.

izlozba

izlozba

izlozba

izlozba

izlozba

 

izlozba

izlozba

izlozba

izlozba

izlozba

 

umetnicka KARNEVALSKA TRUPA ŠKOLE NA BANJALUČKOM KARNEVALU

Na poziv organizatora Banjalučkog karnevala, učenici Škole za umetničke zanate su, sa svojom karnevalskom trupom, boravili u Banja Luci 13. i 14. juna 2009. godine na međunarodnom karnevalu. Nastup šabačkih predstavnika je oduševio gledaoce kao i predstavnike FECC, ali ono što je najvrednije, a što svi učesnici karnevala nose, su druženja i dragocena prijateljstva sa učesnicima iz mnogobrojnih zemalja.

karneval

karneval

karneval

karneval

karneval

karneval

 

umetnicka SVEČANA DODELA DIPLOMA MATURANTIMA

Generaciji maturanata školske 2008/09. godine 11. juna su uručene diplome na svečanosti, punoj emocija, pa i suza. Direktorka Škole se obratila sa željama da svi ostvare svoje ambicije, nađu zaposlenje ili upišu fakultete koje će voleti, ali da nastoje da im smernice u životu budu znanje, iskrenost, pravdoljubivost i ljubav, pre svega.
Školski band ŠUZ ( Divna, Milan i Aleksandar) je svima ulepšao ovu malu, dirljivu svečanost

matura

matura

matura

matura

matura

matura

 

umetnicka MATURSKO VEČE

Matursko veče 09. juna 2009. godine na Motelu proteklo je u veseloj atmosferi, a školski band ŠUZ je svojim nastupom oduševio sve prisutne pa čak i muzičare koji su to veče bili angažovani.

 

umetnicka IZLOŽBA U CENTRU ZA KULTURU U LOZNICI

U Centru za kulturu Loznica 03. juna 2009. godine je otvorena samostalna izložba Danice Veslinović, učenice drugog razreda. Danica je, po rečima odeljenjskog starešine, Slađane Nikolić, pravi biser naše škole, svestrana, talentovana, a, pre svega, lepo vaspitana, skromna i draga. Osvojila je brojne nagrade, ne samo na likovnim, već i takmičenjima iz oblasti književnosti i istorije. Na izložbi su prikazani kaligrafski radovi, slike, crteži i skice, istorijski kostimi i vajarski radovi.

loznica

loznica

loznica

loznica

 

 

umetnicka IZLOŽBA IKONA I KALIGRAFIJE U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

U Biblioteci šabačkoj 03. juna 2009. godine, u okviru manifestacije Dani knjige, otvorena je izložba kaligrafskih radova i ikona učenika Škole za umetničke zanate. Na izložbi su prikazana 24 kaligrafska rada (učenika sa svih obrazovnih profila, nastavnik-Mihailo Simović) i 16 ikona (učenika sa smera konzervator kulturnih dobara, nastavnik-Marija Abiba Sulji)

biblioteka

biblioteka

biblioteka

biblioteka

 

umetnicka IZLOŽBA NAJTALENTOVANIJIH MATURANATA U KULTURNOM CENTRU

Ove godine stručno veće Škole izabralo je tri učenika kojima je organizovana izložba u Kulturnom centru u Šapcu –Tanju Stanić, Draganu Bošnjačić i Milana Mijailovića. Na izložbi su prikazane slike i crteži sa temama nezaobilaznim u toku učenja: mrtva priroda, portret i figura. Izložba je otvorena 01. juna i trajaće do 08. juna 2009. godine.

izlozba

izlozba

 

izlozba

izlozba

 

umetnicka IZLOŽBA – NAKIT BAROKA

U galeriji Škole, uz muziku Handel-a, 02. juna 2009. godine je otvorena izložba nakita inspirisana periodom baroka. Na izložbi je prikazan srebrni i bakarni nakit, kao i skice i crteži – radovi učenika III razreda sa smera juvelir umetničkih predmeta. Nastavnici-mentori su bili Miloš Popović i Ivko Petronić.

Izložba je posvećena prerano preminulom Slobodanu Šarčeviću, zlataru i nastavniku na smeru  juvelir umetničkih predmeta.

nakit

nakit

nakit

nakit

NAKIT

 

umetnicka SARADNJA SA KUD ’’ABRAŠEVIĆ’’ ŠABAC

KUD Abrašević u Šapcu postoji više od stotinu godina i uspešno neguje tradiciju i kulturno nasleđe naroda koji žive na ovim prostorima. Na njihov poziv, a u cilju uspostavljanja saradnje, učenici četvrtog razreda Milan Mijailović i Đorđe Jovanović su oslikali platno dimenzija 8 x 4,2 m koje će se ubuduće koristiti kao deo scenografije na koncertima ovog kulturno-umetničkog društva.

suz

suz

 

umetnicka KONKURS DANI ĆIRILICE

Na literarnom i likovnom  konkursu za osnovne i srednje škole Dani ćirilice Bavanište 2009. godine (tema: Kolevka) Danica Veselinović, učenica drugog razreda osvojila je prvo mesto u obe kategorije. Uspeh naše škole je veliki, s obzirom na činjenicu da su i treću nagradu osvojile Slavica Grujić i Jelena Inđić, učenice prvog razreda. Branislav Jovanović, učenik trećeg razreda je osvojio drugu nagradu za reljef na temu-kolevka, a pohvalu za literarni rad je dobila i Katarina Đurđević, učenica drugog razreda.
Škola za umetničke zanate je proglašena za najuspešniju školu u svim kategorijama, a nastavnik kaligrafije Mihailo Simović za najuspešnijeg pedagoga.

smotra

smotra

smotra

smotra

smotra

smotra

 

umetnicka 7. SMOTRA ĆIRILIČKE PISMENOSTI 2009. GODINE

Na 7. smotri ćiriličke pismenosti, u organizaciji Narodne biblioteke Stojan Trumić iz Titela, Mina Vasiljević, učenica trećeg razreda je, u kategoriji brzopisa, osvojila treće mesto; Tijana Božić, učenica drugog razreda je, u kategoriji tradicionalnog pisma, osvojila prvo mesto; Ana Štimac, učenica drugog razreda je, u kategoriji originalne kaligrafske kreacije, osvojila prvo mesto a Slavica Grujić, učenica prvog razreda, u istoj kategoriji je osvojila drugo mesto.

              Za najbolji kaligrafski rad (sveukupno) proglašen je rad Nikoline Jovelić, učenice drugog razreda.

konkurs

konkurs

konkurs

konkurs

 

umetnicka NOĆ MUZEJA
NOC MUZEJAŠkola za umetničke zanate po treći put učestvuje u manifestaciji Noć muzeja, ove godine sa izložbom pod nazivom Skoloćalo. Skoloćalo je zajednički imenitelj za sve što čini ovu izložbu, realizovanu pomoću alata i od alata. Alati raznih upotrebnih vrednosti u rukama umetnički orijentisanih zanatlija čine sasvim neobičan svet. Koncept izložbe zasnovan je na ciklusu koji posmatrač treba da prođe ulaskom u galeriju – da nešto sazna, doživi a na kraju da se pita. U smislu radova, taj ciklus teče od dokumentarnog, preko poetskog do apsurda. Koordinator izložbe je Dragana Mališić Marković.

nm09

noc muzeja

noc muzeja

noc muzeja

noc muzeja

noc muzeja

 

umetnicka Fashion Day
Na 3. Fashion Day-u, održanom od 15. 5-17. 5. 2009. godine u Šabačkom pozorištu, Škola za umetničke zanate se predstavila kolekcijom ’’Veselica’’, odnosno modelima čiji su autori učenici III razreda sa smera stilski krojač. Lepršavi ženski modeli, namenjeni mladima, raznovrsnog kolorita, oplemenjeni ručnom doradom i ručno pravljenim nakitom oduševili su šabačku modnu publiku. Mentori pri izradi ovih modela bile su profesorke Dragana Mališić Marković i Milica Lazić.

fashion

fd09

fd

fashion day

fd

fd

 

umetnicka EKSKURZIJA
Maturanti su u periodu od 22. 4 - 25. 04. 2009. godine boravili u Italiji i tom prilikom posetili Veneciju, Firencu, Ravenu i San Marino. Utisci su više nego pozitivni, jer u Italiji, kolevci renesanse, caruje večnost -jedno lepo mesto kog se treba čvrsto držati u ovim mračnim vremenima.

 

umetnicka SAJAM
Škola je dobila poziv od Turističke organizacije grada Šapca da predstavlja Šabac kao karnevalski grad na Međunarodnom sajmu turizma koji je otvoren u Beogradu 26. 02. 2009. godine. Škola je učestvovala sa nastupom i defileom svoje karnevalske trupe koja je oduševila sve posetioce sajma.

sajam

 

umetnicka IZLOŽBA ŠKOLE ZA UMETNIČKE ZANATE U RUSKOM DOMU U BEOGRADU

U Ruskom domu u Beogradu 19. februara 2009. godine je otvorena izložba Škole za umetničke zanate ''UMETNOST POVEZUJE'' kojom su prezentovana dela učenika nastala na časovima kaligrafije i praktičnog rada, vezana za tradiciju i pripadnost zajedničkom  vizantijsko-pravoslavnom duhovnom krugu.
S obzirom da je delatnost Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, jednog od najstarijih stranih kulturnih centara, sastavni deo kulturnog i naučnog života ne samo Beograda već i Srbije, izložba Škole za umetničke zanate iz Šapca je izuzetna prilika da se široj javnosti prikaže deo naše kulturne baštine ali i deo, nama bliske, ruske kulture. Na izložbi su prikazane ikone, srpske i ruske, kaligrafski rukopisi sa mislima srpskih i ruskih pesnika i duhovnih otaca, crkveni vez, kamene rozete, eksponati u duborezu, utilitarna keramika – radovi učenika sva četiri razreda Škole.
Izložbu su otvorili Vladimir Kutirin, direktor Ruskog doma u Beogradu i Nevenka Đokić, direktorka Škole. Izložbu su postavili profesori Mihailo Simović, Marija Abiba Sulji i Aleksandra Horvat.
Izložba će biti otvorena do 02. marta 2009. godine.

ruski dom

ruski dom

ruski domruski dom

ruski dom

ruski dom

 

umetnicka PODRŠKA TALENTIMA
Izložba  slika malog formata Stefana Petrovića, učenika III razreda
U školskoj galeriji 09. 02. 2009. godine otvorena je izložba Stefana Petrovića na kojoj su prikazana dela „eksperimentalni objekti“, kako Stefan naziva svoje radove izvedene bajcom, pozlatom i tušem na papiru. Slike su malog formata, tema klasična - pejzaž, dok sam način izrade pripada apstrakciji. Rešavanje problema etike stvaralaštva izvedeno je autentičnim rukopisom, svedenim potezom, sa linijama i površinama datim u čvrstoj kompoziciji.

izlozba

izlozba

izlozba

izlozba

 

suz
suzsuz

umetnicka ŠKOLSKA SLAVA

I ove godine školska slava – Dan Svetog Save obeležena je otvaranjem izložbe ikona, kopija fresaka i eksponata u kamenu, delo učenika sa smerova konzervator kulturnih dobara i klesar. U umetničkom programu učestvovali su hor i učenici Škole, kao i gosti iz Muzičke škole Mihailo Vukdragović sa odseka – truba. Ovo je bila prilika da još jednom odamo počast našem najvećem duhovniku, svetitelju i prosvetitelju – Svetom Savi čije delo predstavlja krštenicu srpskog naroda.

 

 

NAGRADA DANIJELI MIŠKOVIĆ 

Na konkursu ''Svetosavlje i naše doba'' koji, svake godine za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Srbije i Republike Srpske, organizuje Kolo srpskih sestara Eparhije bačke, Odbor za veronauku Eparhije bačke i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, učenica četvrtog razreda Škole za umetničke zanate u Šapcu Danijela Mišković je osvojila treću nagradu za literarni rad na temu ''Ljubav, prva i najveća zapovest Tvoja najviše veseli dušu moju''.
Osnovna tema konkursa je ''Crkva i porodica'', a posvećena je hrišćanskoj, pravoslavnoj porodici, odnosima u njima i negovanju istinske, pravoslavne vere u porodici.

 

Ljubav, prva i najveća zapovest Tvoja
najviše veseli dušu moju

Verujem u Tebe...
Verujem u snagu Tvojih reči,
u dobrotu Tvojih dela,
u istinitost Tvoje žrtve.

A kada povratku Tvome dođe čas,
prestaće vera,
jer ću znati.

Nadam ti se.
Nadam se carstvu Tvome.
Nadam se okrilju Tvoga neba,
zagrljaju Tvoga oproštaja.

A kada povratku Tvome
dođe čas,
prestaće nada, jer ću znati.

Ljubim te.
Ljubim te verom i nadom grešnice,
Ljubim Tvoje ime,
Tvoju propoved,
Tvoj obećani Raj.

A kada povratku Tvome
dođe čas,
prestaće vera, prestaće nada.

Samo će ljubav ostati,
jer ona pobeđuje znanje.
Juče.
Danas.
Sutra.
Zauvek...

 

 

umetnicka DEDA MRAZ ... je posetio školu 29. decembra i doneo poklone za mališane zaposlenih u Školi za umetničke zanate

deda mraz
deda mraz
deda mraz

deda mraz
deda mraz
deda mraz

 

 

 

 

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(školska godina - polugodište)

  2023/24. II     2023/24. I     2022/23. II  

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

  2022.     2021.     2020.     2019.     2018.     2017.     2016.     2015.     2014.     2013.     2012.     2011.     2010.     2009.     2008.     2007.  

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts