umetnicka IZLOŽBA - Godina Dositeja Obradovića

Izložba Škole za umetničke zanate posvećena jubileju:
Godina Dositeja Obradovića - 13.12–27.12.2007. - Galerija Škole

Izložbu je otvorila g-đa Ljiljana Čubrić, upravnica Vukovog i Dositejevog muzeja u Beogradu.

Obraćanje učenika Škole za umetničke zanate neprolaznom duhu Dositejevom:

Ljubezni gospodine Obradoviču,umetnicka
Dobro došli u Školu za umetničke zanate u Šapcu! Kao prvi ministar prosveštenija govorili ste: Kako bih ja, dakle, mogao odgovoriti na ljubov i prijaznost mojega ljubeznoga roda, razvje trudeći se, koliko mogu, za prosveštenije junosti? Kako je lasno i prijatno učiti kad se lepo i razumno predaje! Niti je muke učitelju niti učenikom. Mi tvoji jednoplemeni usudili smo se svrh svake stvari slobodno kao slovesni ljudi misliti. A šta je drugo bolje, nego ono što je poleznije? Samo prostota i glupost zadovoljava se vsegda pri starinskom ostati. Neka samo okrenemo jedan pogled na narode prosveštene cele Evrope.
Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce! One sad na zemlji i na moru carstvuju i premudre zakone daju! One vojuju i pobježdavaju! Idi za naukom; s njom ćeš svud prestati i tvoje življenje pošteno zaslužiti.
Želeli ste i iskali našu polzu i ispravljenije. Sledujemo dva Vaša načalna namjerenija: na našem prostom dijalektu pišemo i slobodno stvaramo. Pozvani ste na izložbu radova prosveštene junosti srpske dva veka posle Vašeg povratka u slobodnu zemlju. Zato će ovakve izložbe imati svoj nastavak u vidu bogatijih izdanja, one će biti knjiga o Dositeju i nama, ona carica što vlada svetom, i bićete iznenađeni koliko možemo i hoćemo.
U ime vospitanija narodnog ovu godinu proglašavamo godinom Dositeja.


umetnickaumetnicka
umetnickaumetnicka

umetnicka umetnicka

 

 

umetnicka