Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  

2019.      

spu.edu.rs ŠKOLA U NOĆI MUZEJA – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ‘’INTROJEKCIJA’’

U okviru manifestacije Noć muzeja 18. maja 2019. godine u školskoj galeriji prikazana je izložba fotografija učenika Ružice Ristivojević i Petra Jovanovića, pod nazivom ‘’Introjekcija’’. Ružica i Petar su višestruko nagrađivani na republičkim i međunarodnim takmičenjima i konkursima u oblasti fotografije.
Izložene radove, različite po motivima i energiji koju u sebi nose, povezuje lirsko osećanje iščekivanja melanholije, proisteklo iz aktuelnog trenutka neizvesnosti, kao i posvećenost i istrajnost mladih autora u istraživanju stvarnosti, kako one vidljive, spoljašnje, tako i one lične, unutrašnje.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs ODBOJKAŠKA UTAKMICA MATURANTI – PROFESORI, 14.5.2019.

Na inicijativu profesora 14. maja u Školi je odigrana je odbojkaška utakmica u kojoj su se takmičile ekipa maturanata i ekipa zaposlenih u školi. Pobedu su, na kraju, očekivano slavili naši učenici – maturanti.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs EKSKURZIJA UČENIKA I i II RAZREDA

Od 10-12. maja 2019. godine 75 učenika I i II razreda je u okviru ekskurzije najpre posetilo Požarevac i galeriju Milene Pavlović Barili, koja je jedna od naših najznačajnijih umetnica međuratnog perioda. Posećen je i arheološki park Viminacijum sa mauzolejem i grobnicama, termama, amfiteatrom i objektom projektovanim u formi rimske vile rustike, kao i lokalitet Lepenski Vir koji je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Poslednji dan posećena je i hidroelektrana Đerdap I, izgrađena 1970. godine u tadašnjoj SFRJ, koja je omogućila, ne samo proizvodnju više od 12 milijardi kilovat-časova struje godišnje, već je, pokoravajući ćudi Dunava, četiri puta skratila putovanje đerdapskom klisurom.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs EKSKURZIJA – VENECIJA, PIZA, FIRENCA 

Od 10 – 14. aprila 2019. godine na ekskurziju u Italiju je putovao 91 učenik III i IV razreda. Učenici su imali priliku da vide prelepe gradove Veneciju, Firencu i Pizu, posete galeriju Uffizi i ponesu divne utiske o predelima, gradovima, ljudima, kulturi i umetnosti Italije, kao i nezaboravno sećanje na zajedničko druženje sa svojim drugovima i profesorima.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DIGITALNA GRAFIKA NAŠE UČENICE U JAPANU

Digitalna grafika Jovane Stepanović, učenice prvog razreda Škole primenjenih umetnosti, pod nazivom ''Distrakcija'', izabrana je među pet radova koji će predstavljati Srbiju na 20. Međunarodnom festivalu umetnosti za učenike srednjih škola, koje će se u avgustu održati u Tokiju.
Najbolji radovi iz celog sveta biće izloženi u tokijskom Centru za nacionalnu umetnost. Ovaj festival, u organizaciji japanske Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu, podržavaju Ministarstvo za lokalnu administraciju i komunikacije i Agencija Vlade Japana za kulturu, a konkurs na nivou Srbije realizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Jovanin nastavnik – mentor je Mihailo Simović..

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs USPEH UČENIČKE KOMPANIJE CLOCK O'MANIA

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija srednjih škola Srbije, održanom u Kragujevcu 27. marta, u organizaciji ''Dostignuća mladih u Srbiji'', pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenička kompanija Škole primenjenih umetnosti CLOCK O'MANIA osvojila je treće mesto i plasirala se na Republičko takmičenje iz oblasti preduzetništva, koje će u drugoj polovini maja biti održano u Novom Sadu. Članovi kompanije su učenice III-1 odeljenja: Marina Nikolić, Tijana Stjepanović, Milica Vasić, Katarina Barišić i Andrijana Matić. Nastavnik - mentor je Saša Gligorić.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA ''SRPSKI SREDNJOVEKOVNI ORNAMENT''  U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ, 27.3 – 10.4.2019.

U sredu 27. marta u galeriji Biblioteke šabačke, u okviru edicije Kultura ćirilice, svečano je otvorena izložba radova učenika pod nazivom Srpski srednjovekovni ornament.
Izložbu je otvorila profesorka Slađana Nikolić, koja je sa učenicama Katarinom i Verom otpevala pesmu Kosovski božuri. Nakon obraćanja Jelene Podgorac Jovanović, direktorke Biblioteke šabačke i Nevenke Đokić, direktorke Škole primenjenih umetnosti, izložbu je svečano otvorila Mina Stupar, koja je, pored Dragane Mališić Marković, i autorka postavke.
Izložba obuhvata preko 100 radova, nastalih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i dizajna. Osim kopija fresaka manastirskih zadužbina porodice Nemanjić, na izložbi su prikazani radovi u tradicionalnim tehnikama: mozaik, pozlata, grafika, kaligrafija, klesanje u kamenu i vez, ali i savremeni upotrebni predmeti – keramika i asamblaži, inspirisani lepotom i simbolikom srpskih srednjovekovnih ornamenata sa fresaka od 12 – 15. veka.

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs  USPEH OGNJENA NINKOVIĆA NA PESNIČKOM KONKURSU

Na Pesničkom konkursu ''Pesnički pozdrav proleću'', koji za učenike zzzzzu Srbiji raspisuje Književni klub KUD Karadžić u Loznici, Ognjen Ninković, učenik četvrtog razreda osvojio je prvu nagradu za pesmu ''Pre nego što padnem u dubine''. Na istom konkursu Dimitrije Graovac, takođe učenik četvrtog razreda, pohvaljen je za pesmu ''Sužanj''. Nastavnik - mentor je Bojana Jovanović.


PRE NEGO ŠTO PADNEM U DUBINE

Pre nego što padnem u dubine
leteću visoko
dok mi sunce ne otopi vosak sa krila
Kao Ikar, sin Dedalov
Kao čovek

Ništa me neće zasititi

Tako će me dočekati čeljusti mora
Prostrana, mirna
i smrtonosna
da ublaže moj pad sa najvećih visina
moju neizmernu, dečju radoznalost
moju ljudskost
i smrtnost

Ali ću znati
i ako zaronim u beskrajna mora prerano
da sam voleo
više nego što se može voleti
da sam osećao
više nego što se može osećati
da sam učio i stvarao
da sam živeo.

To će biti moja besmrtnost
i posle mene.
www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA ''TRAGANJA'', SREĆNA GALERIJA STUDENTSKOG KULTURNOG CENTRA U BEOGRADU,  14 – 25. 3. 2019.

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu 14. marta otvorena je izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti  pod nazivom ''Traganja''. Ovo je sedma  po redu izložba polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koja je zahvaljujući kvalitetu svog rada, uvrštena u redovni godišnji program Studentskog kulturnog centra, u okviru ciklusa Afirmacija mladih. Ovodišnja izložba, pod mentorstvom Mihaila Simovića, donosi radove Anđele Jerković, Anje Marković, Valentine Moravčević, Dimitrija Graovaca, Dušana Stanojlovića, Isidore Novaković, Jovane Todorović, Ksenije Opanković, Mirjane Janković, Petra Jovanovića i Ružice Ristivojević. Na izložbi je prikazano 42 fotografije, na kojima se nižu portreti naglašene psihologije, prizori svakodnevice, nevidljivi detalji ambijenta i motivi koje će beogradska publika imati priliku da vidi do 25. marta, do kada će izložba biti otvorena.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs IZLOŽBA O GRAFIČKOM ZNAKU ''MANJE JE VIŠE'' PROFESORA NOVAKA DEMONJIĆA OZRENSKOG

Izložba Novaka Demonjića Ozrenskog pod nazivom ''Manje je više'' otvorena je u petak 1. marta 2019. godine u galeriji naše škole.
Novak Demonjić Ozrenski je profesor na predmetu Slikanje i crtanje na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Član je ULUS-a od 1996. godine. Aktivno se bavi grafičkim dizajnom (realizovao na desetine grafičkih znakova i na desetine knjiga), dobitnik nagrada na konkursima za grafički znak. Znakove objavljivao u časopisu KvadArt, a sa tridesetak znakova je zastupljen u više izdanja monografije Znakovito. Izlagao više od dvadeset puta samostalno i više puta grupno.
Na izložbi su prikazana dizajnerska rešenja za grafički znak, a nakon otvaranja izložbe profesor Demonjić je, za učenike sa obrazovnog profila firmopisac kaligraf, održao predavanje o znaku u grafičkom dizajnu.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs Školica crtanja i slikanja za najmlađe, mart 2019.

Prethodna četiri meseca, svake srede u popodnevnim časovima, pod mentorstvom Mladena Pantelića i naših učenica (Isidora Popović, Andrea Damnjanović, Danijela Sredić, Marija Sekulić), realizovana je Školica crtanja i slikanja za najmlađe sugrađane. Prvog marta otvorena je izložba najuspelijih radova, pri čemu su dodeljene i diplome za uspešno pohađanje školice.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs SVETOSAVSKA PROSLAVA 27.1.2019. GODINE

Dan duhovnosti 27. januar Škola je, sada već tradicionalno, obeležila humanitarnom manifestacijom u organizaciji učeničkih parlamenata naše i Medicinske škole ''Dr Andra Jovanović'', kada su sugrađanima na platou ispred škola deljeni čaj, pecivo, voće i kolači. Posluženje su donirale pekare, prodavnice i piljare, naši dobri susedi.
U galeriji Škole, uz svečani program u kome su učestvovali Ivana Ekmeščić i  školski hor sa profesorkom Slađanom Nikolić, otvorena je izložba pod nazivom ''Ornament''. Na izložbi je prikazano preko stotinu radova, inspirisanih lepotom ornamenata sa srpskih srednjovekovnih fresaka od 12. do 15. veka. Domaćica ovogodišnje slave bila je profesorka Mina Stupar.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rsspu.edu.rs DEDA MRAZ U NAŠOJ ŠKOLI

I ove godine Deda Mraz je, sa šumskom vilom Katarinom, doputovao sa dalekog Severa i 28. 12. 2018. godine doneo poklone našoj deci. Samo, pitamo se, kako Deda Mraz zna šta koje dete voli i želi? To je velika tajna, koju ni Deda Mraz neće da nam otkrije...

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE
www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs 

ARHIVA ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI
(kalendarska godina)

2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019

 

 

 

::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts