Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2022.      

spu.edu.rs UČESTVOVANJE U MANIFESTACIJI EVROPSKA NOĆ MUZEJA, 14. 5. 2022.

Za mene fotografija nije gledanje, već osećaj. Ako ne možete da osetite ono što gledate, onda onda nikada nećete navesti druge da osete bilo šta dok gledaju vaše slike.

Sir Don McCulin

U sklopu obeležavanja dvadesetogodišnjice rada naše škole, 2013. godine je, u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, organizovana prva izložba fotografija polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku. Izložba je naišla na takav odziv ljubitelja umetničke fotografije, da su izložbe naših učenika postale deo redovnog izložbenog programa u beogradskom Studentskom kulturnom centru, u okviru izlagačkog ciklusa Afirmacija mladih.

Izabrane fotografije, koje čine presek desetogodišnjeg izlaganja sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, predstavljene su 14. 5. 2022. godine na izložbi u školskoj galeriji, kao deo saradnje sa institucijama kulture u Šapcu, a u okviru programa manifestacije Evropska noć muzeja.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA MOJ ŠABAC, BIBLIOTEKA ŠABAČKA 19. 4 – 3. 5. 2022.

Najlepši  grad na svetu je onaj u kome je čovek srećan.
Erih Marija Remark
                                                                                                            
Izložba Moj Šabac, u okviru edicije Kultura ćirilice, svečano je otvorena 19. 4. 2022. godine u galeriji Biblioteke šabačke, u čast jubileja - dve decenije saradnje Biblioteke šabačke i Škole primenjenih umetnosti i u čast Dana grada Šapca. Izložbu je otvorio Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Ovogodišnja izložba priređena je u okviru programa obeležavanja Dana grada i posvećena simbolima našeg grada, koji je spoj evropske elegancije i topline, gostoprimljivosti i šaljivosti njegovih stanovnika. Učenici su inspiraciju pronalazili u izgledu istorijskih zgrada i fasada, natpisima zanatskih radnji, ali i savremenoj arhitekturi, mostovima, znamenitim ličnostima, atmosferi grada, pa i njegovom neizostavnom simbolu - vašaru. Simbole Šapca učenici su istraživali, proučavali, spoznavali i interpretirali, inovativnim rukopisom i sebi svojstvenim senzibilitetom. Raznorodne likovne poetike predstavljene su slikama na platnu, radovima u tehnici veza, keramike, fotografije, kolaža, digitalne ilustracije, gravure, kaligrafije, grafike i različitim kombinovanim tehnikama.
Autori postavke su Mina Stupar i Dragana Mališić Marković.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ŠKOLA U MANIFESTACIJI ULICA HUMANIH ČIVIJAŠA, 16. 4. 2022.

U manifestaciji Ulica humanih čivijaša, koju tradicionalno organizuje Turistička organizacija Šapca, učestvovali su i naši učenici. Na štandu su Katarina Jakovljević, Todor Srnić, Jovana Bajrić, Hana Nahodović, Nikolina Kovačević, Mina Teodorović i Katarina Marović, prodavali sugrađanima učeničke radove, a prikupljena sredstva su opredeljena u humanitarne svrhe (nastavnik mentor Mladen Pantelić).
U isto vreme, ispred Kulturnog centra organizovana je i modna revija AlterEgo naše bivše učenice Ivane Krulj, sada studentkinje modnog dizajna i revija kostima maturskih radova nekadašnjih učenica Škole sa obrazovnog profila Stilski krojač (nastavnik mentor Milica Lazić).

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DUŠANOVA I KSENIJINA SAMOSTALNA IZLOŽBA ,,KONTINUUM“

U galeriji škole 8. 4. 2022. godine otvorena je samostalna izložba fotografija ,,Kontinuum“ maturanata Ksenije Opanković i Dušana Stanojlovića, koji su se već od prvog razreda izdvajali posvećenošću, istrajnošću i spremnošću za iskorak u umetnički eksperiment i istraživanje.

,,Likovni prostor na Ksenijinim i Dušanovim fotografijama je autentičan i originalan, u skladu sa njihovim afinitetima i unutrašnjim stremljenjima. Bilo da je u pitanju dokumentarni zapis, ili autorski koncept, njihovi radovi, već sada, na početku njihovog stvaralačkog uzleta, deluju unikatno i prepoznatljivo.
Ksenijini i Dušanovi radovi davali su doprinos svakoj izložbi fotografija koje su u protekle četiri godine organizovane u umetničkim galerijama u Šapcu i Beogradu“.


Mihailo Simović, mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs NAGRADE NAŠIH UČENIKA NA KONKURSIMA

Na međunarodnom konkursu za vizuelnu umetnost pod nazivom ,,Brankuši. Motivi i simboli”, u organizaciji Nacionalnog muzeja Konstantin Brankuši i Srednje umetničke škole Konstantin Brailoiu u Trgu Žiu u Rumuniji, u kategoriji učenika od 15 - 19 godina i konkurenciji od 400 radova, učenica Škole primenjenih umetnosti, Lena Gligorić II-2 osvojila je specijalnu nagradu za svoj rad u tehnici - digitalni crtež (mentor Mladen Pantelić).

Na međunarodnom likovnom takmičenju u organizaciji američke organizacije Bow Seat, na temu Voda nadolazi, Lena Gligorić II-2 je osvojila Specijalnu nagradu žirija (mentor Mihailo Simović).

Na likovnom konkursu na temu Povezivanje, koji je za sve učenike srednjih škola i gimnazija u Srbiji raspisala Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija u Beogradu, Lena Gligorić II-2 osvojila je drugo mesto (mentor Mladen Pantelić).
Na prvom festivalu vizuelnih umetnosti 2021 u Novom Pazaru, Dimitrije Vasić IV-2 osvojio je treće mesto za plakat (mentor Mladen Pantelić), a Anamarija Fejzić III-2 treće mesto za fotografiju (mentor Saša Gligorić).
Na 29. konkursu Pesnički pozdrav proleću, u organizaciji KUD Karadžić Loznica, u kategoriji učenika srednjih škola u Srbiji, Ivana Ekmeščić IV-3 osvojila je prvo mesto za svoju pesmu Iz mog ugla, a na istom konkursu Tara Petrović IV-3 dobitnica je treće nagrade za svoju pesmu Gde ode detinjstvo (mentor Bojana Jovanović).

Iz mog ugla

Moglo bi to drugačije.
Igrati, pevati, plesati.
Nekad zaspati, oslušnuti.
Pružiti ruku, oprostiti.
Nešto zaboraviti.
Glasno reći, bez osude.
Voleti stvarnost.
Zagrliti sunce, plesati na kiši.
Prihvatiti ono novo, drugačije.
Biti zahvalan za osećaj spokoja.
Zavoleti život, hodati u svom ritmu.
Reći – hvala i izvini.
Napraviti grešku, biti ponosan na nju.
Plakati bez stida.
Reći sebi – možeš sve.
Trebalo bi, iz mog ugla.
                                  
                                      Ivana Ekmeščić IV3

Gde ode detinjstvo?

Ode moje detinjstvo,
Otišlo je negde daleko,
Gde kuće nisu od cigala,
već od čokolade i marcipana.
Pobeglo je moje detinjstvo,
tamo gde me još uvek majka uspavljuje
i priča mi priče za laku noć.
Sakrilo se moje detinjstvo,
ispod šatora napravljenog od jastuka i čaršafa.
Otišlo je moje detinjstvo,
u zemlju gde sam još uvek mali
i nemam briga.
Otišao bih i ja, ali ne mogu,
porastao sam.
                              Tara Petrović IV3

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DESETA, JUBILARNA IZLOŽBA U SREĆNOJ GALERIJI SKC-A, BEOGRAD, 17 – 28. 3. 2022.

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu 17. marta 2022. godine otvorena je deseta, jubilarna izložba fotografija pod nazivom Tren, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koju sa velikim uspehom čitavu deceniju vodi nastavnik Mihailo Simović.
Decenija izlagačke aktivnosti učenika, priča je o kontinuitetu ljubavi i posvećenosti,  koje su iza sebe ostavile neizbrisiv trag kreativne snage i ponosa na ostvarene rezultate, čime se potvrđuju reči Mikija Pješčića, urednika Srećne galerije, da našim učenicima ,,po talentu i radovima u domenu fotografije, u Srbiji nema ravnih vršnjaka”.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DAR IVANA GLIŠIĆA ŠKOLI

Ivan Glišić, poznati šabački pisac, novinar, slikar i tekstopisac, poklonio je biblioteci Škole primenjenih umetnosti primerke svojih knjiga. Većinu tih izdanja ilustrovali su učenici naše škole. Ivan je poznat, najpre, kao tekstopisac hitova zabavne muzike sedamdesetih (Darko Domijan, Josipa Lisac, Beti Đorđević), a od pojave pank scene sredinom 70-ih, bio je  jedna od najvažnijih ikona tog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rsspu.edu.rs ŠKOLICA CRTANJA I SLIKANJA

U Školi je uspešno završena Školica crtanja i slikanja koju je od novembra vodio nastavnik Mladen Pantelić i koju je pohađalo 27 učenika nižih razreda osnovne škole.
Na završnoj izložbi, upriličenoj 8. marta 2022. godine, dodeljene su i diplome svim polaznicima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SVETOSAVSKA IZLOŽBA NASLEĐE, januar – februar 2022.

Na Dan duhovnosti 27. januara – Dan Svetog Save, u školskoj galeriji otvorena je svetosavska izložba radova učenika pod nazivom Nasleđe. Na izložbi je prikazano oko 50 radova - ikone, mozaici, keramika, tekstil sa elementima ornamentalnog veza, crteži i slike, reljefi u kamenu, svi nastali u izazovnom i nimalo lakom vremenu, kao rezultat kreativnosti i posvećenosti učenika čuvanju kulturne baštine i našeg nasleđa. Domaćica ovogodišnje slave bila je Suzana Zlatarić. Nastup školskog hora je, zbog epidemioloških razloga, izostao. Učenica  Anica Radivojević (mentor Marija Lukić) govorila je deo iz knjige Misionarska pisma vladike Nikolaja.
Izložba će biti otvorena do 28. februara.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ZIMSKA ŠKOLICA GRNČARSTVA, januar 2022. godine

U okviru Zimske školice čiji je domaćin Centar za stručno usavršavanje Šabac, učenici osnovnih škola imali su priliku da na zimskom raspustu pohađaju časove grnčarstva i oblikovanja gline, a mentori su im bili nastavnici praktičnog rada naše škole na obrazovnom profilu grnčar - Mina Stupar i Đorđe Zečević.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsmenu

 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

- 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 -

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts